5 hűs gyümölcsleves pazar ízesítéssel – végre nem mirelit gyümölcsökből

Haranghy Orsi | 2023. Június 21.
Itt a hűs, ragyogó színű gyümölcslevesek ideje. Ezt az ételt még a menzán is imádtuk!

Az édes, hideg levesek világa a magyar konyha egyik nagy misztériuma. A legtöbb külföldi furcsán méregeti őket, és nem érti, hogy miért eszünk gyümölcsös édességet a főétel előtt. Még megtévesztőbbek tejszínhabbal díszített gyümölcsleveseink. Számtalan blogbejegyzés, közösségimédia-poszt rögzíti a külföldiek álmélkodását, ennél jobban talán csak a magyar édes főtt metéltek, mint a lekváros-grízes tészta és a mákos tészta lepi meg őket.

Márpedig mi, magyarok nem csak a nevünket használjuk fordítva – szerintük –, hanem bátran indítjuk édessel az étkezéseket. Receptjeinkben a cukor mennyisége azonban nem szentírás: sokan kedvelik akár émelyítően édesen a gyümölcsleveseket, más családokban a fanyarkás ízek is érvényesülnek.

Egész évben velünk vannak a gyümölcslevesek, amelyek szépen le is követik az évszakok terményeit. A tavasz és nyár gyümölcsei színpompásak, majd szépen lilába fordulnak a szederrel és a szilvával, télen pedig a fakóbb színű, de remek ízű, fűszeres alma-, a birsalma- és körteleves van soron.

Szezon! / Fotó: Анатолий Тушенцов, Getty Images

Friss hozzávalókból persze (majdnem) mindent jobb elkészíteni. Végre egymás után érkeznek a szezonális gyümölcsök, és már nem a fagyos meggyből, eperből, málnából kell dolgoznunk, hanem a friss termésekből. Megsúgjuk azért, hogy éppen a gyümölcslevesek elég jól elkészíthetők fagyasztott terményekből is, de most ünnepeljük a nyár kincseit!

A gyümölcsleves műfaja kimeríthetetlen: lehet sűrű és krémes, vagy készülhet könnyedebb, áttetszőbb lével is. Főzhetjük hosszabban, vagy csak gyorsan összeforralhatjuk a hozzávalókat, egy harmadik út pedig a nyers alapanyagok használata. Az így összeturmixolt variációkkal őrizhetjük meg legteljesebben a gyümölcsök vitamintartalmát.

Éljenek a bogyós gyümölcsök! / Fotó: NatashaBreen, Getty Images

Cifrázhatjuk alkohol hozzáadásával, sőt laktató levesbetéttel (lásd alább!), a hedonisták pedig tejszínhabbal, a még hedonistábbak pedig egy gombóc fagyival koronázzák meg a színes, nyári leveseket.

Palacsinta a levesben? Mégpedig fahéjas!

A gyümölcslevest is készíthetjük laktatóbban. A Flädlesuppe, avagy a sváb palacsintaleves mintájára kínálhatjuk levesbetéttel. A vastagra sütött, hagyományos palacsintatésztába keverjünk fahéjat, esetleg vaníliát is. A natúr palacsintákat tekerjük fel, majd vágjuk fel néhány centis szakaszokra őket. Körbetekert szalagok kerülnek így a levesbe. Nézd meg a palacsintaszalagokat a sós Flädlesuppéban.

Tél és nyár találkozása egy tányéron: málnás céklakrémleves

Hiszed vagy sem, a málna és a cékla két jóbarát. Igazi íztalálkozó, amin csak tovább csavar a krémes habtejszín és a fanyarkás natúr joghurt. Ha ránk hallgattok, nem szűritek le a levest, és benne maradnak az apró málnamagok és a cékla rostjai is.

2x piros: málnás céklaleves / Fotó: morgan23, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Mentás sárgadinnye-krémleves – főzés nélkül

A hazai sárgadinnye is megjelent már a piacokon, a görögdinnye egyelőre várat magára. A sárgadinnye önmagában is igen édes, különösebb utóédesítést nem igényel. A krémes görög joghurt mellett a citrusféle fanyarsága (lime-ot is használhatunk) és a menta frissessége egy kellemesen üdítő levessé áll össze hőkezelés nélkül is, megőrizve a hozzávalók magas vitamin- és ásványianyag-tartalmát.

Nem, nem sütőtökkrémleves! / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

Elkészítése:

Hűs málnás áfonyakrémleves

Az áfonyalevesnél és a málnalevesnél csak egy jobb van, a kettejük szerelemgyereke. A lila és a rózsaszín árnyalataiban játszó leves készítését mi kevés vízzel ajánljuk, így sűrű lesz, ízes, és igazán erős színű.

Áfonya x málna / Fotó: NatashaBreen, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Miért ajánlunk habtejszínt a krémlevesekhez?

Mi habtejszínt írunk a receptekben, de főzőtejszínnel is jól fognak sikerülni a levesek. A habtejszínnel krémesebb, selymesebb, jobb tartású, szebb állagú a levesek textúrája, de ne hallgass ránk! Próbáld ki így is, úgy is, és válaszd azt a tejszínt, amelyik számodra szimpatikusabb!

Retró tejfölös meggyleves – nem pudingporból!

Hagyjuk most a „poros” verziókat, nincs szükség a levesünkhöz aromákra és színezékekre. Ezúttal azonban liszttel készülő receptet adunk, a kicsit retró meggyleves ugyanis lisztes habarással autentikus!

Retró meggyleves / Fotó: sbossert, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Szamócaleves kókusztejjel – laktózmentes leves, főzés nélkül

A világ legegyszerűbb levese következik. Nevezhetnénk akár smoothie-nak is, de ha liszt, tej és tejtermékek nélkül szeretnénk nyári levest készíteni, és sajnáljuk elfőzni a gyümölcs magas vitamintartalmát, vállaljuk be nyersen! Az eper (hivatalos nevén szamóca) éppen most érik le, de az utója tökéletes krémleves-alapanyag a már nem tökéletes szemekkel is.

Eperkrémleves / Fotó: intek1, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version