Könyöködön jön ki a borsóleves? Hoztunk 3 szuper receptet zöldborsóra

Belső Olga | 2020. Június 10.
Francia zöldborsó, zöldborsós frittata és mentás-zöldborsós rizottó. Egyszerű megoldások, csodás ételek.

Itt a zöldborsószezon, most még az is hetente hétszer eszik zöldborsólevest, aki soha életében nem látott még a tövön hüvelyeket. Nem baj, sőt, nagyon helyes, együnk mindent a szezonjában, még akkor is, ha fagyasztva vesszük.

Őszintén szólva viszonylag kevés észérv szól a friss zöldborsó megvásárlása mellett, de ami leginkább képes eltéríteni tőle, az ára. Ha az ezzel kapcsolatos döbbenetünket sikerül is leküzdeni, még mindig ott van az a laza egy óra, amit a kifejtésére fordíthatunk, majd ott állunk fél tál borsóval és három tál üres hüvellyel és itt jön el az a pillanat, amikor egy gyors fejszámolás eredményeként eljutunk odáig, hogy friss borsót venni nem biznisz. Legfeljebb hobbi, de az ember ugyebár áldoz a hobbijára.

Még jobb, ha a kertben terem a borsó, mert akkor legalább megvenni nem kell, csak dolgozni vele. Na de, aki szereti az ilyesmit, azt ilyen pimf érvek el nem tántoríthatják. Én is vetettem zöldborsót és szívrepesve figyeltem a fejlődését, sikerült is, termett szépen, úgyhogy nézzük, mit lehet készíteni a borsóból a sztenderdeken: a borsólevesen, zöldborsófőzeléken és borsos tokányon túl.

Francia zöldborsó

Ez egy létező étel, mármint, ha valaki beüti a keresőbe, hogy petits pois à la française, akkor nagyjából ugyanazt a receptet fogja kidobni több száz oldalon keresztül. Nagyon egyszerű elkészíteni, a végeredmény pedig nagyon finom. Ehetjük magában vagy pirítóssal, de köretként is elsőrangú.

A franciák persze még az egyszerű zöldborsóból is isteni ételt tudnak rittyenteni. (A szerző fotója)

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy serpenyőben vajat hevítünk, rádobjuk a megtisztított, gerezdekre  (csíkokra) vágott vöröshagymát. Öt percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a felcsíkozott bacont. Kevergetjük, amíg színt nem kap.
  2. Most jöhet a zöldborsó, ezt is beletesszük a serpenyőbe. A salátát is csíkokra vágjuk, szintén mehet az edénybe, majd mellé tesszük a megroppantott fokhagymát is. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk.
  3. Ez után már csak annyi a dolgunk, hogy 10-15 percig rotyogtassuk, míg a leve be nem sűrűsödik, és kész is az étel. 

Adhatunk mellé húsokat, de magában is megállja a helyét.

Zöldborsós frittata

Frittatát mindenből lehet készíteni, csak legyen otthon elég tojás. Ha tényleg semmi más ötletünk nincs a zöldborsóra, és nem is vagyunk nagy konyhaművészek, a rántottát viszont szeretjük, akkor ez a legjobb megoldás.

A legegyszerűbb megoldás: zöldborsós frittata. (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók (egy főre)

Elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy hőálló nyelű serpenyőben vajat olvasztunk (olaj is megteszi, nem kell aggódni, de a borsóhoz jobban illik a vaj), majd elkezdjük rajta dinsztelni a zöldborsót.
  2. Közben egy tálban összekeverjük a tojásokat a parmezánnal, az apróra vágott petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk, majd ezt a keveréket ráöntjük a borsóra.
  3. Betoljuk a serpenyőt a sütőbe. Amikor elkezd megszilárdulni a tojás, a tetejére szórjuk a maradék parmezánt is. Készre sütjük. A végén szórhatunk rá friss petrezselyemzöldet és zöldhagymát. 

Zöldborsós-mentás rizottó

A zöldborsó-menta ízkombináció lassan ugyanúgy a magyar gasztronómiai kánon részévé válik, mint a brownie vaníliafagyival. Készíthetünk mentával így krémlevest, borsópürét, de rizottót is, íme a recept:

Mentás zöldborsó, ezúttal rizottóként elkészítve. (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a borsópürét. Ehhez olajon megdinszteljük a hagyma felét, hozzáadjuk a borsót és kevés alaplével felöntve puhára főzzük. Ez zsenge borsónál pár perc alatt meg is van. Beletesszük a mentaleveleket is, majd belenyomjuk a botmixert és pépesítjük.
  2. Egy másik fazékban megdinszteljük a hagyma másik felét, majd rátesszük az átmosott (még jobb, ha előző este beáztatott és átmosott) rizst. Adunk hozzá egy keveset az alapléből és az imént elkészített borsópüréből, lefedjük. Innentől kezdve pár percenként megkeverjük a rizst és adunk még hozzá felváltva a borból, az alapléből és a borsópüréből.
  3. Elvileg, mire az összes folyadékot beszívja, meg is puhul a rizs, ha nem, akkor adjunk még hozzá vizet. Ha kell, sózzuk, borsozzuk, majd keverjük bele a reszelt parmezánt.

Kész is vagyunk, a tetejére tehetünk még mentalevelet és parmezánforgácsot, de el is tekinthetünk ettől.

Még több zöldborsós recept

Exit mobile version