Így lesz selymesen krémes a tökfőzeléked – hidegen és melegen is isteni!

Haranghy Orsi | 2023. Július 23.
Néhány apró trükk, és még finomabb lesz a nyár kedvenc főzeléke.

A tökfőzelék az utálatos gyerekkori ételek egyik szinonimája. Igazán igazságtalanul! Az iskolai étkezdékben és kifőzdékben ma is elég szomorú tökfőzelékek kerülnek a tányérba. Jobbik esetben leveses, vízízű, rosszabbik esetben több benne a rántás, mint a zöldség, és szúrósan ecetes ízű, és sok helyen cukros is.

Fantasztikusan el lehet rontani tehát ezt a szezonális finomságot, amit ha könnyedén, zöldséghangsúlyosan készítünk, teljesen bele lehet szeretni. De mitől lesz a címben ígért selymesen krémes?

A selymesen krémes tökfőzelék receptje

Az alapreceptekben megosztó kérdés, hogy milyen arányban kerüljön bele a tejföl és a tej. A mi receptünkben a tej helyett zsíros tejszín kerül bele, legalább 30% zsírtartalommal. Szintén teltebb, krémesebb ízű lesz, ha étolaj helyett vajjal készítjük. Vajon futtatjuk meg a hagymát, ez tehát a főzelék alapzsiradéka.

Tökfőzelék egyszerűen / Fotó: Nemes Nóra – Dacota, Nosalty Ételfotó

Ha egész tököt kaptunk gyalult tök helyett, gyűrjük fel az ingujjat, ez egy kicsit időigényes lesz. Először hámozzuk meg a tököt, vágjuk ketté hosszában, majd egy nagykanállal kaparjuk ki a magjait. Ezután tökgyalulóval csíkozzuk fel, ennek híján használhatjuk a négyoldalú reszelő nagylyukú reszelő oldalát is.

5 tipp a legfinomabb tökfőzelékhez:

Tökfőzelék egyszerűen / Fotó: Nemes Nóra – Dacota, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version