Kubából szeretettel: Mojito – 3 koktél recept a fülledt napokra

Pásztor Rozi | 2024. Június 23.
A világ egyik kedvenc koktélja: a Mojito háromszor!

A Mojito letaszíthatatlan a világ kedvenc koktéljainak dobogójáról. Aperol Spritz mánia ide, Negroni divat oda, egy Mojito mindig biztos választás – különösen a nyári hónapokban. Frissít, akár egy limonádé, még üdébbé teszi a friss, illatozó menta, a fehér rum pedig nem nehezíti el. Erre mondják, hogy „el lehet szopogatni”. Persze ráfázni is lehet vele, hiszen nem tolakodó az íze, és szépen itatja magát. Kánikulában és tűző napon ne koktélozzunk, hanem alkoholmentes frissítőkkel hidratáljuk magunkat, nehogy pórul járunk. Hoztunk azért egy dögösebb Mojito receptet is, éjszakába nyúló iszogatásokhoz elkalandozhatunk a sötét rumok irányába is.

Ha koktélozás közben szeretnétek felvágni a műveltségetekkel, jó sztori, hogy Ernest Hemingway kedvenc italaként híresült el a Mojito. A történet szerint a havannai La Bodeguita del Medio nevű bár törzsvendégeként és nagyivójaként felírta a bár falára, sőt a híres szignójával el is látta: „My Mojito in La Bodeguita, My Daiquiri in El Floridita”, vagyis „A mojitóm a La Bodeguitában, a daiquirim az El Floriditában”. A felirat hitelessége erősen kétséges, de a turistacsalogató Bodeguita del Medio ma is működik Kuba fővárosában.

Ügyes reklámfogás: Hemingway (vagy a bártulajdonos) feliarat a La Bodeguita del Medio falán / Fotó: Daniel Kliza, Flickr

Klasszikus Mojito recept

A Mojito afféle alapkoktél. Becsukott szemmel is elkészül, különleges eszközöket nem igényel, és egy könnyed keverék is. Az alábbi három recepthez csak egy készítési leírást adunk, annyira egyszerű. Elő a jéggel!

Mojito koktél: itthon is sok helyen kapható ilyen limonádés pohár / Fotó: Westend61, Getty Image

Hozzávalók / koktél:

Dark Mojito recept

Egy dörzsöltebb Mojito következik. A sötét rumok alapvetően annyiban különböznek a világosaktól, hogy hosszabb ideig érlelődnek tölgyfahordókban. Az alkoholerősségük megegyezik, 40%-osak, ízükben viszont jóval karakteresebbek. Erre egy kis Angostura Aromatic Bitters-szel is rásegítünk, egy kis mélységet adva e könnyed nyári koktélnak.

Mojito sötét rummal / Fotó: klenova, Getty Images

Hozzávalók / koktél:

Virgin Mojito recept

Az alkoholmentes, szűz Mojito koktélba mi kerül, ha rum nem? Rum nélkül csak egy mentás limonádét kapunk, ezért tonikkal csempésszünk bele egy kis frissítő, kesernyés ízt! Remekül fog működni a mélyebb ízű barnacukorral, a friss mentával és a citrommal.

Virgin Mojito koktélok / Fotó: Yulia Naumenko, Getty Images

Hozzávalók / koktél:

Elkészítésük:

Exit mobile version