A házi isler tésztája gazdag és omlós, a belsejében pedig nem csak mutatóban van a lekvár

Haranghy Orsi | 2024. Május 26.
Ha isler, akkor csak annyi a kérdés, hogy sárgabarack-lekvárral, meggylekvárral, málnalekvárral vagy ribizlilekvárral?

A lekvár kérdésén túl felmerül még néhány megkerülhetetlen szempont, ha isler az édesség. Lelkiismeretes cukrász készítette, vagy olyan gyártósorról érkezik, ahol a fő szempont a profitmaximalizálás? Mindannyian tudjuk, hogy milyen az, ha kispórolják ebből a süteményből a tisztességes alapanyagokat. Márpedig az islerhez nem túl sok hozzávaló szükséges, ez nem egy túlbonyolított sütemény – egyszerűen vétek spórolni az alapanyagokon.

A bolti, büfés verziók gyakran már ott elbuknak az első harapásnál, hogy szárazak. Maguk a tésztakorongok is gyakran porózusak, kemények, ezenkívül a túl kevés lekvár is szárazzá teheti a süteményt. A tucatgyártott islerekbe persze inkább dzsemet vagy más lekvárpótlót, úgynevezett „gyümölcsízeket” tesznek, amelyek nem gyümölcsből – vagy csak egészen minimális mennyiségű – gyümölcsből készülnek. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy egy igazi jó gyümölcslekvár mennyit dob az ízélményen: a puha, gyümölcsös főzet össze sem hasonlítható az aromákkal turbózott „gyümölcsízekkel”.

Isler hagyományosan, dióval a tésztában és díszítésként / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Ugyancsak egész más lesz az íze igazi vajjal, mintsem növényi zsiradékokkal összegyúrva a tésztát. A gazdag, vajas tészta adja meg a száraztészta omlósságát. Lényeges szempont még a csokoládéborítás. Ma már talán egyre többeknek egyértelmű, hogy ha a retró tortabevonó minőségű masszák helyek magas kakaótartalmú étcsokoládét használunk, máris egy másik klubban találjuk magunkat. Ha a gyanús csokigyártmányok helyett belga, francia, holland, svájci táblát (vagy csokoládépasztillát) emelünk le a polcról, a csokibevonat is már önmagában élmény lesz. Csokirajongóknak érdemes kisebb tésztakorongokat formázniuk, mint a sztenderd méret, így még csokisabb islert készíthetünk otthon.

Nem lesz tehát szükségünk a bevásárláshoz olyan összetevőkre,

amelyek a bolti islerek állandó szereplői. Mikkel dúsítják a süteményeket a gyári készítése során? Módosított keményítők, stabilizátorok, sűrítőanyagok, színezékek, étkezési savak, nedvesítőszerek, savanyúságot szabályzó adalékanyagok, tartósítószerek, emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei) és térfogatnövelőszer (nátrium-hidrogén-karbonát). Ha ti is inkább egy nagy marék dióra, lisztre, vajra és önmagában is finom, ehető étcsokoládéra szavaztok, süssetek velünk!

Mivel csalhatunk egy kicsit?

Dióval a tésztájában isteni az isler, és nem kevésbé kiváló törökmogyoróval vagy pisztáciával sem! Ez utóbbival még bohókásan is néz ki a pisztáciától zöldre festett tészta. Ezek híján mandulával is készíthetjük, ha éppen abból van otthon 12 deka. A lényeg az olajos magvak zsírtartalma, ami még gazdagabbá teszi a süteménytésztát – így nem lesz száraz, pergős.

Fotó: Aniko Hobel, Getty Images

Ha nem áll rendelkezésre otthon vaníliakivonat, és persze nem akarunk vaníliarudat kifőzni (ez egy islerhez komoly túlzás lenne), de van otthon vaníliás cukor, jöhet bele. Ma már nem csak vanilinaromás vaníliás cukrok kaphatók, amelyek valódi fűszert sohasem láttak, hanem valódi Bourbon vanília-kivonatot tartalmazó kiszerelések is. Olvassátok a címkéket!

Egy teáskanál rumot is tartalmaz a recept. Ha nincs otthon minőségű rumunk, esetleg likőrünk, inkább hagyjuk ki belőle. A rumaroma, sütőrum csak művi ízt ad hozzá.

Az islerré lett Ischler egyenesen a Császárvárosból

Ischler – azaz Ischlből való ez a lekváros-csokis sütemény. Egész pontosan Bad Ischlben, a népszerű osztrák fürdőhelyen születtek az első islerek. A felső-ausztriai település Ferenc József kedvelt üdülőhelye volt, ezért hívják Kaiserstadtnak, azaz Császárvárosnak is a ma alig 14 ezres lakosságú, festői városkát. Az islerre szeretünk emiatt úgy gondolni, mint Ferenc József tiszteletére kitalált süteményre, de valójában mintegy száz évvel később született meg a recept Bad Ischl egyik cukrászdájában. Egy Richard Kurth nevű cukrásznak köszönhetjük immár a II. világháború után, az 1950-es évekből. Az Ischlert eredetileg nem lekvárral, hanem rumos csokoládékrémmel ízesítették.

Az igazi isler tésztája omlós és jó szaftosan lekváros a belseje / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Isler recept: süsd meg a sajátodat!

Macerásnak tűnhet ez a sütemény, már csak a csokikorongok bevonása és csepegtetése miatt is, de ez talán a legnagyobb faksznija a receptnek. Sikerrel kecsegteti még a sütésben avatatlanokat is, nem kell tésztát keleszteni, de még csak sütőpor vagy szódabikarbóna sem kell bele, és nincsenek bonyolult rétegek. Csak a gondosságot és odafigyelést igényli, az esztétika pedig úgysem létkérdés, ha egy jó házi süteményről van szó.

Az islerben sok más mellett az a jó, hogy minden sütésnél variálhatunk egy kicsit.

Mivel kísérletezhetünk a házi isler készítésekor?

Hozzávalók:

Isler: az összeregasztás fázisa / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Elkészítése:

Isler készül: friss csokimázzal a rácson / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Exit mobile version