Itt az ideje, hogy több lencsét együnk – pláne azért, mert a klasszikus szilveszteri fogás mellett ezerféle módja van, hogy elkészítsük! A vörös lencséből izgalmas közel-keleti ételeket készíthetünk, de a lencsét jótékony egészségügyi hatásai miatt is érdemes fogyasztani: javítja a májfunkciót, jót tesz a szem egészségének, sőt még a hajnövekedést is serkentheti.
Ebben a verzióban ráadásul még a spenót is hozzáad a vitamintartalomhoz – kötelező immunerősítő recept!
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olaj vagy vaj
- 2 répa meghámozva és felkarikázva
- 1/2 fej vöröshagyma felkockázva
- 2 szál zeller felvágva
- 1/2 csésze száraz fehérbor
- 2 csésze lencse átválogatva és átöblítve
- 2 kisebb krumpli felkockázva
- 4 csésze csirkehúsalaplé
- 1 babérlevél
- 1 marék friss petrezselyem
- 1 marék friss zsálya
- 1/2 csésze zsíros tejszín
- 3-4 csésze bébispenót
- só és bors
Elkészítés:
1. Egy serpenyőben hevítsünk olajat (vagy vajat) és 10 perc alatt pirítsuk rajta a hagymát, a répát és a zellert. Óvatosan, lassanként adagoljuk hozzá a bort!
2. Adjuk hozzá a lencsét, a krumplit és az alaplevet, majd az összekötözött fűszernövényeket is! Főzzük 35-40 percig, míg a lencse és a krumpli is megpuhulnak!
3. Vegyük ki a fűszernövényeket, keverjük a lencséhez a tejszínt és a spenótot, míg besűrűsödik kicsit. Sóval és borssal ízesítsük!