Nem kell mindig a bunda! Sajtszószos pulykatekercsek, amit vissza fogtok tapsolni

Pásztor Rozi | 2024. Június 21.
A göngyölt hús mindig jó ötlet: a hétköznapokra és akár hétvégére, vagy vendégfogadáskor is bevethető. Ha könnyedebb szárnyashúsból főznénk-sütnénk, variáljunk néha pulykahússal! Porondon a pulykatekercsek sajtszószban.

A sajtszószos pulykatekercsek receptje előtt essen néhány szó egy ritkábban használt szárnyashúsról, a pulykahúsról. A statisztikák szerint évente körülbelül 3 kilogramm pulykahús egy magyar ember fejadagja. Valójában az elmúlt húsz évben jelentős mértékben visszaesett a testes szárnyas húsának fogyasztása, de népszerűségében még így is követi a csirke- és a sertéshúst. Az egy főre átlagban számolt éves baromfifogyasztásunk az utóbbi években évi 33-35 kilogramm körüli mennyiségre nőtt, ennek tehát körülbelül a 10 százalékát teszi ki a pulykáé.

De milyen húst is ad ez a nagyobbacska szárnyas? A csirkéhez hasonlóan a melle soványabb, a combja zsírosabb, bár még ez a része is az alacsonyabb zsírtartalmú húsok közé tartozik. A pulykamellfilé pedig olyannyira alig tartalmaz zsírt, hogy az 1,5 százalék körüli zsírtartalmával még a csirkemellnél is soványabb hús (ez utóbbi 2,6 százalékot tartalmaz).

Mindez nem jelenti azonban azt, hogy ne volna kiváló alapanyag. Sőt! Még a Magyarországon oly kedvelt rántott hús is remekül elkészíthető pulykamellből, és tulajdonképpen a legtöbb csirkehúsos ételt elkészíthetjük pulykából is.

Nem véletlenül készülnek húsos bébiételek is pulykahúsból, hipoallergén élelmiszerként igen ritka, hogy allergiás reakciót váltson ki.

Még a kezelése is könnyebb, hiszen a nagy testű madár több színhúst ad. A legkisebb tenyésztett húspulykák tojói is legalább 3-4 kilogrammosak, de akár 7 kilósra is megnőnek a hazai szárnyasok. Az Amerikában nemesített húspulykák mára óriásiak, akár a 18 kilogrammos súlyt is elérhetik, ami sokkal inkább kereskedelmi elvárás, mintsem pozitív irány az állattartásban, de ez már egy másik történet.

Könnyű hús jó áron

Általános nézet, hogy egészségesen étkezni drága. A pulyka árazása éppen arra jó példa, hogy a mai élelmiszer-választási szempontoknak megfelelően jónak tartott, sovány hús széles körben elérhető. Darálva már 2000 forint körül kapható kilója, a pulykamell és -comb színhús ára 2500 forint per kiló körül alakul.

Pulykacomb vs. pulykamell

A pulykacomb a létező egyik legegyszerűbben elkészíthető szárnyas-húsrész, tepsiben vagy sütőtálban egyben kisüthető, hasonlóan a csirke-, kacsa- vagy libacombhoz. A comb bár kevés munkát igényel, sütési időt annál inkább. Egy comb akár másfél kilogrammot is nyomhat, ennek megfelelően lassú sütéssel 3,5 órán át kell a sütőben lennie; egy gyorsabb módszerrel pedig körülbelül egy óra alatt kész. Előnye, hogy a munka dandárját a sütőnk végzi el.

A pulykacomb inasabb, a comb húsa vörös, izmosabb / Fotó: ©Tasty food and photography, Getty Images

A pulykamell már kényesebb abból a szempontból, hogy a hús soványsága miatt könnyen kiszárad, ezért a csirkemellhez hasonlóan kell kezelni. Mi most egy göngyölt húsban gondolkodtunk, de mivel a simán sütőben kisütött tekercseket könnyű kiszárítani, ezért szószos kivitelben gondolkodtunk.

A sajtszószos pulykatekercsek receptje

Ebből az ételből mindig érdemes akár egy kicsit a megadott mennyiségek fölé lőni, mert a sütés során kicsit összeesik a hús, és a sajtszószos pulykatekercsek olyan ízletesek, hogy sajnálni fogjuk, ha nincs még egy körre belőle.

Bár a pulykamell jó áron kapható, drágítják az ételt a tejtermékek, különösen a sajtok. Márpedig igazán jó sajtszószos csak ennyi sajttól lesz! Talán külön mondani sem kell, hogy kíméljük az ízlelőbimbóinkat és a szervezetünket a boltokban kapható olcsóbb sajtutánzatoktól. Ezek a jobbára növényi zsiradékokból álló készítmények kétségtelenül egészségtelenek, mindemellett a gasztronómiai értékük is nulla.

Vendéglőket idéző tálalásban: pulykatekercsek sajtszószban / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

Egyféle sajtból is készíthetjük a szószt, de egy kis füstölt sajt hozzáadásával karakteresebb lesz az íze. Tökéletes párja a párolt rizs, de bármilyen köretet is találjunk ki hozzá, nagyot nem tévedhetünk, legyen az bulgur, gersli, hajdina, sült krumpli vagy édesburgonya, de akár főtt tésztával is fogyaszthatjuk.

nlc. tipp a pulykamell előkészítéséhez

Vannak, akik nem szeretik a pulyka ízét, valamiféle mellékízről számolnak be, amit a csirkénél nem éreznek, a pulykánál igen. Az ő mentsváruk a tejes-fokhagymás előáztatás. Legalább fél napra áztassuk be annyi tejbe, hogy ellepje, és reszeljünk bele egy gerezd fokhagymát, amit oszlassunk el a tejben. Csak később, a sajtszószos pulykatekercsek receptjében írtak szerint fűszerezzük.

Egy csepp szósz sem maradhat meg! Pulykatekercsek sajtszószban / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

Sajtszószos pulykatekercsek

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version