Görögdinnye, ahogyan még sosem próbáltad

Tálas Ágnes | 2019. Augusztus 11.
A dinnye kiválóan illik a sajtok és a húsok mellé. Mutatunk is pár különleges receptet vendégvárónak, grillpartira, vagy csak mert egyszerűen kár lenne kihagyni.

Görögdinnyefüggő vagyok, olyannyira, hogy még a parfümöm is dinnyés. Szeretem a sötétzöldet és a csíkosat, az édeset, a sósat, az alkoholosat meg főleg, forró nyári napokon a jéghideget, kerti partin pedig még a sült dinnyét is.

Gyerekkoromban azt hittem, hogy a dinnye csak egy isteni finom gyümölcs, de most már tudom, hogy egy kifogyhatatlan gasztronómiai kincsesláda, amiből akár a nyár minden napjára előhúzhatunk egy különleges fogást. Szóval most keverj magadnak egy jeges dinnyés koktélt, és válogass az extravagáns receptek közül a dinnyesasliktól, a kéksajtos dinnyesalátán át egészen a dinnyés guacamoléig, mert a dinnye nem csak desszert lehet. Vigyázat, a receptek függőséget okoznak!

Dinnyesaslik

Végtelenül egyszerű, de annál finomabb a görögdinnyesaslik, bármikor össze tudod dobni pár perc alatt, ha hirtelen beállít pár vendég, ráadásul még a gyerekek is szeretik.

Fotó: iStock

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Használhatsz hurkapálcát is, de én a fenntarthatóság jegyében jobban szeretem a fém saslikpálcát.
  2. Az uborkát vágd ujjnyi vastag karikákra, a dinnyét pedig ugyanekkora kockákra, és ha van benne mag, szabadulj meg tőle. A bazsalikomleveleket vágd vékony csíkokra.
  3. A pálcára először tűzz egy mozzarellát, majd jöhet egy dinnyekocka, utána egy uborkakarika, egy felgöngyölt pármaisonka-szelet, és ezt ismételd meg újra.
  4. A saslikokat helyezd egymás mellé egy tálra, szórd meg bazsalikommal, őrölj rájuk frissen egy leheletnyi fekete borsot, majd az egészre csorgass egy kevés balzsamecetkrémet. Mivel az elkészítési idő csupán öt perc, bármikor bevetheted ezt az életmentő dinnyés receptet.

Grillezett rákok fetás görögdinnyével

Ha már úgyis elöl vannak azok a saslikos pálcák, próbáljunk ki velük egy másik fogást is!

Fotó: iStock

Hozzávalók (személyenként)

Elkészítés

  1. A rákokat pácoljuk be 20 percre az egy evőkanál olívaolajból, egy kiskanál mézből, kevés chilipehelyből és fél lime levének a keverékéből készített páclébe.
  2. Amíg a rákok pihennek a pikáns szószban, kockázzuk fel a görögdinnyét, tegyük egy tálba a rukkolával együtt, locsoljuk meg egy kevés extraszűz olívaolajjal, és hintsük meg az egészet a morzsolt fetával. Őröljünk rá rózsaborsot, hintsük meg finomra vágott friss mentával, és tegyük a hűtőbe.
  3. Ezután húzzuk a marinált rákokat a saslikra, dobjuk fel őket három percre a grillre, majd tálaljuk a forró tengeri finomságot a hideg dinnyesalátával.

Steak grillezett görögdinnyés salátával

Hogy a pasidnak is a kedvében járj, jöjjön egy omlós steak, egy kis dinnyés csavarral.

Fotó: Profimedia

Hozzávalók (személyenként)

Elkészítés

  1. Keverjük össze a barna cukrot, a chiliport és a fokhagymaport, és az egészet masszírozzuk a húsba.
  2. Izzítsuk be a grillt. Ha már forró, süssük a hús mindkét oldalát öt-öt percig, közben pedig elkészítjük a hozzá ízben tökéletesen illő dinnyesalátát.
  3. A bébispenótot locsoljuk meg egy kevés dióolajjal, őröljünk rá friss fekete borsot és tengeri sót, majd szórjuk rá a kéksajtot és a snidlinget.
  4. Ezalatt el is készül a steak a grillen, amit miután levettünk, hagyjuk három-négy percig pihenni. Erre az időre már mehet is a grillre a nagyobb kockákra vágott görögdinnye, amit mindkét oldalán süssünk két percig.
  5. Eközben haránt irányban szeleteljük fel a steaket ujjnyi vastag szeletekre, helyezzük őket egy tányérra, aztán mehet melléjük a kéksajtos saláta, annak a tetejére pedig a grillezett dinnye. Ha még pirított fenyőmaggal is megszórod, kész az ízorgia.

Tortilla chips dinnyés guacamoléval

A sonka, a rák és a steak után hoztunk még egy vega fogást is, ami a könnyű nyáresti koktélpartik slágere lesz. Nem is létezik annál jobb program, mint mikor kiültök a csajokkal a teraszra a kezetekben egy finom koktéllal, az asztal közepén pedig egy nagy tál guacamoléval és tortilla chipsszel. Még nyáriasabb lesz ez a partisnack, ha egy kevés görögdinnyét is csempészel bele.

Fotó: iStock

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az avokádókat vágjuk félbe, magozzuk ki, a húsukat kanalazzuk egy tálba, majd egy villával nyomkodjuk szét, és keverjünk hozzá egy kevés frissen őrölt borsot és tengeri sót.
  2. Ezután adjuk hozzá a többi összetevőt, és keverjük össze az egészet.
  3. A tálat helyezzük egy nagy tányér közepére, majd szórjuk körbe tortilla chipsszel, a guacamole tetejére pedig díszítésnek szórjunk még egy kevés fetát és pár apró dinnyekockát. Egy ilyen fogás egy pillanat alatt feldobja az estét.
Exit mobile version