Vadon terem és az íze is vad. Érdemes először csak kicsi adagban tenni az ételekbe, és kikísérletezni, mennyi esik jól belőle. Ha túlságosan koncentráltan kerül egy ételbe, erős, csípős, szinte agresszív íze van. Akár a fokhagymára, gondolhatunk rá az ételekben főszerepet kapó zöldségként és csak egy kis izgalmas fűszerként is.
Nevét onnan kapta, hogy a téli álmukból ébredő medvék is csokorszámra szedik és eszik a friss, zöld vitaminbombát, latin neve is Allium ursinum, vagyis „medvefokhagyma”. Vértisztító, immunerősítő hatását a tudomány is elismeri. A medvehagyma gyökérzete fantasztikus hatékonysággal gyűjti be a talajból az ásványi anyagokat, aminek köszönhetően természetes vas-, cink-, szelén-, mangán- és maagnéziumforrás. Emellett A-, B-, C- és H-vitamint is tartalmaz. Jobb, mint egy szintetikus vitaminkapszula, nem igaz?
A modern gasztronómia is a keblére ölelte, ami nem csoda, hiszen az íze intenzív, igazi szezonális és (vadon termő növényként) bio termény is. Sokoldalúan felhasználhatósága, és úgy egyáltalán: maga a tavasz üdvözlete.
Galériánkban 23 étellel nyitjuk meg a medvehagymaszezont!
Keverd be jó minőségű vajjal vagy zsírral, és kend! / Fotó: hsvrs, Getty Images
Egy tányér tavasz. Dobjuk fel vele a salátánkat! / Fotó: Martin Poole, Getty Images
Zöldpesztóként eltehetjük egész évre: olívaolajat, fenyőmagot, parmezánt a mixerbe! / Fotó: Westend61, Getty Images
Kóstoltál már bagettet fűszervajas töltelékkel? Új szintre emeli a pékárukat. / Fotó: dirkr, Getty Images
Imádni fogod. / Fotó: Magone, Getty Images
Tekerd bele leveles- vagy pizzatésztába! / Fotó: Westend61, GettyImages
Omlettbe vele! / Fotó: dirkr, Getty Images
Spanyol frittata hagymával, medvehagymával, sajttal / Fotó: intek1, Getty Images
Shakshuka nem paradicsomos alapon: spenóttal, medvehagymával / Fotó: intek1, Getty Images
A tojássalátánál már csak egy jobb van: a medvehagymás tojássaláta. / Fotó: intek1, Getty Images
Lazaccal a csúcs. Medvehagymás gofri. / Fotó: kasia2003, Getty Images
Íme, a legnészerűbb medvehagymás étel: medvehagyma-krémleves. / Fotó: Westend61, Getty Images
Így néz ki az, amikor izgalmasabb a köret, mint a hús! Krémes, medvehagymás rizottó. / Fotó: hanbr, Getty Images
Göngyöld, tekerd, töltsd a húsokat is vele! Kijevi csirke medvehagymával. / Fotó: ESh, Getty Images
Szuperjól áll a tejes-vajas krumplipüréhez! / Fotó: dirkr, Getty Images
Belegyúrhatod a gnocchi tésztájába vagy egyszerűbb és gyorsabb, ha a szószhoz adod hozzá. Házi gnocchi medvehagymával. / Fotó: 8vFanI, Getty Images
Dobd fel vele a sváb nokedlit, a spätzlét! / Fotó: A_Lein, Getty Images
Egy igazi tavaszi casserole, vagyis csőben sült egytálétel medvehagymával készül. / Fotó: Teleginatania, Getty Images
Pitébe, quiche is tökéletes. Akár hallal, tojással, csirkével párosítva is. / Fotó: intek1, Getty Images
Egy ötletes tavaszi sós palacsinta. / Fotó: brebca, Getty Images
Már készülhet is a következő adag... / Fotó: @pinteralexa, Instagram
Maxold ki tepertővel! / Fotó: S847, Getty Images
Legvégül ajánljuk a tavasz legvadabb smoothie-ját: ha ránk hallgattok, csak kevés medvehagymát tesztek bele! / Fotó: Yury Sevryuk, Getty Images