Málnalekváros-csokoládés puszedlik
Hozzávalók 20-25 darabhoz:
- 1 adag alap mézes tészta
- 30 dkg málnalekvár
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
Az alaptésztát 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd párosával tetszőleges mintákat szúrunk ki belőle. 190 fokos sütőben 6-7 percig sütjük. Ha langyosra hűlt, málnalekvárral összeragasztjuk a párokat. Fóliával letakarva néhány órát hagyjuk puhulni (egy éjszakát is állhat).
A csokoládét az olajjal gőz fölött megolvasztjuk, félig vagy egészen belemártjuk a puszedliket, majd villával megmintázzuk őket. Dermesztés után fogyasztható.
Görög mézes süti
Hozzávalók:
- 1 bögre liszt
- 1 bögre durvára vágott dió
- 3 tojás
- fél bögre olvasztott vaj
- negyed bögre cukor
- negyed bögre natúr joghurt
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 narancs reszelt héja
- vaj és liszt a forma kikenéséhez
A sziruphoz:
- 1 narancs leve
- fél bögre méz
- 2 evőkanál cukor
- fél bögre víz
Elkészítés:
Nagy keverőtálban keverjük össze a sütemény alapanyagait.
Vajazzunk ki egy tortaformát vagy kis méretű muffinformákat, és töltsük a tésztát a formák háromnegyedéig. 180 C fokra előmelegített sütőben 40-45 percig süssük.
Közben készítsük el a szirupot:
Öntsük a mézet, a cukrot és a narancslevet a vízhez. Forraljuk fel, és forrástól számítva 5 percig főzzük a szirupot. A kisült süteményt locsoljuk meg alaposan a sziruppal, majd legalább 3 órára tegyük a hűtőbe, hogy a szirup mindenhol átjárja.