A házi süteményeknek, édességeknek mindig van egy kis szabálytalansága, természetessége. Ezt a három desszertet azért is különösen kedveljük, mert egyiknek sem kell körzővel, vonalzóval készülnie, mégis nagyon mutatósak.
Köszönhető ez részben a friss, szezonális gyümölcsök színének is, de ne ijedjünk meg a több rétegből álló, sütés nélküli torta elkészítésétől sem. Valójában sokkal egyszerűbb, mint amennyire látványos, szép eredményt kapunk!
Kezdőknek is siker: cseresznyés panna cotta
Egy hűs puding mindig jó ötlet nyáron, különösen, ha nem egy porból készült kényelmi megoldást választunk, hanem magunk készítjük. A panna cotta az olaszok pudingszerű, tejszínes édessége, végtelen számú ízesítési lehetőséggel. Nyár közepén kötelezően szezonális gyümölccsel készül, kiváló párja a meggy, a málna, a ribizli és a többi bogyós gyümölcs. Mi most nagy szemű, húsos, édes cseresznyével kombináljuk.
nlc. tipp
Sokan tesznek a gyümölcsös réteghez is zselatint, de ha az egyszerűségre törekszünk, turmixoljunk csak nyers cseresznyét az alsó réteghez, és hagyjunk egész cseresznyeszemeket is a felső réteghez díszítésnek.
Hozzávalók:
- 300 g magozatlan cseresznye
- 2,5 dl habtejszín
- 2,5 dl tej (3,5 %-os)
- 5 lapzselatin
- 50 g cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítése:
- Vízbe áztatjuk a lapzselatinokat.
- Egy kislábosban elkeverjük a tejszínt a tejjel és a cukorral, és forrásig főzzük. Levesszük a tűzről.
- A ráncosra ázott zselatinlapokat beletesszük a cukros tejszínes tejbe, és addig kevergetjük, míg teljesen felolvad benne.
- A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. A 2/3 részét magában leturmixoljuk, a maradékkal díszíteni fogunk.
- Négy kis desszertes tálka aljába kanalazunk a natúr cseresznyekrémből, majd az ekkor már nem tűzforró tejszínes főzetből ráöntünk.
- Ha kihűlt, egy-két órára hűtőbe tesszük.
- Friss cseresznyével tálaljuk!
Pazar torta sütés nélkül: málnás-csokis áfonyatorta
Ehhez a gyönyörű torta elkészítéséhez sem a sütőt, sem a tűzhelyet nem kell bekapcsolnunk. Fantasztikus, hogy nyers hozzávalókból ilyen remek desszertek születhetnek. Liszt, tojás, tej, tejtermékek és fehér cukor nélkül készül, így ételintoleranciában szenvedők és vegánok is bátran fogyaszthatják ezt a csupa gyümölcs tortát. A csokiréteg különösen krémes az avokádónak köszönhetően, ami meglepően jól működik édességekben is!
nlc tipp
Ha sietünk, mélyhűtőbe is tehetjük a tortát a készítés különböző fázisaiban.
A tortaalaphoz, tésztaréteg helyett:
- 170 g mandula
- 150 g magozott aszalt datolya
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 mokkáskanál só
A csokiréteghez:
- 2 nagyobbacska, érett avokádó
- 80 g 100%-os kakaópor
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 100 g nádcukor vagy kókuszvirágcukor
- 3 evőkanál kókuszolaj
- 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat
- 1 csipet só
A málnás réteghez és a díszítéshez:
- 1+1 marék málna
Az áfonyás réteghez:
- 200 g friss áfonya
- 170 g kesudió
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 70 ml juhar- vagy agavészirup (vagy más folyékony édesítő)
- Egy fél citrom héja lereszelve és 1 evőkanál frissen facsart leve
- 1 evőkanál kókuszolaj
Díszítéshez opciók: mandulapehely, málna, csokitöret, friss mentalevelek
Elkészítése:
- Egy-egy tálban hideg vízbe áztassuk be a mandulát, illetve a kesudiót néhány órára. Így dolgozni is könnyebb velük, és a megemésztésüket is segítjük!
- Készítsünk elő egy 20 centi átmérőjű tortaformát.
- Konyhai robotgépben dolgozzuk össze a tortaalap hozzávalóit csak annyira, amennyire a képen is látható. Ha nem elég szilárd alap formázható belőle, tegyünk hozzá még mandulát. Ha túl porózus, adjunk hozzá egy kis aszalt datolyát vagy kókuszolajat.
- A tortaformát átlátszó fóliával béleljük ki, és jöhet is az aljába a tortaalap. Egyengessük el tömören az alapot, akár egy tésztaréteget, majd szilárdítsuk meg hűtőben.
- Külön-külön az összes rétegre igaz, hogy az összes hozzávalót mixeljük egyneművé konyhai robotgépben. A málnás réteghez elegendő csak a málnát magában turmixolni.
- Egymás után sorban jöhetnek a rétegek, de minden réteg felkenése után szilárdítsuk meg a tortát hűtőben.
- Tálaljuk hidegen, és a másik marék málna jöhet a tetejére!
Falatnyi színtiszta energia: meggyes datolyagolyó
Nem véletlenül nevezik energiagolyóknak is ezt az édességet. Liszt, fehér cukor, tej és tejtermékek nélkül készül, a benne lévő aszalt gyümölcsöknek és olajos magvaknak köszönhetően pedig az emberi szervezet számára könnyen hasznosítható, tiszta energiát biztosít. Ehhez olyan alapanyagokat kell használnunk, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, cukorszirupot és tartósítószereket.
Hagyományosan szárított gyümölcsökkel készülnek a datolyagolyók, amelyekben nem csak a datolya aszalt, hanem a meggy is. Ilyenkor, meggyszezonban azonban dolgozhatunk friss meggyel is! Arra kell csak odafigyelni, hogy gondosan kinyomkodjuk a meggyből a nedvességet, és a golyókat hűtőben tartsuk, mert a friss gyümölcsnek köszönhetően romlandóbbá válik.
A datolyagolyók elkészítése játszi könnyedségű, gyerekeket is bevonhatunk, hiszen a nyers hozzávalókat csak gyúrni, formázni kell. Az sem baj, ha nem lesznek ugyanolyan méretűek a golyók, a kis kezeket is bevethetjük a megformázásukhoz!
nlc. tipp
A medjool, más néven királydatolyával nem tévedhetünk. Ez a fantasztikusan húsos datolyafajta aszalás után is puha, szaftos marad. Minél keményebb és vékony húsúbb, vastagabb bőrű a datolyánk, annál nehezebb dolgozni vele. Ha csak ilyen datolyához jutunk hozzá, áztassuk be egy-két órára felhasználás előtt.
Hozzávalók:
- 250 g aszalt datolya – magozott!
- 150 g mandula (sótlan, cukrozatlan, natúr)
- 100 g friss meggy
- 1 evőkanál chiamag (aztékzsályamag)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 csipet só
Ha szeretnénk látványosabbá tenni az energiagolyókat, a legvégén hempergessük kókuszreszelékbe, puffasztott amarántba vagy liofilizált meggytöretbe.
Elkészítése:
- Késsel vágjuk apróra a kimagozott aszalt datolyát
- Tegyük egy konyhai robotgépbe a mandulát, és aprítsuk néhány percen át. Lisztes állagot kell kapnunk, apróbb manduladarabokkal.
- Adjuk hozzá az aszalt datolyát, és kézzel gyúrjuk össze egy ragacsos masszává.
- Ezután jöhet bele a chiamag, a meggy, a vanília, a só. Ha csak szárított gyümölccsel dolgoznánk, egy kis víz (csak teáskanálnyi!) is szükséges hozzá, de a friss gyümölcs ezt nem indokolja. A cél, hogy egy gyúrható, de nem elfolyós masszát kapjunk.
- A masszából gyúrjunk tetszés szerinti méretű golyókat.
- Légmentesen záródó edényben vagy zacskóban tároljuk a hűtőben!