Édes az otthon sós szendvicstortával

Hídvégi Krisztina | 2021. December 09.
Ezekkel a különleges sós szendvicstortákkal az ünnepi készülődés kellős közepén garantáltan learathatod a babérokat. Ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthetőek. Otthon, édes otthon!

A mi családunkban már javában tart a karácsony előtti para. Ennek a lényege az, hogy az aktuális hangulatoktól és a napi járványügyi hírektől függően nagyjából öt percenként változtatunk azon a terven, hogy december 24-én mennyien álljuk körbe majd a feldíszített fát és azon az elgondoláson is, hogy az ünnep második és harmadik estéjén a többiek melyik turnushoz csatlakozzanak. Világos, hogy első a biztonság, de néha kezdem azt érezni, hogy itt kezd mindenki meghibbanni. A nagy ünnepi zsongás közepette én minden egyes idegszálammal próbálok megnyugodni.

Van egy angol szleng: hangry. Ez magyarul annyit tesz: dühös vagy, mert éhes vagy.

 

 

 

Na ezt a pillanatot viszont egyáltalán nem szabad megvárni. Nagy levegő, gondoljatok a családi béke szentségére. Ilyenkor érdemes előhúzni a tarsolyunkból egy egyszerű alapanyagokból álló receptet, aminél szempont az, hogy ne kerüljön sokba, legyen extrán finom, de közben bomba jól nézzen ki. Méghozzá olyan jól, hogy bárkit, aki éppen az őrület határán van, lenyűgözzön a látványa és mosolyt csaljon az arcára. Ez a szendvicstorta. Tapasztalatom szerint általában elég egyetlen szelet belőle, de a nagyon „hangry” családtagoknak persze valószínűleg több kell majd. Az angolok egyébként a bread, cheese, bacon azaz a kenyér, sajt, szalonna szavakat a pénz kifejezésére is szokták használni. Ehhez az ételhez pedig pontosan ezekre az alapanyagokra lesz szükség. Higgyétek el, jobb ez, mint a napközben kutyafuttában bekapott gyorskaja.

Unokaöcsém mesélte vigyorogva a múltkor, mennyire imádott visszavágni egy, a gyerekkorában sűrűn hallott mondattal. Szerintem a Star Wars ötödik részét nem élvezte ennyire, pedig az nála nagy szó! Következő történt.

Az autóban ülve az egyik gyorsétteremlánc logóját, majd nyálcsorgatóan csábító fotóját megpillantva sóvárgó hangon közölte az apja:

– Azannyát! De megennék egy dupla hamburgert!

Mire az unokaöcsém megszólalt:

– Van otthon kenyér!

Látjátok? Bizony ám, ha kenyér van, minden van! Oké, ha van hozzá vaj is, még jobb.

A szendvicstorta, Smörgåstårta elnevezés Svédoszágból származik. Szó szerint vajlibát jelent. Amikor még házilag készítették a vajat, köpülés közben, a készülő vajtömbből apró darabkák szakadtak le, melyek miniatűr libácskákként úszkáltak a savó tetején. A mintegy kóstolásnyi darabka vajliba, svédül smör gås remekül illett a falat kenyérre. Mivel a vaj az önálló háztartások egyik legtöbbet érő cserecikke, illetve áruja volt, saját fogyasztásra nem sok jutott a családnak, többnyire csak ennyi. Egy vajlibányi.

Vélhetően ezért hívják ma is a vajas kenyeret smörgåsbrödnek, a vendéglátáshoz megterített, rengeteg finomsággal megrakott asztalt meg smörgåsbordnak.

Kétféle szendvicstorta elkészítését mutatom most meg. Az egyik tulajdonképpen egy rétegezett melegszendvics, ami ahhoz képest, hogy olyan basic alapanyagokból áll, mint a toast kenyér, cheddar, hagyma, darált hús, ketchup, mustár, majonéz, meglepően komplex élményt nyújt. Nincs más dolgunk, mint kitartóan rétegezni a hozzávalókat majd az összeállt, négyzet alapú emeletes szendvicsből tortaformát vágni, akár egyszerű papírlap-sablon segítségével. A szendvicstorta

„fondantja”

sajtkrémbe pacsmagolt reszelt sajt lesz, amit tetszés szerint díszíthetünk zöldségekkel, netán szeletelt kolbászdarabokkal. Kész is! Cikkeket vágva nagyon jól látszik a rétegződés, ínycsiklandó a látvány, és biztosan minden falatban benne lesz valamennyi hozzávaló a maximális ízélmény érdekében. Ezt rendszeresen elkészítem, ám három héttel ezelőtt az egyik, amúgy nem gasztro témájú tévéműsorban extra tippet kaptam hozzá. A toast kenyereket majonézzel kenték meg vaj helyett és így pirították le a serpenyőben. Tutira jó lehet, mert a kóstolásánál szinte a mennyekbe mentek. Hidegen és melegen is nagyon finom.

A másik nagy kedvencem a saját változat, a lazacos verzió. Míg az előbbit nagy valószínűséggel a férfitársaság favorizálja majd, addig ez a verzió, nekünk, nőknek válhat be. Csajos partykajának is kitűnő. A rétegek közé kerül avokádókrém és tormás lazackrém. Mascarponés krémmel vonom be, amire díszítésnek kerül zöldcitrom-szelet, füstölt lazac, koktélparadicsom, vékonyra szelt uborka és apróra vágott újhagymakarikák.

Brutális szendvicstorta

Brutális szendvicstorta (A szerző fotója)

Hozzávalók:

Brutális szendvicstorta

A szendvicstorta hozzávalói (A szerző fotója)

Brutális szendvicstorta

A kenyereket forró serpenyőben aranybarnára sütjük (A szerző fotója)

Brutális szendvicstorta

Marhahúsos ragu és cheddar sajt (A szerző fotója)

Brutális szendvicstorta

Megszórjuk sajttal és zöldséggel (A szerző fotója)

Elkészítése:

  1. A hagymát forró olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk.
  2. Ameddig pirul, a toast kenyerek mindkét oldalát vékonyan megkenjük majonézzel, majd forró serpenyőben aranybarnára sütjük őket.
  3. Két pár toast kenyeret helyezünk egymás alá és elkezdjük a rétegezést. Az előzőleg összekevert mustárból, ketchupból és majonézből álló homogén szószból egy kiskanálnyit teszünk a megpirított kenyérre.
  4. Ezt követi egy réteg marhahúsos ragu, majd egy szelet cheddar sajt. Ezt a műveletet addig folytatjuk, ameddig elfogynak a hozzávalók.
  5. Egy tortaformát a szendvicstorta tetejére helyezünk és a széleit körbevágjuk, hogy kör alakú „tornyot” kapjunk.
  6. A mascarponét összekeverjük a tejföllel és a mustárral és körbe bevonjuk a krémmel a tortát.
  7. A tetejét és az oldalát is megszórjuk reszelt sajttal. Kolbászszeletekkel vagy zöldségekkel díszíthetjük.

 

Tormás lazackrémmel és guacamoléval töltött szendvicstorta

Tormás lazackrémmel és guacamoléval töltött szendvicstorta (A szerző fotója)

Tormás lazackrémmel és guacamoléval töltött szendvicstorta:

Hozzávalók:

az összeállításhoz:

a tormás lazackrémhez:

Elkészítése:

  1. A lazacot kevés olajon megsütjük pár perc alatt.
  2. Egy aprítóba rakjuk a hozzávalókat, majd a kihűlt lazacot is.
  3. Zúzunk egyet rajta, amíg eléri a kívánt, krémes állagot.

Hozzávalók:

a guacamoléhoz:

Elkészítése:

  1. Vágjuk félbe az avokádókat és távolítsuk el a magokat. Kanalazzuk ki a héjából, és egy tálban villa segítségével pürésítsük.
  2. Adjuk hozzá a hagymát, koriandert, lime-ot, sót, borsot és jól keverjük össze.
  3. A chilit vagy tabascót csak fokozatosan, kóstolgatással adagoljuk.
  4. A paradicsomot a végén adjuk hozzá.

Hozzávalók:

a „tortabevonóhoz”:

Elkészítése:

  1. A mascarponét a tejföllel és mustárral elkeverjük.
  2. Az áttört fokhagymát is hozzáadjuk.
  3. Sózzuk, borsozzuk és egy teáskanál pirospaprikát és apróra vágott petrezselymet adunk hozzá.

Hozzávalók:

a díszítéshez:

Tormás lazackrémmel és guacamoléval töltött szendvicstorta

Egy réteg lazackrém, egy réteg avokádó krém (A szerző fotója)

Tormás lazackrémmel és guacamoléval töltött szendvicstorta

Tormás lazackrémmel és guacamoléval töltött szendvicstorta (A szerző fotója)

Tormás lazackrémmel és guacamoléval töltött szendvicstorta

Petrezselyemmel és uborkával díszítjük (A szerző fotója)

A tormás lazackrémmel és guacamoléval töltött szendvicstorta összeállítása:

  1. A 24 szelet toast kenyeret hatosával rétegezzük. Az alsó sorba kerül a lazackrém, a következőre az avokádókrém, ezt az utolsó sorig így ismételjük.
  2. Egy tortaformát a szendvicstorta tetejére helyezünk és a széleit körbevágjuk, hogy kör alakú „tornyot” kapjunk, de meghagyhatjuk téglalap alakúnak is.
  3. A mascarponés „tortabevonóval” körbe bevonjuk a tortánkat.
  4. Apóra vágott petrezselyemmel és kaporral, szeletelt uborkával, metélőhagymával díszíthetjük.

További szendvicsreceptek:

Exit mobile version