Geszti Eszti ihlette csokis gesztenyefalatok – sütés nélküli recept

Haranghy Orsi | 2024. Február 08.
Emlékszel Geszti Esztire? A piros masnis kislány egy igazi retró édesség, a csokiba mártott gesztenyerúd csomagolásán szerepelt, sőt szerepel ma is. Egy magyar gyártónak köszönhetően ugyanis ma is kapható. A nosztalgikus édesség ihlette az alábbi receptet is.

A babona szerint a zsebünkben hordott gesztenye megóv minket a betegségtől. Sok szülőnek lapulhat néhány szem az őszi séták után a lelkes kis gesztenyeszedő családtagoknak köszönhetően. Ha a náthát nem is segít elkerülni, gesztenyés finomságok nélkül nem igazi az ősz és a tél.

A gyerekeknek egyébként is többet jelent a gesztenye egyszerű téli csemegénél. Kirándulások alkalmával együtt gyűjthetjük, gyufaszálak segítségével kis gesztenyeemberkéket eszkábálhatunk belőlük, és csak a szülőkön múlik, hogy a mai mesedömpingben se feledkezzünk el Marék Veronika Kippkopp-sorozatáról. Kippkopp kalandjai generációkkal szerettette meg a figurákat és magát a gesztenyegyűjtést is.

Gesztenyegyűjtés után / Fotó: hsvrs, Getty Images

A Nagymarosi Gesztenyevirág Fesztiválon találkoztam először a mondással, miszerint az ókori rómaiak úgy tartották, ahol szelídgesztenye nő, az megfelelő letelepedési hely az ember számára is. A gesztenye emberemlékezet óta a kultúránk része. Fája egy bükkfaféle, ehető gyümölcsöt pedig kizárólag a szelídgesztenyefa (Castanea sativa) ad. Az apróbb szemű termés kiváló állateleség, a nagy szemű, úgynevezett maróni viszont évezredek óta emberi táplálék.

Magyarországon is megterem, a Duna-kanyar és a Dunántúl a két fő termőhelye, a világ legjobbnak tartott gesztenyéi pedig a mediterráneumban, azon belül is kiemelten Olaszországban teremnek. A régies magyar maróni név is Észak-Olaszországból érkezett a szókincsünkbe.

A budai várban virágzó gesztenyefák mögött a pesti látkép / Fotó: a_mikos, Getty Images

A kétarcú szelídgesztenye

A sült gesztenye az egyik legjobb dolog, amit téli séták, vásárok alkalmával falatozhatunk. A jellegzetes fekete sütőn sült, tűz felett pattogó, majd papírtölcsérbe töltött gesztenye illatát még azok is szeretik, akik magát a gyümölcsöt nem. A gesztenyével leggyakrabban mégis kis tégla alakú tömbökben, massza formájában találkozunk.

Ennek praktikus okai vannak, hiszen a gesztenyesütéshez kell némi türelem. Ha van időnk és kedvünk, mi is előkészíthetjük a masszát otthon: először süssük meg, majd pürésítsük a gesztenyét. A frissen sült, pörkölődött gesztenye viszont más ízű, intenzívebb, mint a püréé.

A pörkölt gesztenye ízesítés nélkül is finom csemege / Fotó: joannatkaczuk, Getty Images

Gesztenye, a hamisított finomság

A XX. század során több módon is utánozták a gesztenyét. A boltokban kapható tömbökben, sőt hosszú évtizedeken át még cukrászatokban is babbal, illetve krumplival ütötték fel a masszát. A főtt és átpasszírozott tarkababhoz cukrot és rumaromát adva egy az egyben helyettesítették is a drága vagy egyenesen hiánycikknek számító alapanyagot.

Manapság elsősorban a már említett utcai nassolnivalóként és édesség-alapanyagként gondolunk rá, de a különleges ízű gyümölcs emellett kedvelt krémleves-alapanyag, készül belőle mártás, és remek körete elsősorban vörös húsoknak és vadhúsoknak. Egykor kedvelt étel volt a tejben főzött, illetve az aszalt gesztenye is.

Nem véletlenül szerveznek Nagymarosra gesztenyefesztivált. A középkor legvégén járunk, amikor Beatrix királyné hatására gesztenyéseket telepítettek Nagymaroson, a király örömére. A történelmi emlékezet szerint Mátyás király egyik kedvenc eledele volt a gesztenyével töltött kappan.

Bár kétségtelenül nem a legdivatosabb alapanyagok egyike, ne gondoljunk azonban afféle avítt élelmiszerként erre az itthon is megtermő gyümölcsre. A gluténmentes táplálkozásban, illetve a cukorbetegek étrendjében például kitüntetett szerepe van. A glikémiás indexe 54, így nem emeli meg túlságosan a vércukorszintet. A szárított gesztenyéből kiváló ízű gluténmentes liszt készül, ami sokat segít a sütésben az így táplálkozóknak.

1933, Budapest, utcai gesztenyeárus a József körút – Rákóczi út sarkán / Kép forrása: Fortepan, fotóadományozó: Fortepan

Jó lesz a mélyhűtött gesztenyemassza is?

A cukor és aromák hozzáadása nélküli, natúr gesztenyemasszát bátran használhatjuk. Az egyszerre szilárd állagú, belül mégis krémesen omló, harapható, pörkölt ízű friss gesztenyéhez képest a massza sokkal tompább ízű, de édesség-alapanyagnak alkalmas. Miután felengedtük a masszát, tilos visszafagyasztani, de a kis 20 és 25 dekás tömbökkel nem fogjuk elszámolni magunkat.

Korábban jobbára a cukrozott, rumaromával ízesített gesztenyemassza volt kapható. Ezek kissé művi íze visszahozhatják a gyerekkori gesztenyepürézések emlékeit – csakis a kétes élvezeti értékű, bolti, növényi tejszínes habspray-vel!

Ha korrekt minőségű alapanyagokból készítjük a gesztenyés finomságokat, több is kihozható ebből a különleges gyümölcsből. Egy könnyen elkészíthető és mutatós recept következik, amihez használjunk csokibevonó helyett magas kakaótartalmú csokoládét és igazi rumot. A különbség érezhető, kóstolható!

Csokis gesztenyedesszert – sütés nélküli recept

A receptünkkel játszhatunk is kicsit. Ha ízesített-fűszerezett étcsokoládéba mártjuk, dobhatunk az ízeken. A választott gyümölcslekvár íze is meghatározó, akárcsak az (esetlegesen) beletett mézé. Akár gesztenyemézet is használhatunk!

A csokival bevont gesztenyefalatok nem csak desszertnek ideálisak. Kedves kézzel készített gasztroajándék, de nekünk is jól jöhet napközben. Vigyük magunkkal, és fogyasszunk el egy-két szemet a kávénk, teánk mellé napközben. Táplálóbb és finomabb, mint egy bolti csoki, és ezerszer jobb kis élénkítő, mint meginni egy energiaitalt.

Formázzunk gesztenyéket belőle! / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version