A nyakpárna, a szemmaszk és egy jó könyv mellett egy új, hosszú távú utakra nélkülözhetetlen kellék kerülhet a kézipoggyászunkba – számolt be a Metro. A lap egy tanulmányt idézett, ami szerint egy bizonyos étel lehet a megoldás a jet lagra és a repülés közbeni rosszullétre.
A Qantas ausztrál légitársaság és a Sydney-i Egyetem Charles Perkins Központja által készített új tanulmány szerint a csokoládé segíthet csökkenteni a diszkomfort-érzetet, valamit kevésbé leszünk tőle álmosak repülés után.
A légitársaság a Londonból Sydneybe tartó non-stop járat elindítása kapcsán önkénteseken tesztelte a különböző világítást, alvási rendet és étkezési időpontokat, hogy kiderítse, hogyan javíthatná a hosszú távon közlekedő járatok utasainak élményét.
A chili mellett a csokoládét is megnevezték, mint olyan összetevőt, amely segíthet az utasoknak, így valószínűleg a légitársaság új „anti-jetlag” programjának részeként étlapra étlapra kerül majd a járaton.
A kutatás során a szakértők az étkezések időzítését is módosították, hogy megpróbálják összehangolni a test óráját „olyan speciális menüpontokkal, mint a hal és a csirke, gyorsan ható szénhidrátokkal párosítva, valamint olyan kényelmi ételekkel, mint a levesek és a tej alapú desszertek”.
A kutatók elmondták, hogy az agy triptofán nevű aminosav – amely a csokoládéban is található – termelését akarták elősegíteni, hogy az utasok könnyebben el tudjanak aludni.
Peter Cistulli, a Sydney-i Egyetem alvásgyógyász professzora elmondta, hogy bár a kutatás még folyamatban van, vannak „egyértelmű jelek” arra, hogy a különböző elemek segítenek csökkenteni a hosszú távú repülőutak hatását.