Hétvégi menü: zöldborsóval és pestóval köszöntjük a nyarat

Belső Olga | 2019. Június 07.
Ez az első nyári hétvége, amit méltón meg is ünnepelünk egy klasszikus zöldborsólevessel. Utána egybesült pestós karaj jön, nem kell félni, ezzel a módszerrel biztosan sikerül, végül pedig epres süti lesz, mi más? Vasárnapra a szombati sült maradékát lényegítjük át.

Az első nyári hétvégén mi mással kezdenénk a menüt, mint egy klasszikus zöldborsólevessel? Szerencsére már sokfelé érik a borsó, nem is kell hozzá túl nagy szerencse, hogy találjunk a piacon, mindazonáltal feltétlenül érdemes átgondolni, hogy vállaljuk-e a fejtéssel járó bonyodalmakat. Ha neked hobbid ez a romantikus tevékenység, és úgy gondolod, nincs is jobb terápia a munkanapokon felborzolt idegeid lenyugtatására, mint a madárfüttyös teraszon, meditatíve borsót fejteni, akkor csináld. Ha viszont már a hideg is kiráz az ilyen pepecs melótól, akkor vegyél nyugodtan fejtett borsót. Nyilván drágább, de hát az árus ideje is drága, nem csak a miénk.

Borsóleves csipetkével

Zöldborsóleves csipetkével (Fotó: Profimedia)

Egy emberes adaghoz, főleg, ha szeretnéd, hogy holnapra is maradjon, legalább egy kiló fejtetlen borsót kell vásárolni, fejtettből mondjuk felet.

Hozzávalók

A csipetkéhez

A recept a Nosaltyn folytatódik.

Egyben sült pestós karaj zellerpürével

A második fogás egyben sült pestós karaj lesz, Mautner Zsófia receptje alapján.  

Természetesen kész, bolti pestóval is dolgozhatunk, de mint mindennek, ennek is megvan a hosszabb, kissé bonyolultabb, de mindenképpen minőségibb házi verziója is, amit véleményem szerint érdemes bevállalni. Nem egy agysebészet ugyanis, elég gyorsan megvan, viszont pontosan tudjuk, hogy mi van benne (az, amit beleteszünk), a maradékból pedig egy zacskó spagettivel gyors és mennyei ételt varázsolhatunk pillanatok alatt vasárnapra. A pesto receptjét itt oldalt találod, arra most nem térünk ki külön.

A karajra és a köretre, ami zellerpüré lesz, viszont igen.

Sertéssült egyben, krémes zellerpürével és sült kelbimbóval (Fotó: Lidl Konyha. Mautner Zsófi receptje)

Hozzávalók

A húshoz

A zellerpüréhez

Köretnek eredetileg sült kelbimbót javasolnak (a kelbimbókat félbevágjuk, megforgatjuk olívaolajban, betoljuk a sütőbe, és 25 perc alatt 200 °C-on készre sütjük), de a személyes meglátásom szerint a kelbimbó nem annyira népszerű alapanyag. Vagy, ahogy a barátnőm szokta mondani: olyat én is tudok főzni, amit csak én eszem meg. Helyette petrezselymes újkrumplival is jó lesz.

Hozzávalók

Elkészítés

Vasárnap a karaj maradékát esszük, de egészen új életre kel a másik körettől, ami pestós spagetti lesz a maradék pesto és egy zacskó spagetti felhasználásával.

A biztonság kedvéért álljon itt a recept: a tésztát a szokásos módon megfőzzük, leszűrjük, majd összekeverjük a pestóval, kész. 

A desszert: habos-epres szelet 

Habos-epres szelet (Fotó: Nosalty)

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A recept a Nosaltyn folytatódik.

Exit mobile version