Néhány érdekesség és egy szuper recept, hogy jobban megismerjük és megszeressük a rebarbarát

nlc | 2022. Június 09.
Sok kertben burjánzik rebarbarabokor, sokan dísznövényként tartják. De miért nem nagyobb sztár a konyhában is ez a szépség? Ha elkészítjük a cikkben szereplő receptet, egy életre belophatja magát a tavaszi, koranyári édességeink közé a rebarbara.

Ha azt mondjuk, barbárok gyökere, nem sokan tudják, hogy miről van szó. A rebarbara (Rheum rhabarbarum) egy méltatlanul hanyagolt élelmiszer, jóllehet igen egészséges, magas A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalommal és kiemelkedő ásványianyag-tartalommal, ugyanis kiváló foszfor, kálcium, kálium, magnézium, vas és szelén forrás. Remek tápértékei miatt gyógynövényként is alkalmazzák.

Azon zöldségek közé tartozik, amelynek nem a termését vagy a gyökerét fogyasztjuk, hanem a szárát, akár a szárzellernek vagy a spárgának. Gyümölcsként funkcionál a konyhában, de mint oly sokszor – például az avokádó és a paradicsom esetében –, a növénytani besorolása és a konyhai szerepköre különbözik egymástól. Elsősorban kompótot, mártást, fagylaltot, pitét és más süteményeket ízesít, és nem utolsósorban díszít. Akár a téli időszakban a cékla, úgy a rebarbara is igazán feldobja a piték és más sütemények látványát.

Rebarbara. Az egyik legmutatósabb süteményhozzávaló / Fotó: The Washington Post, Getty Images

Mégis miért nem lett olyan népszerű a rebarbara, mint az ugyanekkor érő eper vagy spárga? Az ára sem vészes, kilogrammja ezer-néhányszáz forintért már kapható A válasz valószínűleg csak annyit, hogy a rebarbara amilyen mutatós, annyira savanyú. Mindez ne akadályozzon meg a fogyasztásában, ugyanis éppen a természetes savasságának köszönhetően kifejezetten izgalmas ízvilágot ad a mártásoknak, édességeknek, és jegyezzük meg, hogy a vanília és a málna kiváló párjai.

Leggyakrabban belül zöldes húsú rebarbarát kaphatunk, de érdemes tudni, hogy antioxidáns és egyéb tápanyagtartalmában a legértékesebbek a belül is egészen pink színű húsú szár. Ehhez lehet hozzájutni a legritkábban.

Rebarbarás pite vaníliasodóval / Matthew Clemente, Getty Images

Fanyar íze miatt feldobja az édességeket, a kompót pedig az egyik legegyszerűbb desszert, ami rebarbarából készülhet.

Rebarbarakompót

Hozzávalók:

Készítése:

Rebarbarakompót egy kis fagyival, de édes tejföllel vagy mascarponéval is finom / Fotó: The Washington Post, Getty Images

Exit mobile version