A gyors vacsorák királynője
Az egyik legnépszerűbb amerikai tévéséf, Rachael Ray a gyors vacsorák királynője. Karrierje hajnalán mindenhol azt tapasztalta, hogy az emberek nem szeretnek/nem hajlandóak főzni, ezért kitalálta, hogy megmutatja nekik, milyen egyszerűen és gyorsan össze lehet állítani egy finom ebédet/vacsorát. 30 perc alatt elkészíthető recepteket mutatott be tanfolyamain, ami megtetszett az egyik tv-csatornának, és leszerződtette Rachaelt.
A gyors recepteket bemutató sorozatából 27 évad készült, amely alatt több száz gyorsan, egyszerűen elkészíthető receptet készített el, így amerikai háziasszonyok milliói tanultak meg főzni műsoraiból. Amikor aztán megtanította Amerikát, hogyan lehet fél óra alatt finom, meleg vacsorát készíteni a családnak, akkor egy újabb ötlettel állt elő: azt mondta, hogy mivel sokaknak még arra sincs ideje hétköznap, hogy az egyszerű vacsorákat elkészítse, ezért számukra az a megoldás, ha előredolgoznak: bebizonyítja, hogy 1 nap főzéssel 20 napra való vacsorát is el lehet készíteni. Hogy miről van szó pontosan?
5 fogás 1 nap alatt
A koncepció lényege, hogy ha egy napot rászánunk a főzésre, és ötféle ételből főzünk jó nagy adagot, akkor abból 20 napra való vacsora is kijöhet. Természetesen nem arról van szó, hogy főzzünk meg 40 tojást, és akkor minden nap lesz 2 főtt tojásunk vacsorára, ennél szerencsére jóval szofisztikáltabb megoldásokat ajánl.
A terv lényege egyszerű: főzz nagy adagot, ha kihűlt, fagyaszd le/tartsd hűtőben kis adagokra osztva, és amikor szükséged van rá, csak állítsd össze a gyors vacsorát az elkészült ételek kombinálásával, ami soha nem több, mint 15-20 perc. Maga az alapelv nyilván egyszerű, és sokan hasonlóan gondolkozunk: hétvégén inkább többet főzünk, ami aztán még kitart kb. keddig, és aztán ha sikerült még valamit a fagyasztóba is eltennünk, akkor további egy-két zsúfolt hétköznap estét megoldhatunk.
Rachael tematikája is hasonló, a jó az, hogy nem hagy magunkra, hanem konkrét recepteket ad ahhoz is, hogy hogyan kombináljuk a különféle fogásokat, hogy változatos és tápláló vacsoráink legyenek. Ha követjük az utasításait, akkor tényleg annyi csak a dolgunk, hogy bevásároljunk, elkészítsük az ételeket hétvégén, és aztán jöhetnek a hétköznapok, nem marad éhen a család.
Az alapfogások:
- Sült disznóhús (pulled pork) – kb. 15 bögrényi adag. Készülhet oregánóval, rozmaringgal, lime levével, BBQ szósszal, vagy narancsos-sörös páccal is akár.
- Paradicsomszósz: kb. 10 bögrényi adag. Készülhet vörösborral, csípősebben, vagy akár édeskésebben is – ha sárgarépát is adunk hozzá.
- Sült zöldségek: kb. 15 bögrényi adag. Kevés olajon, fűszerezve sütjük meg a feldarabolt tököt, hagymát, cukkinit, kaliforniai paprikát, répát. Feldobhatjuk zöld fűszerekkel, szezámmaggal, különleges olajokkal.
- Sült csirke (comb és mell vegyesen) kb. 10 bögrényi adag. Sütőben, fűszerezve sütjük meg, ízesíthetjük lime vagy citrom levével, zöld fűszerekkel, különleges ízesítésű olajokkal.
- Piláf: kb. 15 bögrényi adag. Hagymával, zöldségleves alaplével főzött rizses egytálétel, amit variálhatunk fehér borral, csípős paprikával, és dúsíthatunk zöldségekkel, magvakkal is.
Ezeket általában az alábbi elvek szerint használja fel a menüiben:
- sült húsok: ezeket szendvicsekben, salátákban, piláfokban (rizses húsokban) használja fel,
- a szószok tésztaételek mellé kerülnek,
- a rizsből nemcsak köret, hanem akár levesbetét is lehet,
- a sült zöldségeket köretként, majd lepényekben, szendvicsekben is használja.
Készülhet belőlük:
- Paradicsomos-csirkés tészta
- Mangós-tormasaláta húsdarabkákkal
- Taco avokádóval és sült hússal
- Pita vagy naan humusszal és csirkével
- Csirkés-zöldséges frittata
- Tortillaszendvics sült hússal és zöldségekkel
- Tejszínes csirke polentával
- Csirkeraguleves rizses levesbetéttel
- Zöldséges-húsos paradicsomszószos calzone
- Zöldséges rántotta
- Csirkés melegszendvics
- Rizses hús
- Meleg csirkesaláta
- Tésztasaláta csirkével és zöldségekkel
- Mediterrán csirke pitával
- Házi gírosz
- Mexikói rizses-csirkés leves
- Pizzatekercs leveles tésztából
- Pásztorpite csirkével
- Csirkés sajtos makaróni
Tippjei:
- Vegyünk jól zárható zacskókat és dobozokat, hogy legyen miben tárolni a sok ételt.
- Kb. bögrényi adagokban fagyasszuk le az egyes fogásokat, és aznap, amikor fel akarjuk használni, reggel vegyük ki a mélyhűtőből, és hagyjuk kiolvadni.
- A főzésbe vonjuk be a családot is – úgy még gyorsabban fogunk haladni.
Még több gyors vacsora receptje az NLCafén:
- Gyors vacsora: paradicsomleves sajtos falatkákkal
- Sonkás batyu – gyorsan valami finomat vacsorára
- Gyors vacsora: tortillatekercs sült csirkemellel