A húsvéti csoki új élete: sütiben még finomabb!

nlc | 2023. Április 03.
Három receptet is mutatunk a kimaradt csoki felhasználására.

Egyesek szerint ez a cikk ugyanúgy nem létező dologról szól, mintha az unikornisok vagy az alpesi jeti lenne a téma: a húsvét után megmaradt csokoládéról. Sokak szerint ugyanis ilyen egyszerűen nincs, csokoládé nem marad meg.

Mások ugyanakkor akár eskü alatt vallják, hogy mégis létezik, hiszen a saját szemükkel látták. Sőt, a Lomonoszov-Lavoisier-féle anyagmegmaradás alól a csoki sem lehet kivétel, tehát természeti törvény, hogy a csoki is megmarad.

Most, hogy ezt a vitát, legalábbis elvi síkon, elrendeztük, térjünk a gyakorlati kérdésre: ha mégis megmarad húsvét után a csokoládé, mit csináljunk vele? Higgadjunk le, lépjünk hátra párat és kezdjük a dolgot egy kicsit korábbról: a csokivásárlástól! Természetesen a rossz minőségű, kellemetlen ízű, a szájpadláson lekaparhatatlan bevonatot képező bevonómasszától és más, kétes termékektől húsvétkor is óvakodjunk! Itt is érvényes, hogy a kevesebb több: néhány igazán finom csokinyúllal és csokitojással sokkal nagyobb örömet szerzünk, mintha sok, de rossz minőségű édesség landol a kosárban. Utóbbi felhasználására sajnos nincs is ötletünk: ki kell dobni.

Ellenben a finom, ám létszámon felüli nyulakból alkalomadtán számtalan finomságot lehet készíteni, de annyira, hogy jobban fogunk örülni sütés közben, mint a gyerekek, amikor megtalálták a fészekben, ezt garantálom. Három szuper receptet is hozunk, egy ék egyszerűt, ami a csoki fondü, egy kissé összetettebbet, a mi a francia csokis-mogyorós keksz, és egy kissé bonyolultabbat, ami egy csokis mousse torta. Ez utóbbi is kiállja a konyhai  csetlés-botlások próbáját, vagyis majdhogynem elronthatatlan, főleg, ha tényleg követitek az utasításokat. Végül is csak a megmaradt csoki mennyiségén múlik, hogy melyiket érdemes választani közülük.

Csokifondü

Nemcsak gyümölcsöket lehet csokiba mártani (Fotó: Getty)

Hozzávalók

Elkészítés

Francia csokis-mogyorós keksz

Finom és egészséges csokis-mogyorós keksz (Fotó: Getty)

Hozzávalók

Elkészítés

Csokis mousse torta

Sütni sem kell, és isteni finom (Fotó: Getty)

Hozzávalók

Az alaphoz

A csoki mousse-hoz

Elkészítés

Ha akarjuk, díszíthetjük, de cseppet sem muszáj, simán elfogy anélkül is.

Exit mobile version