nlc.hu
Gasztro

Így főzik a magyar konyha kedvenceit a nagyvilágban

Tudod, hogy készítik a töltött paprikát Amerikában vagy a dobostortát Angliában? Íme!

Mondhatni az anyjuk sem ismerne rájuk. Magyar kaják külföldön.
Töltött paprika furcsa szósszal

Bármily szomorú is, a magyar konyha (sajnos) csak itthon világhírű. Minél messzebbi kontinensen járunk, annál több meglepetés érhet, hogy nem csak a nemzeti konyhánkat nem ismerik a tengerentúlon, hanem az országunkat sem nagyon tudják elhelyezni – tisztelet a kivételnek.

Éppen ezért már az is óriási dolog, ha egyáltalán megpróbálkoznak a magyar konyha ételeivel a nagyvilágban. Ott, ahol nem úgy néznek ki és nem is úgy ízlenek a mi alapvető konyhai hozzávalóink. A magyar lecsóhoz vagy töltött paprikához például mi tv-paprikát használunk, de sok helyen kaliforniai paprikából kezdik el készíteni. Vagy még furcsább módokon, íme néhány példa.

Egy „magyar töltött paprika”. Először egy elképesztően zsíros töltött káposztának néztük, de a feliratok szerint ez magyar étel, magyar töltött paprika.

Az USA-beli Ohio államban készült a kép. A jobb felső sarokban búslakodó paprika állítólag egy magyar töltött paprika azon a szelet kenyéren tejföl (?) társaságában. Szívesen meghívnánk őket egy igazira, frissen főtt krumplival, jó sok paradicsomos szósszal.

Még egy „magyar töltött paprika”, kissé ijesztő külsővel. Bár itt még a főtt krumpli is stimmel, de a zöldbabra, a pirítósra, a morzsolt fetasajtra (?) és a furcsa zöld belsőre nem voltunk felkészülve.

Egy egészen extrém töltött káposzta az amerikai Toledóból. Rengeteg pirospaprikával készült, krumplipüré és kenyér a kísérője. Wow.

Vancouver, British Columbia. A Kanadában élő hobbiszakács magyar töltött káposztát főzött, ami nem is néz ki rosszul. De talán nem tűnünk szőrszálhasogatónak, ha szóvá tesszük, hogy mit keres a savanyú káposztás étel mellett a mexikói salsa, a paradicsomos avokádós guacamole?

Kapor? Megvan! Zöldborsó? Beszerezve! Indulhat egy jó magyar lecsó.

Dobostorta, talán egy kisebb detonációt követően. Egy Nagy-Britanniában élő házi cukrász alkotása ez a dobos, ami talán az újhullámos cukrászati trendeknek köszönhetően ilyen csapzott. Azt persze nem zárnánk ki, hogy isteni finom. A „dobok” mindenesetre jól festenek, és úgy tűnik, hogy a csokikrém is csupa csokoládé, Pavlova By Moni láthatóan nem sajnálta az alapanyagot belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top