Citrompite
Hozzávalók a tésztához:
- 300 g liszt
- 180 g vaj
- 1 tojássárgája
- 60 g porcukor
- 1 tk. szódabikarbóna
Hozzávalók a citromkrémhez:
- 70 g liszt
- 200 g cukor
- 6 egész tojás
- 70 ml tej
- 3 citrom leve
- 2 citrom reszelt héja
Hozzávalók a tetejére:
- 2,5 dl habtejszín
Elkészítés
Összekeverem egy tálban a lisztet, cukrot, szódabikarbónát. Hozzámorzsolom a vajat és a tojássárgáját, majd összegyúrom kis gombócba. Előfordulhat, hogy 1-2 evőkanál víz szükséges lehet, ha nem áll össze a tészta. Ha ez kész, fél órára beteszem a mélyhűtőbe. Mikor letelt az idő, lisztezett pulton kinyújtom, és egy piteformában (26-30 cm-es) elegyengetem, az oldalán is. Ehhez a pitéhez magasabb falú forma megfelelőbb, hogy ne folyjon ki a krém. Vakon, még krém nélkül sütöm 180 fokos, előmelegített sütőben 20 percig. Míg sül, elkészítem a krémet. Robotgéppel elkeverem a tojásokat a cukorral. Én a legmagasabb fokozaton dolgozom kb. 7-8 percig, ez alatt szép habos lesz. Alacsonyabb fokozatra állítva, kanalanként hozzáadom a lisztet, majd a citromok héját, levét, végül a tejet. Még egy perc keverés, és készen is van. Mikor letelt a tészta sülési ideje, azon nyomban ráöntöm a citromos krémet, és visszatolom a sütőbe. A sütőt leveszem 160 fokra, és újabb 20 percig hagytam sülni. Mikor kihűlt, a tetejére kanalazom a felvert tejszínhabot. Ez a pite süthető kerek vagy szögletes kapcsos tortaformában is. Esetleg kissé csökkentve a tészta mennyiségét úgy is, hogy csak az aljára kerül tészta.
A receptet Fülöp Cecília, a Falusi Libák bloggere készítette.
Még több pite az NLCafén:
- Körtés pite – az édes vacsora
- Így készül az amerikai pite
- Guszta és kreatív tippek pitedíszítésre