Ne dobd ki a dinnye héját és magját: csinálj lekvárt, cukorkát és „szotyit” belőle!

Haranghy Orsi | 2023. Augusztus 16.
Itt az ideje megjegyezni, hogy a görögdinnye héja nem szemét és nem is (csak) állati takarmány. A gyümölcs héja, akárcsak a görögdinnye magja, értékes élelmiszerek. Még tart a szezon, el is kezdhetünk kísérletezni vele!

A görögdinnye maga a nyár és a nyaralási szezon csúcsa. Egyre édesebb és egyre olcsóbb ebben a hónapban, és a kánikulában teljes étkezéseket kiválthatunk vele. Az akár több mint tízkilósra is megnövő gyümölcs jelentős része rendre a kukában végzi. Pedig ha szeretnénk még több éltető és egészséges gyümölcsöt enni, nagy pazarlás a rostokkal és vitaminokkal teli, ehető részeket kidobni.

Új konyhai szokásokat alakíthatunk ki a dinnye héjának és magjának elfogyasztásával, ha megbarátkozunk az elsőre szokatlannak tűnő részekkel is.

A héj világoszöld és sötétzöld része is a barátunk

Bár sokan inkább meghámozzák a kígyóuborkát, mindenki számára természetes, hogy a héja ehető. Az uborka és a cukkini rokona a dinnye is, amelynek éppúgy alkalmas emberi fogyasztásra a héja, mint az előbbieké.

Emberi fogyasztásra! / Fotó: DebbiSmirnoff, Getty Images

Ízre inkább semleges, igen magas víztartalommal (maga a piros gyümölcshús is 92 százalékban vizet tartalmaz), ennek köszönhetően bátran fogyasztható nyári frissítőként is, a benne található kalóriamennyiség pedig elhanyagolható.

A beltartalmi értékei szintén elismerésre méltóak, a dinnyehéj A- és C-vitaminban, káliumban, magnéziumban és rostokban gazdag, emellett egy kevés B6-vitamint is tartalmaz. Kiemelkedő citrullintartalma révén jót tesz a vérkeringésnek, és segíti a szív- és érrendszeri funkciókat.

De mit kezdhetünk a dinnyehéjjal a konyhában?

A legegyszerűbb módja, ha egyszerűen elrágcsáljuk, de ha így nem tartjuk különösebben izgalmasnak, gazdagíthatunk vele turmixokat, és készíthetünk édességeket belőle.

Frissítő, energetizáló smoothie dinnyehéjjal

Gyümölcs- és zöldségturmixokba is illik, ebben is hasonló a kígyóburkához. Nagy víztartalmú, szinte áttetszően világoszöldes fehér színű, viszonylag semleges ízű, rendkívül egészséges hozzávaló. Mehet bele a héj sötétzöld, külső része is!

Édes-fanyarkás nassolnivaló: kandírozott dinnyehéj

Remek édesség- és lekváralapanyag is azonban. Szinte adja magát, hogy kandírozott cukorkát készítsünk belőle. Erősen vissza kell majd fognunk magunkat, hogy eltegyük a szomorú, esős őszi napokra, és ne együk meg azon nyomban.

Héjból cukorka: kandírozott dinnyehéj / Fotó: Alexey Firsov, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Rakd el télire lekvárként egyszerűen!

Úgyszintén remek lekváralapanyag. Kis érdekesség, hogy rokona, a zöldségként használt cukkini is kiváló lekváralap. Számtalan recept kering a neten 1:1 arányú cukor-dinnyehéj aránnyal, de ez rengeteg cukrot jelent. Elegendő, ha 1:3 cukor-dinnyehéj arányban édesítjük.

Cukorka görögdinnyehéjból / Fotó: Yana Tatevosian, Getty Images

Nem használunk hozzá zselésítőt. Természetes módon érjük el a lekvárállagot, almát teszünk bele. Az alma pektintartalma segít besűríteni a lekvárunkat, és még az ízének is egy kellemes pluszt ad.

Hozzávalók:

Elkészítése:

Dinnye nő a hasunkban: a dinnyemag – ijesztgetéstől a superfood státuszig

Gyerekkorunk közkeletű rémisztgetése szerint nem szabad megenni a görögdinnyemagot, mert akár kórházba is kerülhetünk.

A valóságban persze dinnyeevés közben valódi művészet nem lenyelni néhány magot is. Több tábora van a dinnyeevőknek: sokan sebészi pontossággal piszkálgatják ki a magokat a gyümölcshúsból, jelentősen meghosszabbítva a gyümölcsevéssel töltött időt, mások bátrabban nyelik a falatokat. De mi történik valójában, ha megesszük a dinnyemagot?

A közhiedelmekkel ellentétben semmi olyan, ami a kórházba vezetne. 

Sokszor hallottuk gyerekkorunkban, de valójában nem fenyeget a vakbél-gyulladás réme sem.

Két dolog történhet: lenyeljük őket egyben, vagy szétrágjuk őket.

Ha egyben lecsúsznak, és gyenge a gyomrunk vagy az emésztésünk, a dinnyemagok elfogyasztása nagyobb mennyiségben kellemetlen érzést okozhat gyomortájon vagy esetleg székrekedést. Mindez a dinnyemagok magas oldhatatlan rosttartalma miatt áll elő, de az átmeneti emésztési kellemetlenségen túl ártalmatlan az elfogyasztásuk.

A héj és magok se menjenek szemétre! / Fotó: izzzy71, Getty Images

A magok elrágása keserű ízérzetet okoz, de ezenkívül nemhogy káros, hanem kifejezetten előnyös hatásokkal bír az emberi szervezetre. Számos létfontosságú ásványi anyagot tartalmaz, magnéziumot kiemelkedő mennyiségben, ezenkívül folsavat, mangánt, cinket és vasat. A likopin nevű antioxidánsban is gazdag, amiről Gina Keatly dietetikusra hivatkozva így ír a Házipatika magazin. „A likopint rengeteg pozitív egészségügyi hatással hozták összefüggésbe, a szív- és érrendszeri egészség megőrzésétől kezdve a rákmegelőzésig.”

A dinnyemag tehát tulajdonképpen a barátunk, még ha sokak számára kellemetlenné is teszi a dinnye jóízű fogyasztását. Épp ezért felfedezte magának az élelmiszeripar egészséges étkezésre szakosodott ága, és külföldön elkezdték már önállóan is árulni. A dehidratált, pirított magokat egészséges ropogtatnivalóként, superfood (szuperélelmiszer) státuszban árulják.

Egy meglepő felhasználási mód, dinnyemagból készített növényi vaj:

Dinnyemag, az új szotyi

Ezt mi magunk is egyszerűen megtehetjük otthon. Mossuk át és töröljük szárazra az összegyűjtött magokat. Hevítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, és szórjuk bele a magokat. Közepes-nagy lángon, folyamatos dobálás-mozgatás mellett pirítsuk meg a megsózott magokat. Ha kicsit összement és megpörkölődött (de nem égett), kész is az „ingyen szotyink”.

Ropogtatnivaló: pörkölt dinnyemag / Fotó: vorclub, Getty Images

A dinnyemagokat a sütésen kívül csíráztathatjuk, aszalhatjuk, főzhetjük is – hőkezelt formában könnyítjük is a magok teljes megemésztését. A dinnyemagokból az egészségre jótékony hatású teát is főzhetünk, sőt dinnyemagvajat is készíthetünk. Bizony, olyan ízletes növényi krémet, amilyen a mogyoróvaj vagy a mandulavaj. Őrület!

Exit mobile version