nlc.hu
Gasztro

Gofri: egy jól bevált recept akár reggelire, uzsonnára vagy desszertként

Egy jól bevált gofrirecept: aranybarna külső, könnyed belső – kezdőknek is ajánljuk!

Amikor elővesszük a teflon bevonatú, praktikus kis gofrisütőnket, nem is gondolnánk, hogy egy ókori csemege modern kori verzióját készítjük el éppen.

Bár a gofri modern utcai ételként közismert, már az ókori Görögországban is sütöttek forró fémlapok között ostyaszerű édességeket. Később Európában már a honfoglalás előtti évszázadokban is ismert csemege volt a mai gofri középkori elődje. Az első feljegyzett waffle recept (a gofri rokona) az 1300-as évekből származik, és habár az ekkori higiéniai körülmények között valószínűleg nem sok kedvünk volna a sült ostya megkóstolásához, valójában nagyon is hasonló módon készült az őswaffle, mint a mai.

Forró vaslapok között, nyílt tűzön sütötték a tésztát, amelynek redőibe mézet csurgattak, és korabeli street foodként árulták. A több mint ezer éves elődökhöz képest napjainkra sokat nem is változott ez az étel, nem igaz?

Míves, kovácsoltvas gofrisütő-előd 1816-ból. A súlya közel 5 kiló, 95 centi hosszú. 290 euróért, kb. 114 ezer forintért árulja ez az antik kereskedő.

Míves, kovácsoltvas gofrisütő-előd 1816-ból. A súlya közel 5 kiló, 95 centi hosszú. 290 euróért, kb. 114 ezer forintért árulja ez az antik kereskedő. / Kép forrása: Proantic.com

A tészta elkészítésére egy jó 15 percet számoljunk, utána pedig csak annyi a feladatunk, hogy ütemesen vegyük ki a frissen sült gofrikat, és adagoljuk be a következőt. Percek alatt megsül a mennyei illatokat árasztó, méhkaptárszerűen barázdált gofrink, amelynek egy igazán egyszerű, kezdőknek is ajánlott receptjét hoztuk el.

Tippek gofrisütéshez:

  • Ha sütőpor helyett élesztővel dolgozunk, még könnyedebb és légiesebb lesz a tésztája. Ehhez azonban a friss élesztőt fel kell futtatnunk langyos tejben. 12-13 gramm friss élesztővel (vagy 3-4 gramm instant élesztővel) válthatjuk ki a sütőport.
  • Ne hűtőhideg hozzávalókkal dolgozzunk! A vajat enyhén langyosítsuk meg, a tej legyen szoba hőmérsékletű. Friss élesztő használata esetén pedig langyosítsuk meg. (Se a vaj ne folyjon el melegítés közben, se a tej ne legyen forró-meleg.)
  • Tartsuk be az alábbi lépéseket, és ne borítsuk bele a keverőtálba egyben a hozzávalókat. Adagoljuk és keverjük el a lisztet fokozatosan a tojásos-tejes keverékbe.
  • Ízlés kérdése, hogy mennyire puhán vagy ropogósan szeretjük a gofrit. A lényeg, hogy ne maradjon nyers belül a tészta.
Banános-nutellás gofri bogyós gyümölcsökkel

Fotó: GorynVD, Getty Images

Mi legyen a feltét?

Bátran kísérletezzünk-ötleteljünk, de íme, a jól bevált feltétek:

  • méz, juharszirup
  • lekvár
  • friss gyümölcs: banánszeletek, bogyós gyümölcsök
  • mogyorókrém, Nutella
  • forró csokikrém (felolvasztott étcsokoládé és tej elegyítésével)
  • sóskaramellás, epres vagy más gyümölcsös öntet
  • tejszínhab
  • csokireszelék vagy színes cukorkaszórás
  • porcukor.
Gofri mézzel, csokiöntettel, áfonyával

Gofri mézzel, csokiöntettel, friss áfonyával / Fotó: milla1974, Getty Images

Hozzávalók:

  • 30 dkg búzaliszt
  • 3 db tojás
  • 3 dl tej
  • 80 g vaj (helyettesíthető ugyanennyi olajjal)
  • 40 g kristálycukor
  • Fél csomag sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • Ízlés szerint: 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat vagy csomag vaníliás cukor
  • Porcukor szóráshoz
  • Gyümölcsfeltét, öntet vagy tejszínhab (lásd feljebb az ötleteket)

Elkészítése:

  • Egy keverőtálban kézzel vagy kézi mixerrel verjük fel az egész tojásokat, és habosítsuk ki a cukorral (ha teszünk bele, a vaníliás cukor is jöhet bele).
  • Egy másik tálba adagoljuk ki a lisztet.
  • Szoba hőmérsékletű tejjel és enyhén megolvasztott – de nem elfolyós! – vajjal dolgozzunk.
  • A habosra vert tojásokhoz adjuk az olvasztott vajat vagy az olajat, majd folyamatos keverés mellett fokozatosan hozzáadjuk a tejet, a sót és a sütőporos lisztet. A legjobb, ha kézi mixert használunk.
  • A gofrisütőnk teljesítményétől függően kb. 4 percig süssük. Előmelegített sütőbe öntsük a folyékony tésztát, és ha nem szeretjük egészen ropogósra és aranybarnára sütni, már 3 percnél csekkolhatjuk az állagát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top