Hétvégi menüajánló almás pitével és egy isteni oldalassal

Hídvégi Krisztina | 2022. Február 04.
Ha meg vagy lőve, hogy mit tegyél az asztalra ezen a hétvégén, akkor ne is keresgélj tovább! Ezzel a menüsorral biztosan nem foghatsz mellé. Full extrás receptek következnek egyszerű hozzávalókkal, a téli ízek legjavából!

Télvíz idején könnyen beszerezhető hozzávalókból állítottuk össze nektek ezt a fejedelmi, hétvégi menüsort. Egy jó kis póréhagymás, baconchipses zellerkrémlevessel ágyazunk meg a mézes-mustáros oldalasnak, amihez kukoricás-mogyorós rizst és zelleres, lilahagymás pikáns paradicsomsalátát adunk. Mi mással fejeznénk be ezt a csodálatos hétvégi lakomát, mint falusi almás pitével? Következzen az ízek keringője! Elő a szorgos kezekkel, ez a hétvégi menüsor felejthetetlen élményt nyújt majd mindenkinek!

Póréhagymás zellerkrémleves baconchipsszel

 

 

Póréhagymás zellerkrémleves baconchipsszel (Fotó: Getty Images)

Póréhagymás zellerkrémleves baconchipsszel:

Hozzávalók:

A baconchipshez:

Elkészítése:

  1. A felezett és nagyobb darabokba vágott póréhagymát olívaolajon megfuttatjuk, hozzádobjuk a zellert, amivel tovább pirítjuk, majd mehet az aprított zellerszár, végül a burgonya, só és bors, valamint annyi víz, hogy bőven lepje el.
  2. Főzzük az alapanyagokat puhára, szórjunk borsikafüvet, petrezselymet a lábasba, adjunk mellé 2 evőkanál tejfölt, majd jól turmixoljuk össze.
  3. Tegyük vissza a tűzre, rottyantsuk össze az egészet. Tálaljuk pici olívaolaj-öntéssel és friss petrezselyemmel, plusz tejföl mehet még bele, aki szereti.
  4. Előveszünk egy nagyobb tepsit, megfordítjuk és rárakunk a hátoldalára egy réteg sütőpapírt. A bacon szeleteket felfektetjük a sütőpapírra, aztán befedjük őket egy újabb darab sütőpapírral. Az egészre ráfektetünk egy másik tepsit, úgy, hogy a két hátlapja érjen össze, és betoljuk őket kb.  20 percre a 150 fokra előmelegített sütőbe. Amint elkészült, lekapjuk a felső tepsit és óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt az istenien megpirult, ropogósra sült bacon szeletekről. Forrón tálaljuk a leveshez. 

Mézes-mustáros sült oldalas

Mézes-mustáros sült oldalas (Fotó: Getty Images)

Mézes-mustáros sült oldalas:

Hozzávalók:

Elkészítése:

  1. A húst megtisztítjuk, és a csontok mellett darabokra vágjuk.
  2. A pác hozzávalóit alaposan eldolgozzuk, és megforgatjuk benne a szárazra törölt húsokat, majd 5-6 órára (vagy egy éjszakára) hűtőbe tesszük. Sót csak a sütés előtt adunk hozzá.
  3. Kizsírozott tepsibe helyezzük a oldalas darabokat, és alaposan megsózzuk, borsozzuk, majd előmelegített sütőbe helyezzük.
  4. Kb. 1 órán át alufóliával lefedve sütjük, majd levéve róla további 30 percig. Közben fordítgassuk, illetve locsolgassuk az alatta összegyűlt zsiradékkal.

Kukoricás-mogyorós rizs

Kukoricás-mogyorós rizs (Fotó: Getty Images)

Kukoricás- mogyorós rizs:

Hozzávalók: 

Elkészítése: 

  1. A rizst szűrőben átmossuk, először forró, aztán hideg vízzel. Evőkanálnyi olajat hevítünk, és üvegesre pároljuk rajta a feldarabolt hagymát, majd a lecsepegtetett rizst.
  2. Hozzáadjuk a mogyorót, a kukoricát, majd sózzuk, borsozzuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és puhára pároljuk. Apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg a tetejét. 

Paradicsomsaláta zellerrel és lilahagymával

Zelleres, lilahagymás paradicsomsaláta (Fotó: Getty Images)

Paradicsomsaláta zellerrel és lilahagymával:

Hozzávalók:

Elkészítése:

  1. A paradicsomsalátához a lila hagymát vékony félkarikákra vágjuk, majd hozzáreszeljük a zellert. Sózzuk.
  2. Hozzákeverjük az apró kockákra vágott paradicsomot.
  3. Almaecettel és olívaolajjal leöntjük, majd jól összekeverjük, és már kész is.

Falusi almás pite

Falusi almás pite (Fotó: Getty Images)

Falusi almás pite

Elkészítése:

  1. Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral.
  2. A lisztbe belemorzsoljuk a margarint, porcukrot, tojásokat és összegyúrjuk.
  3. A tésztát meglisztezzük, hogy ne ragadjon. 2 részre osztjuk.
  4. Egy másik tálba belereszeljük az almákat, és hozzáadjuk a kristálycukrot (a cukor mennyiségét az alma savanyúsága is meghatározza, ha az alma savanyúbb, több cukor is mehet bele). Összekeverjük.
  5. Az almából kinyomkodjuk a levét (mert különben a tészta elázna), hozzáadjuk a fahéjat, vaníliát.
  6. Az egyik tésztánkat kisodorjuk, tepsi aljába elhelyezzük (a tepsit nem zsírozzuk!), és egyenletesen elosztjuk az almát. Kisodorjuk a másik tésztánkat is, és befedjük vele az almánkat.
  7. Villával megszurkáljuk a tészta tetejét, hogy sütés közben fel ne hólyagozzon.
  8. Előmelegített sütőben közepes hőfokon aranybarnára sütjük. Még forrón megszórjuk vaníliás cukorral.

További hétvégi receptek:

Hétvégi menü, amihez passzol a fehérbor. Bele és mellé is.

Hétvégi menüajánló: Szószból és szaftból sosem elég!

Hétvégi menü: fókuszban a körte

Exit mobile version