A töltött padlizsánnak rengeteg változata létezik a Közel-Keleten, van húsos és zöldséges recept is. De az egyik legfinomabb: az ájult imám padlizsánja, az Imam Bayildi.
A legenda szerint amikor az imám megérezte a töltött padlizsán illatát, elájult. Mondjuk egy másik verzió szerint az imám attól ájult el, hogy meglátta, mennyibe kerül az olívaolaj.
Ennél a töltött padlizsánnál a legfontosabb a fűszerezés. Talán furcsa lehet elsőre a fahéj, mert mi leginkább édességekhez használjuk, de kell bele! És a mentát se hagyd ki belőle!
Hozzávalók:
- 4 közepes padlizsán
- 1 hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 hámozott paradicsomkonzerv
- 1 kávéskanál fahéj
- 7 dkg mandula
- petrezselyemzöld
- menta
- majoránna
- só, bors
Az ájult imám padlizsánjának elkészítését megtalálod a Tétova Ínyenc blogon.
Nem csak tölteni lehet a padlizsánt:
- Nem múlhat el a nyár nélküle: a legjobb padlizsános receptek
- A padlizsán parázson sütve hozza a legjobb formáját