Télvíz idején könnyen beszerezhető hozzávalókból állítottuk össze nektek ezt a fejedelmi, hétvégi menüsort. Egy jó kis póréhagymás, baconchipses zellerkrémlevessel ágyazunk meg a mézes-mustáros oldalasnak, amihez kukoricás-mogyorós rizst és zelleres, lilahagymás pikáns paradicsomsalátát adunk. Mi mással fejeznénk be ezt a csodálatos hétvégi lakomát, mint falusi almás pitével? Következzen az ízek keringője! Elő a szorgos kezekkel, ez a hétvégi menüsor felejthetetlen élményt nyújt majd mindenkinek!
Póréhagymás zellerkrémleves baconchipsszel
Póréhagymás zellerkrémleves baconchipsszel:
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 0.5 db póréhagyma
- 1 nagy db zeller
- 1 közepes szár halványító zeller
- 1 közepes db burgonya
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 teáskanál borsikafű
- 2 evőkanál tejföl
- 3 szál petrezselyem
A baconchipshez:
- 6 szelet bacon
Elkészítése:
- A felezett és nagyobb darabokba vágott póréhagymát olívaolajon megfuttatjuk, hozzádobjuk a zellert, amivel tovább pirítjuk, majd mehet az aprított zellerszár, végül a burgonya, só és bors, valamint annyi víz, hogy bőven lepje el.
- Főzzük az alapanyagokat puhára, szórjunk borsikafüvet, petrezselymet a lábasba, adjunk mellé 2 evőkanál tejfölt, majd jól turmixoljuk össze.
- Tegyük vissza a tűzre, rottyantsuk össze az egészet. Tálaljuk pici olívaolaj-öntéssel és friss petrezselyemmel, plusz tejföl mehet még bele, aki szereti.
- Előveszünk egy nagyobb tepsit, megfordítjuk és rárakunk a hátoldalára egy réteg sütőpapírt. A bacon szeleteket felfektetjük a sütőpapírra, aztán befedjük őket egy újabb darab sütőpapírral. Az egészre ráfektetünk egy másik tepsit, úgy, hogy a két hátlapja érjen össze, és betoljuk őket kb. 20 percre a 150 fokra előmelegített sütőbe. Amint elkészült, lekapjuk a felső tepsit és óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt az istenien megpirult, ropogósra sült bacon szeletekről. Forrón tálaljuk a leveshez.
Mézes-mustáros sült oldalas
Mézes-mustáros sült oldalas:
Hozzávalók:
- 1 kg sertésoldalas
- 2 evőkanál méz
- 1.5 evőkanál dijoni mustár
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 ek napraforgó olaj
- fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
- só ízlés szerint
- 1 evőkanál sertészsír
Elkészítése:
- A húst megtisztítjuk, és a csontok mellett darabokra vágjuk.
- A pác hozzávalóit alaposan eldolgozzuk, és megforgatjuk benne a szárazra törölt húsokat, majd 5-6 órára (vagy egy éjszakára) hűtőbe tesszük. Sót csak a sütés előtt adunk hozzá.
- Kizsírozott tepsibe helyezzük a oldalas darabokat, és alaposan megsózzuk, borsozzuk, majd előmelegített sütőbe helyezzük.
- Kb. 1 órán át alufóliával lefedve sütjük, majd levéve róla további 30 percig. Közben fordítgassuk, illetve locsolgassuk az alatta összegyűlt zsiradékkal.
Kukoricás-mogyorós rizs
Kukoricás- mogyorós rizs:
Hozzávalók:
- 1 bögre rizs (2,5 dl-es)
- 0.5 fej hagyma
- 1 doboz kukorica
- 10 dkg mogyoró
- só, bors
- petrezselyem
Elkészítése:
- A rizst szűrőben átmossuk, először forró, aztán hideg vízzel. Evőkanálnyi olajat hevítünk, és üvegesre pároljuk rajta a feldarabolt hagymát, majd a lecsepegtetett rizst.
- Hozzáadjuk a mogyorót, a kukoricát, majd sózzuk, borsozzuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és puhára pároljuk. Apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg a tetejét.
Paradicsomsaláta zellerrel és lilahagymával
Paradicsomsaláta zellerrel és lilahagymával:
Hozzávalók:
- 1 db lilahagyma
- 1 db kisebb zeller fele
- só
- 6 paradicsom
- 1 evőkanál almaecet
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítése:
- A paradicsomsalátához a lila hagymát vékony félkarikákra vágjuk, majd hozzáreszeljük a zellert. Sózzuk.
- Hozzákeverjük az apró kockákra vágott paradicsomot.
- Almaecettel és olívaolajjal leöntjük, majd jól összekeverjük, és már kész is.
Falusi almás pite
Falusi almás pite
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 2 db tojás
- 0.5 csomag sütőpor
- 7 nagy db alma
- fahéj ízlés szerint
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg cukor
Elkészítése:
- Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral.
- A lisztbe belemorzsoljuk a margarint, porcukrot, tojásokat és összegyúrjuk.
- A tésztát meglisztezzük, hogy ne ragadjon. 2 részre osztjuk.
- Egy másik tálba belereszeljük az almákat, és hozzáadjuk a kristálycukrot (a cukor mennyiségét az alma savanyúsága is meghatározza, ha az alma savanyúbb, több cukor is mehet bele). Összekeverjük.
- Az almából kinyomkodjuk a levét (mert különben a tészta elázna), hozzáadjuk a fahéjat, vaníliát.
- Az egyik tésztánkat kisodorjuk, tepsi aljába elhelyezzük (a tepsit nem zsírozzuk!), és egyenletesen elosztjuk az almát. Kisodorjuk a másik tésztánkat is, és befedjük vele az almánkat.
- Villával megszurkáljuk a tészta tetejét, hogy sütés közben fel ne hólyagozzon.
- Előmelegített sütőben közepes hőfokon aranybarnára sütjük. Még forrón megszórjuk vaníliás cukorral.
További hétvégi receptek:
Hétvégi menü, amihez passzol a fehérbor. Bele és mellé is.
Hétvégi menüajánló: Szószból és szaftból sosem elég!
Hétvégi menü: fókuszban a körte