Gasztro

A legtutibb reggeli: sonkás-sajtos gofri

Ha eddig csak nutellával meg tejszínhabbal, esetleg fahéjas porcukorral tudtuk elképzelni, akkor ideje, hogy elkezdjünk másképp nézni a gofrira. Nem csak agyoncukrozva lehet finom, sós verzióban is egészen ellenállhatatlan. Készítsük el vasárnap reggelire!

Persze nemcsak reggelire tökéletes, de ebédre is szuper tud lenni a sós gofri, ha nem szeretnénk nagy főzést rendezni, mert a hétvége az aktív programoké, s csak épp hazaugrunk valami igazán finom harapnivalóért. A gofri persze édes verzióban él a fejünkben, mint a legtöbb palacsintaféleség: kiadós ebéd megkoronázása lehet egy nyugodt vasárnapon. A gofri valahol Nyugat-Európában, Belgiumban, vagy Hollandiában látta meg a napvilágot, ahol azóta is nagy hagyománya van, persze manapság már a franciák, az osztrákok és az amerikaiak is sajátjuként szeretik.

Az idő előrehaladtával, pedig a vállalkozó kedvű háziasszonyok, vagy szakácsjelöltek, megalkották a gofri sós verzióját (miért is ne?), sajttal, sonkával, ahogyan azt kell. Uzsonnára, ebéd helyett, vagy meccsnézős vacsinak tökéletes választás. Persze a felvágotton és a sajton túl, kerülhet rá saláta, paradicsom, mozzarella, vagy akár szeletelt, füstölt lazac is. Elkészítése pedig igazán egyszerű, a tészta összeállítása után már csak a gofrisütőbe kell töltögetnünk az alapanyagot.

Hozzávalók (6 db):

  • 1 tojás
  • 9 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 3 dkg reszelt parmezán
  • 20 g olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • 1 cs. sütőpor

Elkészítés:

  1. A tojást kettéválasztjuk. A sárgáját összekeverjük a tejjel és az olívaolajjal.
  2. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a sót és a frissen őrölt fekete borsot is.
  3. Közben a fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a tejes részhez keverjük.
  4. A sütőporos lisztet beleszitáljuk a masszába, majd csomómentesre keverjük.
  5. A gofrisütőt kikenjük olajjal és megsütjük a gofrikat, nagyjából 5-5 perc alatt.
  6. A kész gofrikból szendvicset készítünk ízlés szerint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top