Kádár János valódi kedvence: a stíriai metélt receptje

Haranghy Orsi | 2024. Március 05.
Miért stíriai, és miért is metélt? Egyáltalán mi az a Stíria? Az osztrákok vargabélese vetekszik a magyaréval, készítsd el velünk!

Stíria, más néven Stájerország. Az osztrák tartomány nevét viseli ez a főételnek is beillő édesség, ami nem véletlenül emlékeztet a magyar vargabélesre.

A túrós-mazsolás (vagy nem mazsolás) ételt mi cérnametéltből és rétestésztalapokból sütjük, és bár kissé rendhagyó elgondolás, a Kolozsvárról eredeztetett vargabéles nemzeti kedvenccé vált. A stíriai metélt viszont méltó versenytársa.

„Abból akár két adagot is megevett egyszerre”

A krumplileves és a stíriai metélt esete Kádár Jánossal. Kis színes a XX. század magyar történelméből, hogy Kádár János szállóigévé vált „a krumplileves legyen krumplileves” mondása legalább annyit torzult az évek, évtizedek során, mint minden valamirevaló recept. A Gasztrorégész nevű oldal részletesen felfejti a félreértést, amit tetéz, hogy miután tévesen terjedt el a kádári kinyilatkoztatás, magának Kádárnak is megtetszett ilyen formán, és később ő maga is visszautalt rá.

Frissen a sütőből: stíriai metélt / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Amit azonban tudhatunk a politikus ízléséről, Michels Tamás egykori szakács megjegyzéséből tudjuk. Michels neve máshonnan lehet ismerős. Józsefvárosban a hajléktalanok papjaként lett ismert, de az eredeti foglalkozása szakács volt. Elmondása szerint főzött Margaret Thatchernek, Olof Palmének – és Kádár Jánosnak is, amikor a kor legjobb konyháin dolgozott, a Grand Hotelben, a Gellért Szállóban például, majd a külügyminisztérium vendéglátásában. A Népszavában 2018-ban megjelent interjúból idézünk: „Az biztos, hogy Kádár Jánost az egyszerű ételek híveként tartottuk számon, az igazi kedvence azonban nem a krumplileves, hanem a stíriai metélt volt. Abból akár két adagot is megevett egyszerre.”

A lusták és a nem lusták receptje

Könnyen megeshet, hogy te is száraztésztából kifőzött tésztából kóstoltál először „stíriai metéltet”. Ezt korrekten „hamis stíriai metéltnek” vagy „lusták stíriai metéltjének” nevezzük, gyorsan lehet készíteni valami hasonlót. Valójában nem sok köze lesz az igazihoz, aminek lényege a túróval házilag egybegyúrt tészta tészta, amit először kinyújtunk, majd ujjnyi vastagságú metéltekre vágunk (avagy metélünk).

Azért is nehéz felismerni benne a tésztametéltet, mert ezután viszont egy vajas, tejfölös tojáshabos krémmel sütőben összesütjük, és a folyamat végén a tészta vastag szálai már kevésbé felismerhetőek. Egy egységes, szaftos édes sült tésztát fogunk kapni.

Hidegen is finom / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Stíriai metélt – recept

A mazsola kényes kérdés. Beletehetjük simán, de az igazi rajongók rumba áztathatják előtte. Így lesznek igazán lédúsak és ízesek a mazsolaszemek. Persze mazsola nélkül is tökéletes.

Hozzávalók az alaptésztához:

Hozzávalók a tojásos krémhez:

Elkészítése:

Exit mobile version