Cukkinileves
Hozzávalók:
- 1 kis lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 közepes cukkini
- 2 ek. olívaolaj
- 1 csirke- vagy zöldségleveskocka
- 1 l víz
- bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
- 1 kk. tárkony
Elkészítés:
Az olívaolajat egy edényben felmelegítjük. Apróra daraboljuk a hagymát és fokhagymát, majd megpirítjuk az olajon. Közben a cukkinit pici darabokra vágjuk és a hagymára dobjuk. Ráöntjük a forró vizet, és belemorzsoljuk a leveskockát. 15 perc alatt puhára főzzük a cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a tárkonyt.
Sárgarépa-krémleves
Hozzávalók:
- 4 nagy sárgarépa
- 1 szem krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- 3 szál petrezselyem
- 2 dl tejszín
- 2 ek. olaj
- 1 leveskocka
- 1 tk. reszelt gyömbér
- só
- bors
Elkészítés:
A krumplit és a sárgarépát pucoljuk meg, és vágjuk kisebb darabokra. Egy lábosba dobjuk bele a hagymát, a feldarabolt répát és krumplit, majd kevergetve süssük egy-két percig egy kevés olajon. Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, adjuk hozzá a gyömbért, a leveskockát és a petrezselymet. Amikor a zöldségek megpuhulnak, turmixoljuk krémesre. Öntsük hozzá a tejszínt, és főzzük össze egy-két perc alatt.
Zellerkrémleves
Hozzávalók:
- 1 közepes zeller
- 1 szem burgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk. ételízesítő (vagy leveskocka)
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet őrölt fűszerkömény
- 6 dl víz
Elkészítés:
A zellert és a krumplit kicsi kockákra vagdaljuk, és felöntjük kb. 5-6 dl vízzel. Beletesszük a leveskockát, a kettévágott fokhagymagerezdeket, a fűszereket, és megfőzzük. Ha a zeller és a krumpli már jó puha, akkor nincs más tennivaló, mint botmixerrel pépesíteni a levesünket. Zellerlevelekkel vagy pirított kenyérkockákkal tálaljuk.