Hétvégi menü a húsvétra hangolva

Hídvégi Krisztina | 2022. Április 08.
A mostani a húsvét előtti utolsó hétvége. Szó sincs azonban önmegtartóztatásról! Ha ezekkel a kivételesen finom, kreatív és tartalmas, de húsmentes receptekkel rukkoltok elő, mindenki elégedett lesz és még a pénztárcátokat is kímélitek.

A jövő vasárnapi húsvéti habzsi-dőzsi előtt álljunk meg egy hétvégi menüre! Április 10-e egyébként is az év 100. napja a Gergely-naptár szerint, jöjjenek hát a párszázas, ám annál parádésabb receptek! Hangolódjunk az ünnepre húsvéti hozzávalókkal, de még húsmentesen elkészíthető receptekkel! Lesz tojáskrémleves pontyropogóssal, ami igazán különleges előhírnöke a húsvétnak, és ha már pontyunk úgyis van, készül belőle fasírt. Tejfölös csicserilepénnyel kínáljuk, ami már a nevében is csupa tavasz. Elegáns és gazdagon krémes, diós céklasalátát adunk hozzá. A hétvégi menüt pedig ezúttal egy sós karamellás panna cottával zárjuk. Figyelem, az ízlelőbimbók megzavarására alkalmas receptek következnek!

Tojáskrémleves pontyropogóssal

Tojáskrémleves pontyropogóssal (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

A tálaláshoz:

Elkészítése:

  1. A hagymát, a sárgarépát, a zellert kis kockákra vágjuk.
  2. A vajat közepes hőfokon habzásig melegítjük, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és 6-7 percig pirítjuk.
  3. Felöntjük a húsleves alaplével és a sonkalével.
  4. Ízesítjük a mustárral, sóval, borssal, szerecsendióval, és hozzáöntjük a fehérbort.
  5. Kis rést hagyva lefedjük, és közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
  6. Hozzákeverjük a tejfölt és és a hat felkockázott főtt tojást. 4-5 percig főzzük, majd krémesre turmixoljuk a levest.
  7. A maradék 2 tojást tojásszeletelővel karikára vágjuk, az újhagymát felszeleteljük.
  8. A levest a tojáskarikákkal együtt melegen, az újhagyma felszeletelt szárával megszórva tálaljuk. Pontyropogóssal díszítjük.

Pontyropogós

Hozzávalók:

Elkészítése:

  1. A pontyfiléket hajszálvékony csíkokra vágjuk, majd ízesítjük sóval és borssal.
  2. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk egy kevés pirospaprikával, összekeverjük az olajjal. Hűtőben pihentetjük félórán át.
  3. A kukoricalisztet ízesítjük őrölt köménnyel, durvára darált borssal, kevés sóval, ebben megforgatjuk a bepácolt vékony pontycsíkokat. Forró olajban 3-4 perc alatt ropogósra sütjük.

Pontyfasírt

Pontyfasírt (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók: 

Elkészítése:

  1. A zsemlét vízbe áztatjuk, a vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk. A pontyfilé húsát is apróra szeleteljük.
  2. Adunk hozzá sót, borsot, pirospaprikát és fél citrom levét hozzáfacsarjuk.
  3. A halhúshoz hozzátesszük a vöröshagymát, a fokhagymát, az apróra vágott tojást, kápia paprikát, a mustárt és a kiáztatott és jól kinyomkodott zsemlét.
  4. Ha a massza túl lágy, akkor egy-két kiskanálnyi zsemlemorzsát teszünk hozzá. 10 perc pihentetés után fasírtgolyókat formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban aranybarnára sütjük.
  5. Elkészíthetjük 180 fokra előmelegített sütőben is. Ehhez egy tepsit kiolajozunk. A halas masszát téglalappá formázzuk és zsemlemorzsával megszórva kb. 45 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor kissé kihűlt, kétcentis szeletekre vágva tálaljuk. 

Majonézes rétegezett céklasaláta

Majonézes céklasaláta  (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítése:

  1. A mazsolát langyos vízbe áztatjuk. A céklát alaposan megmossuk, és enyhén sós vízben megfőzzük.
  2. Hűlni hagyjuk kissé, majd meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. 
  3. A sárgarépát megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd a lecsöpögtetett áztatott mazsolával összekeverjük.
  4. Egy nagyobb, lapos tálon elkezdjük rétegezni a hozzávalókat. Először a mazsolás répát terítjük el rajta, amit kb. 2 evőkanál majonézzel vékonyan megkenünk. Ezt reszelt sajttal szórjuk meg, amin finoman elosztjuk a zúzott fokhagymát.
  5. Ismét majonéz következik, majd  cékla.
  6. Hűtve tálaljuk.

Tejfölös csicserilepény

Tejfölös csicserilepény (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítése:

  1. A lisztet keverjük össze a vízzel és tegyük félre legalább 20 percre. Ízesítsük a sóval, borssal, egész köménnyel, kakukkfűvel, öntsük hozzá az olajat is.
  2. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  3. Egy kisebb kör alakú tepsibe öntsünk a sütéshez szükséges 2 evőkanálnyi olajat, forgassuk körbe a tepsi oldalán is.
  4. Óvatosan öntsük bele a tésztát és addig süssük, ameddig szép piros színt kap.
  5. Amikor kissé kihűlt, a tálaló edényre csúsztatjuk. Felszeletelve, jó melegen, tejföllel meglocsolva fogyasztjuk.

Sós karamellás panna cotta mogyoróval szórva

Sós karamellás panna cotta mogyoróval szórva (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítése: 

  1. A zselatint elkeverjük kb. 40 ml tejben , hozzáadunk egy csipet sót és félretesszük. A cukrot karamellizáljuk, majd folyamatos keverés mellett, vékony sugárban hozzácsorgatjuk a maradék tejet és a tejszínt.
  2. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait és amikor újra jól felmelegedett, elkeverjük benne a zselatint, ami időközben magába szívta a tejet és a sót.
  3. Még melegen poharakba öntjük az alapot és berakjuk a hűtőbe legalább 4-5 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakára hűtjük be. Tálaláskor megszórjuk egy marék sótlan földimogyoróval.

További receptötletek hétvégére: 

Exit mobile version