Így készítsd el a török étkezdék pikáns paradicsomsalátáját – íme, az ezme tuti receptje!

Haranghy Orsi | 2022. Szeptember 25.
Ha akarjuk krém, ha akarjuk, szósz, mártogatós vagy hideg saláta. Az ezmét érdemes elcsennünk a törököktől a saját konyhánkba.

A törökök pikáns paradicsomsalátája állandó szereplője a közel-keleti étkezdék és élelmiszerboltok hűtött pultjának. Népszerűsége vetekszik a hideg joghurtos és a paradicsomos padlizsánsalátájukkal, de az ezme bizonyos tekintetben még sokoldalúbb. Tunkolhatjuk pitával, kenhetjük kenyérre vagy pirítósra, rácsorgathatjuk frissen sült húsokra vagy sült krumplira, sült zöldségekre is.

Mint minden egyszerű ételnél, nagy hangsúlyt kap az alapanyagok íze. Ha megkeseredett paprikából vagy vízízű paradicsomból dolgozunk, felejthető lesz a salátánk. Nagy előnye, hogy főzést nem igényel, és negyed órán belül elkészül. Ráadásul vegetáriánus és vegán fogás is.

Hasznos tippek ezme készítéséhez:

Ezme hígabb lével / Fotó: myasinirik, Getty Images

Csak óvatosan a mentával és a csípősökkel / Fotó: myasinirik, Getty Images

Pul Biber, a szárított török ​​chili / Fotó: BURCU ATALAY TANKUT, Getty Images

Csípnie kell!

Sok választásunk lehet, ha csípős ízesítőt használunk bármilyen ételben, túl lehet jutni az átlagos sós, tompán csípős paprikakrémeken. Több hazai manufaktúra kínál izgalmas chilikrémeket a legszélesebb csípősség- és fajtaskáláról.

Az eredeti ezme aleppói borssal, chiliapsztával vagy török szárított chilivel készül. A pul biber, a török étkezdék fűszere, ami szárított chiliből, repceolajból, sóból és pirospaprikából készül. Másik opció az aleppói bors, ami valójában nem bors, hanem egy összetett ízvilágú chilikészítmény jellegzetesen füstös jegyekkel, enyhe édességgel, mérsékelt csípősséggel.

 

Hozzávalók:

Elkészítés:

Exit mobile version