Az év első őrülete zöldség fronton a medvehagyma – és hol van már a medvehagyma-idény! Gyümölcsökből pedig az eper és a bodza az első befutó, a bodza virágjából szörpöt és limonádét is készítettünk már idén. Nyakig vagyunk az imádott eper – helyes elnevezése szerint szamóca –szezonjában, és miután megvoltak az első halom, szemenként elfalatozgatott eperbeszerzések, jöhetnek a receptek!
Bár nem lehetetlen sós előételekhez, főételekhez sem enni, az epret leginkább azért gyümölcslevesekben és édességekben szeretjük. Azért tegyetek egyszer egy próbát a spárgával-eperrel és az epres-kecskesajtos salátával balzsamecettel!
Hét recept következik a Nosalty ajánlásával, ami megédesíti ezt az esős, borús májust.
Tavaszi őrület: bodzás-epres fool
A fool egy itthon kevéssé ismert műfaj. Jelent őrültet és bolondot, de gyümölcskrémet is. Elsőre úgy tűnhet, mint egy epres granola joghurtszósszal, de egy igazi fool nem ennyire egészséges. Egy citromos vajas keksz az alapja, ami liszttel-porcukorral készül. Egy krémes, habtejszínes vaníliasodó borítja, bodza- (vagy eper-) szörp is kell bele, no és friss eper, bodzavirág és pisztáciatöret a tetejére. Kanalazhatod is az illatos tavaszt!
Tovább a bodzás-epres fool receptjére!
A legrózsaszínebb tejberizs: epres-bazsalikomos tejberizs
A tavasz tejberizsének is nevezhetjük ezt a szépséget. Az epret le kell turmixolni tejjel, majd ezt felfőzni a kerekszemű, tejberizsnek (és rizottónak, kásának) ideális rizzsel, íggy kapjuk meg ezt a szemet gyönyörködtető színt. A vaníliát sem érdemes kihagyni belőle, melegséget, illatot ad a főzetnek. Ez esetben kizárt a szárított bazsalikom használata! A zsenge bazsalikomlevelekkel lesz teljes ez a különlegesség.
Tovább az epres-bazsalikomos tejberizs receptjére!
Felér egy desszerttel: hideg eperleves mandulás túróbonbonokkal
Az eperleves egész évben jó ötlet, remekül lehet fagyasztott gyümölcsből is készíteni. Igazi manna persze idénygyümölcsből is: kár is főzni az isteni friss epret. Ennek a levesnek a különlegessége a könnyed, bazsalikomos-szegfűszeges-fahéjas lé, amit hőkezelnünk sem kell. A túrógombócokat pirított, karamellizált mandulába forgatjuk, és ha te is velünk tartasz, csak azon fogsz gondolkodni, hogy mikor készüljön legközelebb!
Tovább a hideg eperleves mandulás túróbonbonokkal receptjére!
Egy sima, egy fordított: fordított epertorta
Helyes kockákban tálalhatjuk ezt a pihe-puha tésztájú tortát, amit karamellréteg fed, és egy-egy gombóc vaníliafagylalt emel éteri magaslatokba. Először is halvány borostyánszínű karamellt alkotunk, majd jöhet ez a szép sárga tészta, amit egy kis joghurt lazít, és a tojásokon kívül sáfránynak köszönhetően lesz ilyen élénk a színe. Egy igazi kuriózum ez a sütemény, nem éppen egy lejárt lemez!
Tovább a fordított epertorta receptjére!
A legizgalmasabb sajttorta: epres-rebarbarás sajttortakocka
Sajttortával nemigen tévedhetünk. Ha egyetlen érv mégis felmerülhetne ellene, az talán csak az lehetne, hogy nagyon édes és tömény ez az édesség. Ez a sajtkocka erre ad ötletes választ: az epernek is van egy kis fanyarsága, de a rebarbara kifejezetten savanykás – egyszóval a két gyümölcs együttese fantasztikusan feldobja ezt a krémes és édes tortát. További különlegessége, hogy zabból készül az alapja. Egy igazi kötelező darab.
Tovább az epres-rebarbarás sajttortakocka receptjére!
Eper, tejszín, habcsók: eton mess
Egy angol recept következik. Az eton mess megszületése a híres-neves Eton College-hoz, Anglia elit fiúiskolájához köthető. Nem is csodálkozunk, maga az elegancia ez a desszert. A gyümölcsös alapra tejszínes réteg kerül, és hogy ne legyen túl folyós-puha a desszert egésze, tojásfehérjéből keményre sütött kis habcsókok koronázzák. Elegáns, hosszú szárú kanalat elő, textilszalvétát a nyakunkba kötni, és jó étvágyat az eton messhez!
Tovább az eton mess receptjére!
Epres-joghurtos jégdesszert mandulás-kekszes morzsával
Bár a fenti epres-bodzás fool is egy őrület, ez a jégdesszert maga az őrület! Gyönyörű a színe, és első pillantásra arra csábít, hogy egy kiskanállal megkocogtatva meg akarjuk kezdeni az egész tálat. Gyakorlatilag egy mennyei házi fagylaltot készítünk friss eper, görög joghurt, sűrített tej, habtejszín, eperlekvár, mandulapehely felhasználásával. Ebből készül egy olyan jeges desszert, amit a hasonló bolti alkotások csak másolni tudnak!