Gazdag olasz reggeli szikkadt kenyérből: strata – recepttel!

nlc | 2023. Április 21.
Kenyérpudingnak, kenyérfelfújtnak és kenyérrakottasnak is nevezhetjük ezt a ráérős reggelit. Ha van otthon bőven tej és tojás, valójában kiváló maradékmentő. Süssünk stratát!

Strata. Laktató reggeliként lett ismert ez az olasz casserole, magyarán sütőben sült egytálétel. Itália-szerte inkább édes reggeliket fogyasztanak, de nem kizárólag. A mindennapok reggelije az édes péksütemény vagy fette biscottate (kétszersült) cappuccino mellé. Úgyszintén a pane, burro e marmellata, avagy a jó öreg vajas kenyér lekvárral. A strata sem egy úri muri, eredetileg egy igazi maradékmentő étel – habár a vaj, tojás, tej, tejszín egyáltalán nem olcsó hozzávaló manapság.

Arra viszont tökéletes, hogy ha csak egy kis felvágottunk, kis adag zöldségünk, kisebb darab sajtok maradtak a hűtőben, a stratában egy új ételként születhetnek újjá.

Strata alaprecept spenóttal / Fotó: ALLEKO, Getty Images

Strata, a „réteges” egybensült

Az olasz strata szó réteget jelent. A strata nem szigorú receptúra szerint készül, mint bizonyos autentikus olasz fogások. Egy igazi „mindent bele” étel lehet, ha a hűtőből, maradékokból improvizálunk.

Mi most megmutatjuk az alapreceptet két plusz hozzávalóval: gombával és kolbásszal, de ezek nélkül, kizárólag zöldségekkel is ízletes kenyérfelfújtat kapunk.

Az isteni strata 8 trükkje

  1. Ez egy előkészítést igénylő étel. Több órát kell a tojásos masszának állnia a hűtőben, ezért akár kényelmesen, előző nap is beáztathatjuk, így reggel már csak sülnie kell.
  2. Ha friss kenyérből készítjük – nem szikkadtból –, pirítsunk rá a kenyérre sütőben vagy serpenyőben az áztatás előtt.
  3. Minél jobb minőségű kenyeret használunk hozzá, annál finomabb lesz a strata! A gyorskelesztett, morzsalékos, „rosszul öregedő” ipari kenyér nem ideális alapanyag hozzá.
  4. Ne spóroljuk le az áztatási időt! Akár egy egész éjszakát is pihenhet a hűtőben a tejes-tojásos lében.
  5. Karakteresebb ízvilágú sajtokkal az igazi, ezért szerepel parmezán és Gruyère keveréke alapreceptben. De ha valóban maradékmentésben vagyunk, jöhet bele gouda, edami, maasdamer, vagy a magyarok közül Pannónia, Óvári, esetleg trappista is. Ha magyar sajt kerül bele, a legcsodálatosabb persze, ha kistermelői, érlelt sajtot tudunk beletenni.
  6. Felvágottakkal jóval tartalmasabb ételt kapunk, fél napra jóllakhatunk vele: remekül illik hozzá a sós-fűszeres kolbász és bacon is.
  7. Kedvenc zöldségeinkkel is készíthetjük, de vigyázzunk, a túlságosan lédús zöldségek eláztathatják (pl. paradicsom).
  8. Bonyolultabb receptekben külön besamel mártás is szerepel. Nem érdemes vele külön bűvészkedni, ha követitek az alábbi instrukciókat, tökéletes lesz a felfújt!

Strata kolbásszal / Fotó: Elena Danileiko, Getty Images

Strata, az olasz kenyérfelfújt receptje

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version