Fokhagymából általában nem szoktunk túl sokat otthon tartani, most azonban éppen itt az ideje a selymes és meleg fokhagymalevesnek, úgyhogy ezen a szokáson gyorsan változtatni kell. Nem kell félni, nem fogunk egész nap bűzleni tőle, mivel sem a főtt, sem a sült fokhagyma nem hagy nyomot a leheleten.
A fokhagyma vásárlásakor törekedjünk arra, hogy magyar vagy olasz termést vásároljunk, amit általában úgy tudunk megkülönböztetni a kínaitól, hogy előbbieken rajta van a gyökere, utóbbiról meg levágják. Persze a kínai fokhagymától sem lesz semmi bajunk, csak nem olyan jó az íze.
Háromféle fokhagymaleves-receptet is hoztam, az első, olasz változatban a fokhagymát megfőzzük, a másodikban előbb megsütjük sütőben, amitől sokkal édesebb lesz, a harmadik, francia verzió pedig nem is krémleves, sőt, még csak benne sem marad a fokhagyma, hanem leszűrjük.
Fokhagymakrémleves olasz módra
Nem egészen világos, hogy miért nevezik az olaszok fokhagymakrémlevesnek, hiszen a mennyiségét a vöröshagyma és a póré adja. Persze, van benne fokhagyma is bőven.
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- olívaolaj
- 1 szál póréhagyma
- 2 fej fokhagyma
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 2 db közepes krumpli
- só
- 2 l zöldségalaplé (vagy víz, vagy leveskockából gyártunk)
- 2 dl tejszín
- 2 szelet kenyér
- még olívaolaj
- 1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítés
- Az olívaolajon elkezdjük megdinsztelni az apróra vágott vöröshagymát, közben felvágjuk a megtisztított pórét és azt is hozzáadjuk. Legalább 10 percig dinszteljük, közben kevergetjük szorgalmasan, de azért jut időnk megtisztítani közben a fokhagymát is.
- Amikor teljesen megpuhult a hagyma, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is. Megszórjuk a kakukkfűvel, felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a felkockázott krumplit is, és addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul. Megkóstoljuk, ha kell, utánsózzuk, de lehet, hogy az alaplé elég sós volt.
- Ekkor lehúzzuk a tűzről, beletesszük a tejszínt is majd botmixerrel simára turmixoljuk. Végül belekeverjük a fokhagymakrémlevesbe az apróra vágott petrezselymet is.
- A krutonhoz kb. 1,5 centiméteres kockákra vágjuk a kenyeret, és egy serpenyőben, olívaolajon addig pirítjuk, míg ropogósra nem sülnek.
Sült fokhagymakrémleves
Hozzávalók
- 2 fej fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 dl fehérbor
- fél teásknaál chilipehely
- 2 l zöldségalaplé (kockából is jó)
- só
- bors
- kakukkfű
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés
- Az egyik fej fokhagymának levágjuk az alját úgy, hogy a gerezdek kikandikáljanak, majd becsomagoljuk egy beolajozott és besózott alufóliába. Betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe és negyedórán át sütjük.
- Közben megtisztítjuk a másik fej fokhagymát és a vöröshagymát, utóbbit apróra vágjuk, a fokhagymagerezdeket meg egészben hagyjuk. Egy fazék alján olajat hevítünk, rádobjuk a gerezdeket, utána mehet rá a vöröshagyma. Öt percig dinszteljük, hozzátesszük a csilipelyhet és a borsot, sózzuk, majd a lehető legkisebbre vesszük a hőmérsékletet, rátesszük a fazékra a fedőt és hagyjuk párolódni vagy 20 percet.
- Eközben a sütőben sült fokhagymát megtisztítjuk a héjától, a krumplit szintén meghámozzuk és kockákra vágjuk. Amikor letelt a 20 perc, levesszük a fedőt, feljebb vesszük a hőmérsékletet és rápirítunk a hagymára, de vigyázunk, hogy csak a széle kezdjen barnulni! Most felöntjük kb. fél deci borral, hogy a pörzsanyag feljöjjön az edény aljáról és hozzáöntjük az alaplevet. Beletesszük a kockára vágott krumplit. Most kerül a fazékba a kakukkfű és a petrezselyem is, ha frissel dolgozunk, akkor fogjuk össze cérnával!
- Lefedve főzzük addig, amíg a krumpli meg nem puhul, majd vegyük ki belőle a zöldfűszereket és botmixerrel turmixoljuk simára. Adhatunk hozzá még alaplevet, bort vagy sót, ízlés szerint.
- Tehetünk a tetejére szintén krutont, vagy akár vékonyra vágott és olajban ropogósra sütött fokhagymachipset is, de akkor sem járunk rossz nyomon, ha friss kakukkfüvet vagy apróra vágott petrezselymet szórunk rá.
Francia fokhagymaleves
Ez nem krémleves, hanem úgynevezett aïgo boulido, vagyis a levest a tányérba fektetett sajtos pirítósra merjük rá. Ez a magyar ízlésnek némiképp szokatlan megoldás, azonban bevett gyakorlat mind az olasz, mint pedig a francia konyhában. Elkészíteni gyerekjáték, érdemes kipróbálni.
Hozzávalók
- 1 l víz
- 12 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 babérlevél
- 12 zsályalevél
- só
- 8 szelet pirítós
- reszelt gruyère sajt
- 4 tojássárgája, ha szeretnénk gazdagítani
Elkészítés
- Betoljuk a sütőbe a kenyereket, hogy piruljanak. Közben elkészítjük a levest a következőképpen: a vizet feltesszük egy fazékban a tűzre és beletesszük a szétnyomott fokhagymagerezdeket, a fűszereket és a sót. Negyedóráig főzzük, majd leszűrjük.
- Hozzákeverjük a léhez az olajat és a tojássárgájákat, majd az ekkorra már elkészült (menet közben megfordított) pirítósokat egy-egy levesestányérba tesszük, megszórjuk reszelt gruyère-rel és rámerjük a forró levest.
Utána egy gyors másodikfélét?
- Csirke és csiperke: így készül a bakonyi csirkemell
- Isteni ebéd 20 perc alatt, ha már unod a csirkemellet