Gasztro

Íme a tökéletes, villámgyors megoldás, ha elfogyott otthon a kenyér

Univerzális sajtosmuffin-alaprecept, ami néhány egyszerű hozzávalóból, öt perc munkával készül.

Időnként mindenkivel megesik, hogy elszámolja magát a kenyérrel, és csak késő este veszi észre, hogy baj van, de már egyáltalán semmi kedve kilépni a hideg és sötét utcára. Márpedig nincs mese, vacsorázni kell, reggel meg uzsonnát kell csomagolni a gyerekeknek, és bizonyos kor alatt nem is nyomhatunk a kezükbe egy ötszázast, hogy tessék, lásd el magad a sulibüféből. Ez aztán a vészhelyzet!

Sajtos muffin, de hívhatod Megmentőnek is (Fotó: iStock)

Mármint egészen addig vészhelyzet, amíg nem ismerjük ezt a receptet, amivel nagyjából 25 perc alatt, mindent egybevetve kb. öt perc munkával kivághatjuk magunkat. Nagyjából ennyi időre, és néhány végtelenül egyszerű, otthon általában bármikor fellelhető alapanyagra van ugyanis csak szükség, és máris ott gőzölög az asztalon a sajtos muffin. Teával, kakaóval kellemes, otthonos vacsora, a maradékot pedig el lehet csomagolni tízóraira, mondjuk, egy felszeletelt almával együtt. Nincs kérdés reggel, hogy mit kapnak enni, a kölykök csak belepillantanak az uzsonnásdobozba, és elégedetten bólintanak: pöpec!

Ez egyébként egy univerzális alaprecept, ami azt jelenti, hogy a felsorolt alapanyagokat feltétlenül bele kell tenni, hogy összeálljon a muffin, és finom legyen, ezenkívül azonban nyugodtan keverhetsz a tésztába bármit, amit otthon találsz, és mindenki szeret – apróra vágott sonkát, kolbászt, borsót, magvakat, hagymát, paprikát, vagy amit gondolsz. Én viszont általában maradok az alapverziónál, amihez mindenki azt eszik, amit megkíván (és pont van otthon).

Hozzávalók (12 db muffinhoz)

  • 20 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 kk. só
  • 10 dkg reszelt sajt (bármi, az sem baj, ha többféléből jön össze ez a mennyiség, annál finomabb lesz)
  • 2 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 1 dl olaj
  • a tetejére pár evőkanál apró mag, pl. szezámmag, napraforgómag vagy valami hasonló, ha van, de reszelt sajttal is megszórhatjuk, természetesen az is jól áll neki

Elkészítés

  1. Bekapcsoljuk a sütőt 200 °C-ra, alul-felül sütéssel.
  2. Egy kancsóba kimérjük és elegyítjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a nedveseket, és simára keverjük.
  3. Egy muffinforma mélyedéseibe kapszlikat teszünk, majd a kancsóból egyenesen beléjük töltjük a masszát, egyenletesen elosztva.
  4. Rászórjuk a magot, majd beküldjük a sütőbe. Akkor van kész, amikor a teteje gusztusos pirosra sült, nincs benne semmi trükk vagy rejtély.

Vacsorára adhatunk hozzá fokhagymával kikevert tejfölt, vagy bármilyen szendvicskrémet, ha van otthon. Egyszerre viselkedik ez a muffin kenyérként és sós süteményként, a sajttól pedig egyenesen ellenállhatatlanul finom. Mentsétek el gyorsan a receptet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top