Gasztro

Ez a menzás zöldborsófőzelék titka

A gyerekek valamiért szeretnek bizonyos menzás kajákat, és ha otthon nem tudjuk reprodukálni azokat az ízeket, akkor könnyen félretolt tányér lehet az ebéd vége.

A tejbegríz és a zöldborsófőzelék tipikusan az az étel, amit a menzán, az oviban jobban készítenek. Vagyis ez így nem pontos megfogalmazás, mert nem jobb, csak valamiért a gyerekek jobban szeretik a vizes, édes fajtáját ezeknek a fogásoknak. A tejbegrízt elég könnyű otthon előállítani, hogy olyan legyen, mint az ovis menzán (fele víz, fele tej és egy evőkanállal kevesebb búzadara a nagy titok), de a zöldborsófőzelék már keményebb dió.

A mi családunkban nem volt divat a sápadt színű borsófőzelék, mindig pörköltalapon főzte az anyukám, sőt, még karalábét is főzött bele. Ezzel persze köszönőviszonyban sincs a menzás főzelék, ami fehér, híg és úszik benne pár zöldborsó. Mégis finom, édeskés és úgy tökéletes a gyerekek számára, ahogy van. Bár jó eséllyel nincs a menzás verzióban tej, hanem csak vízzel öntik fel az egészséges borsót, én mégis egy tejes verziót készítettem el a gyerekemnek, mert azért adjuk meg a módját az itthoni menzának. Átmentem vele a vizsgán, úgyhogy íme, a menzás zöldborsófőzelék receptje, ami garantáltan sikert arat a gyerekek körében. Már csak azért is, mert van benne cukor rendesen.

Hogyan készül a menzás zöldborsófőzelék?

A menzás zöldborsófőzelék nem friss borsóból és cukorral készül (Kép: Profimedia)

Menzás zöldborsófőzelék

Hozzávalók:

  • 1 üveg zöldborsó (lehetőleg az a fajta, amiben cukor is van, a menza nem a reform életmód helye)
  • 2 evőkanál fehér liszt
  • 1 evőkanál étolaj
  • 2 evőkanál cukor
  • tej, amennyi ellepi a borsót
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

Javasolnám, hogy egyből dupla adagot készíts, főleg, ha több kiskorú is van a háztartásban, mert villámgyorsan el fog fogyni egy lábossal ebből a főzelékből. Nem kell túlgondolni az elkészítését: lábosba öntöd a borsót (levével együtt!) az olajra, sózod, megszórod a liszttel, így készítesz borsós rántást. A sóval óvatosan, mert nagy tévedés azt hinni, hogy a borsófőzelék rendes főétel, valójában egy főzeléknek álcázott édesség a gyerekek szemében.

Majd, mikor besűrűsödik a borsód (négy kavarás), akkor felöntöd apránként tejjel, hogy épphogy ellepje a borsót. Vagy vízzel, hogy tényleg menzás legyen, de ebben az esetben is tegyél bele úgy másfél deci tejet. Felforralod, vigyázol, hogy ne égjen oda az egész, kavargatod kicsit, a végén megcukrozod, rottyantasz rajta egyet, és kész is van, feltét nem kell, úgyis otthagyják a gyerekek.

Nézd meg videón, hogyan készül az egy fokkal extrább menzás zöldborsófőzelék:

Mutatunk még menzakaját:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top