Kína először enged be amerikai rizst a piacára

Kránicz Bence | 2018. December 28.
Kína először nyitotta meg piacát az amerikai rizs előtt, ami szakértők szerint újabb jele annak, hogy kezd enyhülni a két ország között fagyossá vált kapcsolat.

A kínai vámhatóság honlapjára pénteken felkerült közlemény szerint csütörtöktől lehetőség van arra, hogy az Egyesült Államok több fajta rizst, így például barna rizst és fényezett rizst exportálhasson Kínába. Kikötés azonban, hogy a szállított rizs minőségének meg kell felelnie a kínai előírásoknak, és hogy a szállítmányokat be kell jegyeztetni az amerikai mezőgazdasági minisztériumnál.

Megfigyelők szerint Peking ezzel is „jó szándékát” kívánja jelezni a kereskedelmi feszültség enyhítését célzó, januárban kezdődő kétoldalú tárgyalások kezdete előtt. Az egyelőre nem tisztázott, hogy az Egyesült Államok mennyi rizst szállíthat Kínába, amely tradicionálisan Ázsiából szerzi be a szükséges mennyiséget. Szakértők szerint inkább gesztusról van szó Peking részéről, hiszen az amerikai rizs ára nem versenyképes, drágább a Dél-Ázsiából beszerzett rizsnél.

Rizsföld Kínában, Csangszu régióban (Fotó: Xinhua/Wan Zhen)

Csütörtökön a pekingi kereskedelmi minisztérium egyik illetékese azt mondta, hogy a kínai és az amerikai szakértők gőzerővel készítik elő a kereskedelmi feszültség enyhítését célzó kétoldalú tárgyalást. A két ország között januártól 90 napos kereskedelmi „tűzszünet” lép életbe a Hszi Csin-ping kínai államfő és Donald Trump amerikai elnök között december elsején Argentínában született megállapodás értemében.

Donald Trump már korábban bejelentette, hogy január elsejétől kilencven napra felfüggesztik a pótvámok kivetését a kínai importcikkekre, hogy ezzel is lehetőséget adjanak a kereskedelmi tárgyalások folytatására. Kína válaszul jelezte, hogy január elsejétől 90 napra felfüggeszti a megemelt importvám kivetését 126 milliárd dollár értékű amerikai gépjármű és járműalkatrész behozatalára. Az intézkedéssel az importvám 40 százalékról átmenetileg 15 százalékra csökken. (MTI)

Exit mobile version