Van egy cukkinid? Büntetlen nassolás: két zseniális házi chips, ami egészséges is!

Haranghy Orsi | 2023. Július 21.
Egy chips lehet egyszerre egészséges és finom? A válasz határozottan igen.

A chips-et 1853 augusztusában találták fel, amikor is az amerikai Saratoga Springs egyik hoteljében egy kényes ízlésű vendég nem szerette a túl vastagra szelt sült krumplit, így a szálloda szakácsa hajszálvékonyra szelte. A papírvékonyságú, ropogós krumplira azonnal ráharapott mindenki, de a nagyüzemi gyártása csak 1920, a krumplihámozó gép feltalálása után kezdődött el.

A chips azóta az egészségtelen táplálkozás jelképévé vált. Az olajos, túlsózott tömegáruk legtöbbjét egyéb adalékanyagokkal is dúsítják, és a legfőbb bűne, hogy értékelhető tápanyagtartalom nélküli, úgynevezett „üres” kalóriákat fogyasztunk el vele.

Chips gyökérzöldségekből / Fotó: Materio, Getty Images

Joggal merül fel a kérdés, hogy létezik egyáltalán egészséges chips? Hát, persze. Ha otthon készítjük, elkerülhetjük a rossz minőségű olajok, zsírok, ízfokozói és egyéb adalékanyagok használatát, akárcsak a túlsózást. Ha pedig krumpli helyett az emberi szervezet számára értékes tápanyagokban gazdag zöldséget választunk, lelkifurdalás nélkül ropogtathatjuk otthon a saját készítésű chips-ünket. Színre, állagra, ízre is más lesz, mint a bolti tömegtermék, hiszen ipari eljárások nélkül, friss zöldségekből készítjük, a saját szájízünk szerint.

Miből készülhet chips?

Ha natúr alapanyagokból, mi magunk készítünk burgonyaszirmokat, az is egészségesebb lesz, mint az ipari verzió. Ma már számos helyen kapni azonban különböző zöldségekből készült chipseket, többek között céklából, sárgarépából, édesburgonyából, zellerből. Mi most két olyan receptet hoztunk, amely a nyár két idényzöldségéből készül, és mindkettő más ízű és állagú.

Egy szabálytalan recept: a világ legegyszerűbb cukkinichips-e

A cukkini egy megfizethető, az átlagos ára 500 forint körül alakul (per kiló), de az egyik üzletlánc például jelenleg 350 forintért kínálja kilóját. Rendkívül magas víztartalmú, mintegy 95 százaléka víz, emellett kiváló folsavforrás, káliumot, foszfort, mangánt, cinket, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz, ezenkívül A-, B1-, B2- és B6-vitaminokban gazdag.

Íze nem tolakodó, remekül fűszerezhető. Sokan nem tudják, de nyersen is ehető, chips-ként pedig csak a víztartalmára kell ügyelni, és leitatni a cukkiniszeleteket sütés előtt.

Kétféleképpen is készíthetünk belőle chipset. Ha egészen vékonyra, pár milliméter vastagságúra szeljük (akár gyalulóval), akkor be fognak barnulni a szeletek, és ropogósak lesznek, illetve helyenként kilukadnak majd. Ha kicsit vastagabbra szeljük a zöldséget, kevésbé lesz ropogós, megtart egy kis nedvességet, és így is nagyon finom.

Szimpla cukkinichips recept

Ez a chips minimális fűszerezéssel is finom, de cifrázhatjuk is. Nagyon finom parmezán nélkül is, de ha sajtosra vágyunk, kemény sajtot használjunk. A félzsíros sajtok, mint a trappista, edami, gouda stb. túlzottan elnehezíti a cukkinikarikákat, és a végén nem chips-et kapunk.

Sima cukkinichips / Fotó: Adél Békefi, Getty Images

Ezúttal nem adunk meg mennyiségeket. A tepsink és a cukkini nagyságától függően dolgozzunk vele. A lényeg, hogy a cukkiniszeletek ne fedjék egymást, hogy mindegyik átsüljön. Sózzuk, borsozzuk, esetleg szórjuk meg sajttal, löttyintsük meg olívaolajjal. Csak magabiztosan, látni és érezni fogjuk az arányokat! Meg fogjuk látni, hihetetlenül gyorsan elfogy, és készülhet is az újabb adag.

Cukkinichips / Fotó: Westend61, Getty Images

Hozzávalók:

Extra: parmezán vagy más kemény sajt, pl. grana padano

Ekkor vegyük ki a sütőből / Fotó: Westend61, Getty Images

Elkészítése:

Pillanatok alatt elfogy! / Fotó: Westend61, Getty Images

Szuperegészséges chips fodros kelből

A fodros kel, más néven leveles kel a vadkáposzta egyik termesztett változata. Valóban mintha egy kicsi és nagyon fodros káposzta volna, amely azonban nem növeszt fejet. Recés levélzete jellegzetes megjelenésű, mélyzöld színű.

A mutatós, fodros káposztaféle / Fotó: Bartosz Luczak, Getty Images

Magas antioxidánstartalmú, nem véletlenül használják nyersen egészséges zöldturmixokban. Rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, jelentős A-, B2-, B6-, B9-, C- és K-vitamin, kalcium-, kálium-, magnézium-, mangán- és vasforrás. Kéntartalmú hatóanyagai a szervezet méregtelenítő folyamatait ösztönzik, E-vitamin tartalmát pedig zsírban oldódó vitaminként úgy tudja hasznosítani a testünk, ha zsiradékot is fogyasztunk hozzá. A kelchips-ben pontosan ez történik, az olívaolaj segíti a felszívódását.

A fodros kel nem mindenhol elérhető, de piacokon és igényesebb zöldségeknél megbízhatóan kapható. Általában néhány levelet összefogva, csokorban árulják. Nem a legolcsóbb zöldség (mi legutóbb 800 forintért vettünk egy csokrot), de a tápanyagértékeit ismerve jócskán megéri az árát. Igazi super food.

Ropogós kelchips / Fotó: Anastasia Lestari, Getty Images

A ropogós kelchips receptje – sajt nélkül is sajtos ízű!

A kelchips natúran (csak sózva), chilisen és sajtosan is isteni. Egy különleges receptet hoztunk, amely sajtos ízesítésűnek hat, de valójában növényi alapú, ezért vegánok, laktóz-, tejcukor- és tejfehérje-érzékenyek is fogyaszthatják. A sajt ízét a sörélesztőpehely és kesudió keveréke idézi meg, mindkettő nagyon egészséges, további szupertáplálék a fodros kel mellett.

Így készül a kelchips / Fotó: Marharyta Fatieieva, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version