3 hűsítő nyári csodadesszert, amihez be sem kell kapcsolnod a sütőt

Haranghy Orsi | 2023. Július 13.
Kinek van kedve most beizzítani a sütőt, amikor elég csak kimenni a napra, hogy mi is megsüljünk? Három izgalmas nyári desszert következik, amelyek otthon is könnyen elkészíthetők!

A házi süteményeknek, édességeknek mindig van egy kis szabálytalansága, természetessége. Ezt a három desszertet azért is különösen kedveljük, mert egyiknek sem kell körzővel, vonalzóval készülnie, mégis nagyon mutatósak.

Köszönhető ez részben a friss, szezonális gyümölcsök színének is, de ne ijedjünk meg a több rétegből álló, sütés nélküli torta elkészítésétől sem. Valójában sokkal egyszerűbb, mint amennyire látványos, szép eredményt kapunk!

Kezdőknek is siker: cseresznyés panna cotta

Egy hűs puding mindig jó ötlet nyáron, különösen, ha nem egy porból készült kényelmi megoldást választunk, hanem magunk készítjük. A panna cotta az olaszok pudingszerű, tejszínes édessége, végtelen számú ízesítési lehetőséggel. Nyár közepén kötelezően szezonális gyümölccsel készül, kiváló párja a meggy, a málna, a ribizli és a többi bogyós gyümölcs. Mi most nagy szemű, húsos, édes cseresznyével kombináljuk.

nlc. tipp

Sokan tesznek a gyümölcsös réteghez is zselatint, de ha az egyszerűségre törekszünk, turmixoljunk csak nyers cseresznyét az alsó réteghez, és hagyjunk egész cseresznyeszemeket is a felső réteghez díszítésnek.

Hűtsd be jól! / Fotó: istetiana, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Pazar torta sütés nélkül: málnás-csokis áfonyatorta

Ehhez a gyönyörű torta elkészítéséhez sem a sütőt, sem a tűzhelyet nem kell bekapcsolnunk. Fantasztikus, hogy nyers hozzávalókból ilyen remek desszertek születhetnek. Liszt, tojás, tej, tejtermékek és fehér cukor nélkül készül, így ételintoleranciában szenvedők és vegánok is bátran fogyaszthatják ezt a csupa gyümölcs tortát. A csokiréteg különösen krémes az avokádónak köszönhetően, ami meglepően jól működik édességekben is!

nlc tipp

Ha sietünk, mélyhűtőbe is tehetjük a tortát a készítés különböző fázisaiban.

Búzaliszt helyett olajos magokból / Fotó: from_my_point_of_view, Getty Images

A tortaalaphoz, tésztaréteg helyett:

A csokiréteghez:

A málnás réteghez és a díszítéshez:

Az áfonyás réteghez:

Díszítéshez opciók: mandulapehely, málna, csokitöret, friss mentalevelek

Elkészítése:

Falatnyi színtiszta energia: meggyes datolyagolyó

Nem véletlenül nevezik energiagolyóknak is ezt az édességet. Liszt, fehér cukor, tej és tejtermékek nélkül készül, a benne lévő aszalt gyümölcsöknek és olajos magvaknak köszönhetően pedig az emberi szervezet számára könnyen hasznosítható, tiszta energiát biztosít. Ehhez olyan alapanyagokat kell használnunk, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, cukorszirupot és tartósítószereket.

Hagyományosan szárított gyümölcsökkel készülnek a datolyagolyók, amelyekben nem csak a datolya aszalt, hanem a meggy is. Ilyenkor, meggyszezonban azonban dolgozhatunk friss meggyel is! Arra kell csak odafigyelni, hogy gondosan kinyomkodjuk a meggyből a nedvességet, és a golyókat hűtőben tartsuk, mert a friss gyümölcsnek köszönhetően romlandóbbá válik.

Meggyes, kókuszos és kakaós energiagolyók / Fotó: Vesnaandjic, Getty Images

A datolyagolyók elkészítése játszi könnyedségű, gyerekeket is bevonhatunk, hiszen a nyers hozzávalókat csak gyúrni, formázni kell. Az sem baj, ha nem lesznek ugyanolyan méretűek a golyók, a kis kezeket is bevethetjük a megformázásukhoz!

nlc. tipp

A medjool, más néven királydatolyával nem tévedhetünk. Ez a fantasztikusan húsos datolyafajta aszalás után is puha, szaftos marad. Minél keményebb és vékony húsúbb, vastagabb bőrű a datolyánk, annál nehezebb dolgozni vele. Ha csak ilyen datolyához jutunk hozzá, áztassuk be egy-két órára felhasználás előtt.

Hozzávalók:

Ha szeretnénk látványosabbá tenni az energiagolyókat, a legvégén hempergessük kókuszreszelékbe, puffasztott amarántba vagy liofilizált meggytöretbe.

 

Puffasztott amarántba és liofilizált meggytöretbe forgatva / Fotó: Evgeniia Iakimenko, Getty Images

Elkészítése:

Exit mobile version