3 különleges almás pite – próbáld ki mindet!

K.G. | 2020. Július 20.
Az almás pite a gyerekkort idézi, ezért a három variáció közé becsempésztük a mama receptjét is.

Az almás pitét nem lehet megunni. Ha a nagyihoz mentünk látogatóba, egyértelmű volt, hogy frissen sült almás pitével vár minket, csak nem azzal az angol fajtával, amit a filmekből ismerhetünk. Elhoztuk a mama receptjét, és még két különleges almás pitét Jamie Olivertől és Martha Stewarttól.

Mama almás bélese

Valójában a mama idejében nem pitének, hanem almás bélesnek hívták, és ha ez a süti került az asztalra, öt percig sem maradt életben. Horváth Ilona receptkönyve alapján készül.

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 kanál tejföl, csipetnyi só

Hozzávalók a töltelékhez: 1 kg alma, 10 dkg cukor, csipet só, őrölt fahéj

Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két lapra nyújtjuk. Az egyik lapot a tepsibe tesszük, meghintjük egy marék zsemlemorzsával. Az almát lereszeljük, összekeverjük a cukorral, sóval, fahéjjal, és kicsit állni hagyjuk (de meg is főzhetjük, hogy elfője a levét), majd kinyomkodjuk a levét, ezután kenjük rá a tésztára a tepsiben. A másik tésztalapot ráhelyezzük a töltelék tetejére, lekenjük tojással vagy tejjel. Addig sütjük 180 fokon, amíg aranybarna lesz a teteje.

Az almás pitét nem lehet megunni (Kép: Unspladh)

Martha Stewart majdnem pitéje

Hozzávalók:

Elkészítése:

Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, cukrot és egy teáskanál fahéjat. A vajat nyolcfelé vágjuk, és egy robotgép segítségével elvegyítjük a lisztes keverékkel, majd a kétharmadát belenyomkodjuk egy piteformába. Előmelegítjük 180 fokra a sütőt. Meghámozzuk az almákat, vékony szeletekre vágjuk, elkeverjük egy evőkanál fahéjjal és a citromlével, utána rögtön a tésztára pakoljuk. A maradék egyharmad tésztát rámorzsoljuk a töltelék tetejére és betoljuk a sütőbe 1 óra 15 percre.

Jamie Oliver szedres-almás pitéje

Töltelékhez:

Tésztához:

Elkészítése:

A tésztához összekeverjük a lisztet a porcukorral, beledaraboljuk a hideg vajat és átdolgozzuk kézzel, majd mehet bele a vanília. Két tojást felverünk a tejjel, és hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd sima tésztát gyúrunk belőle. Kettévágjuk a tésztát, mindkettőt nagyjából 2,5 centi vastagságúra nyújtjuk, és betesszük a hűtőbe 30 percre. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A töltelékhez rusztikus darabokra vágjuk a meghámozott almát, összekeverjük az olvasztott vajjal, fűszerekkel és 200 ml vízzel, majd közepes lángon 8-10 percig főzzük. Szűrőbe tesszük úgy, hogy felfogjuk a kicsorgó levét – ezt az almalevet tovább főzzük 10 percig, amíg sziruposra sűrűsödik. Miután kihűlt a szirup, ráöntjük az almákra és összeforgatjuk a szederrel.

Egy piteformába terítjük a kinyújtott tésztánk egyik felét, a közepére kevés babot vagy rizst szórunk, és 15 percig így sütjük üresen. Kivesszük az elősütés után a rizst/babot, felverjük a harmadik tojást egy kevés forró vízzel és lekenjük vele a tésztát, majd visszatoljuk a sütőbe további 15 percre. Ezután jöhet bele a töltelék, majd a tetejére a tészta másik fele, amit villával megszurkálunk. Megkenjük a tetejét tojással, megszórjuk nádcukorral és 40-45 percig sütjük, amíg aranybarnára sül az almás piténk.

Készítsd el Katy Perry cseresznyés pitéjét is!

Forrás: Martha Stewart; Jamie Oliver

Próbálj ki még több süti receptet!

Exit mobile version