Betehet az aszály a parmezánnak, veszélyben a népszerű sajt

F.C. | 2022. Július 03.
Aggódnak a tejgazdaságok.

Sós tengervíz a folyótorkolatban, eltűnő itatási és öntözési lehetőségek nehezítik az olasz gazdák mindennapjait Olaszországban. Hetven éve nem látott mélységbe süllyedt a Pó vízszintje, a folyó helyenként csaknem kiszáradt (a Pó folyó medencéjében egyes területeken 45–70 százalék körüli vízhiánnyal kell számolni), ami egyre súlyosabb gondot okoz. Félő, hogy a tejtermelés visszaesése miatt kevesebb parmezánt tudnak gyártani – írja az Index.

Egy Mantova melletti 300 tehenet tartó gazdaságban például a következő probléma áll fenn: ha a tehenek nem ihatnak napi 100–150 liter vizet, hogy a napi 30 literes tejhozamot elérjék, akkor kevesebb eredetvédett Parmigiano Reggiano parmezán sajtot tudnak előállítani. Így kevesebb parmenzán kerül a fogyasztókhoz is.

A Parmigiano Reggiano konzorcium 150 ezer ügyfele egyelőre még kap vizet, ám kérdés, hogy meddig.

Kiemelt kép:illusztráció, iStock

Exit mobile version