Tizenkilenc eljárás indult kakaóitalpor-forgalmazók ellen. Jelölési hibák és túl alacsony vitamintartalom miatt 19 esetben talált problémákat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az instant kakaóitalporok vizsgálata során. Élelmiszer-biztonsági szempontból amúgy mind a 34 vizsgált termék megfelelt.
A vizsgált italporok közül 30 hozzáadott cukorral készült, hármat édesítőszerrel, egy terméket pedig cukor és édesítőszer hozzáadása nélkül állítottak elő. A vizsgálatban 18 olyan instant kakaóitalpor szerepelt, amelyeket vitaminokkal és/vagy ásványi anyagokkal dúsítottak. Származásukat tekintve 23 külföldi és 11 magyar előállítású volt, tömegük pedig 15 és 1300 gramm között mozgott.
Módosítani kell egyik-másik receptúrát
Sor került többek között a mikrobiológiai mérésekre, valamint ellenőrizték a termékek cukor-, rost- és gluténtartalmát. Ezeket az eredményeket megfelelőnek találták a szakemberek. Az italporok kakaóportartalma igen széles skálán, 8 százalék és 55,6 százalék között mozgott. Megmérték a dúsított kakaóitalporok vitamin- és ásványianyag-tartalmát is.
A mért értékek, 3 termék kivételével, megfeleltek a jelölésen szereplőknek. Az érintett élelmiszer-vállalkozó ellen hatósági eljárás indult, a termékek receptúráját módosítani fogják.
Bírságok jönnek
A vizsgálat eredménye szerint a tesztelt termékek csaknem felénél fordultak elő jelölési hibák. A hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárás indult, és a hatósági felügyelők élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki.
(MTI)
Kiemelt fotó: illusztráció, iStock