Chrissy Teigen már jó ideje nemcsak modellként ismert, de celebszakácsként is sztár lett, Amerikában legalábbis mindenképp. Receptes könyveket készít, konyhai cuccokat árul, na nem egyedül, hanem egy jól szervezett csapattal, valódi szakácsok közreműködésével. Receptjei közt pedig meglepően finom és könnyen elkészíthető fogásokat találunk, mint ez a gyömbéres ízvilágú, körtés áfonyás pite.
Egész pontosan egy streusel slab pitéről, azaz morzsával leszórt pitéről van szó, mely számos tölteléktípussal népszerű, elkészíthető sütőtökös, almás változatban, vagy bármilyen más gyümölcs hozzáadásával, esetünkben körtével és áfonyával.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 300 gr liszt
- 1 tk só
- 225 gr sótlan vaj felkockázva, majd lehűtve
- 235 ml hideg víz
Gyümölcsös töltelékhez:
- 1,8 kg érett körte
- 100 gr friss vagy fagyasztott áfonya
- 1 kisebb citrom
- 65 gr cukor
- 65 gr barna cukor
- 3 tk finomra vágott, friss gyömbér vagy 1,5 tk szárított őrölt gyömbér
- 2 tk vaníliakivonat
- 2 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk őrölt szerecsendió
- 75 gr liszt
- 1/2 tk só
Morzsás fedéshez:
- 120 gr pekándió
- 150 gr liszt
- 130 gr barna cukor (kimérésekor jól nyomkodd bele a mérőedénybe, hogy a megfelelő mennyiséget kapd)
- 112,5 gr sótlan vaj felkockázva és visszahűtve
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk só
Tejszínhabos feltéthez:
- 240 ml habtejszín
- 3 ek porcukor
Elkészítése:
A vajas tészta összetevőit tálas mixerben összedolgozzuk, a vizet apránként adjuk a vajas liszthez. Ha már homogén állagot kaptunk, lisztezett deszkára kitesszük a tésztát, és kb 2,5 centi vastag téglalapra vagy kör formára nyújtjuk, attól függően, milyen formájú sütőtálban szeretnék megsütni majd. Előtte még azonban follpakkba tekerve hűtőbe tesszük fél órára.
Míg dermed a vajas tészta, elkészítjük a gyümölcsös tölteléket. A körtét meghámozzuk, kiszedjük a közepét és felkockázzuk, majd mehet hozzá a citrom reszelt héja (alaposan mossuk meg előtte!) és öntsük rá a citrom levét is. Adjuk hozzá az áfonyát, a cukrokat, és ízesítsük a gyömbérrel, fahéjjal és szerecsendióval. Keverjük össze és hagyjuk 15 percig állni, hogy a gyümölcsök kicsit levet eresszenek, majd mehet hozzájuk a liszt és a só is.
Míg a gyümölcs pihen, vajas tésztánk pedig szintén még a hűtőben várakozik, késes aprítóba zuttyintsuk bele a morzsás rátét hozzávalóit és addig aprítsuk, míg a pekándiót pici, fél centis darabokra szeli.
Melegítsük elő 200 fokra a sütőt, a lehűlt vajas tésztát nyújtsuk ki a tepsi vagy piteforma alakjára úgy, hogy a tészta a falára is felhajoljon. Öntsük bele a gyümölcsös tölteléket, egyengessük el, majd morzsoljuk rá a pekándiós morzsaalapot. 15 percig süssük, majd vegyük vissza a hőfokot 180 fokra és süssük még jó fél órát – addig, míg a süti morzsás teteje szép aranybarna nem lesz, a gyümölcsös töltelék pedig boldogan bugyog. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, úgy szeletelni is egyszerűbb lesz. Még finomabb lesz a pite, ha egy kis tejszínhabbal tálaljuk.
A recept teljes leírását megtaláljátok Chrissy Teigen oldalán, a Cravings by Chrissy Teigen-en.
Süti mellé egy kis forralt bor?
- 3+1 trükk, amitől isteni lesz a forralt bor
- Túl a fahéjon és a szegfűszegen: ezekkel fűszerezheted még a forralt bort – 8 szuper recept