Legendák találkozása egy levesben: a palócleves receptje

Haranghy Orsi | 2024. Június 28.
A legendás palócleves eredetileg ürühúsból, azaz bárányból készült, a mai hétköznapi főzések alkalmával viszont már leginkább csak az egyszerűbben beszerezhető sertést vesszük hozzá. Ha legközelebb kanalaztok belőle, jusson eszetekbe, micsoda kivételes társaságban is került először az asztalra palócleves!

„A palócleves titka a báránycsontból és –húsból, valamint a zöldségekből készülő intenzív, erős ízű alaplé. A leszűrt levet tejföllel dúsítjuk, és ebben főzzük meg a sárga babot, a felkockázott burgonyát, majd hozzáadjuk a sárga- és fehérrépát. Az ecetben marinált lilaburgonya olyan játékosságot visz a levesbe, hogy valósággal ízrobbanás történik a szájban. Friss hagymahajtással, kaporral, petrezselyemmel frissítjük.” Mielőtt megijednétek, hogy ilyen míves recept következik, eláruljuk, hogy ez a mai Gundel Étterem palócleves ajánlója. Az ínycsiklandó leírásból is kiderül, hogy a hagyományőrző receptben bárányhús szerepel, sőt, ha az eredetihez ragaszkodnánk, ürühúst főznének bele. Ez ma már jobbára beszerezhetetlen alapanyag, a fiatalon kiherélt kosok húsát jelenti.

A hagyományőrzés a palócleves esetében azonban nem Palócföld hagyományait jelenti. A recept az 1800-as évek második felében Budapesten született, és a „legnagyobb palóc”, Mikszáth Kálmán író előtt tiszteleg. A Gundel vendéglős-dinasztia nagygenerációi egymásnak adták tovább a receptet, a palócleves ugyanis Gundel János, a Gundel-ősatya konyháján született meg.

A Bajorországból Magyarországra áttelepült fiatal vérbeli vendéglátó volt, akiről maga Mikszáth Kálmán így írt: „Úgy vezette dolgait, mintha nem is fizető fogyasztókat fogadna helyiségeiben, hanem szívesen látott kedves vendégeket, akiknek jóvoltáról gondoskodni nem üzlet, hanem magyaros vendégszeretet.”

Gundel János / Kép forrása: Kozmata Ferenc ás Ranzenberger Ágoston fényképészeti intézet, IV. Kossuth u. 12., Wikipedia

Egyik leghíresebb fogása, a palócleves is az íróhoz kapcsolódik, de nem a mai Gundel Étterem falai között született meg (Gundel János fia, Károly 1910-ben vette bérbe a városligeti Wampetics vendéglőt, amely helyén a mai Gundel áll és működik ma is). Gundel János vitte az István Főherczeg Szálló éttermét, amelynek Mikszáth Kálmán is törzsvendége volt. A legendárium szerint az író maga kérte meg a vendéglőst, hogy egy olyan levest alkosson neki, amely „magában foglalja a magyar konyha minden zamatát”. Micsoda idők: a nagy magyar író a bajor földön született szakácstól és vendéglőstől kérte ezt a magyar konyháról tett hitvallást – így őrzi legalábbis az emlékezet.

A palócleves tehát habár nem népi, hanem „műleves”, tökéletesen illeszkedik a magyar konyha stílusába. Ízes, zöldségekkel teli, mégis húsos és laktató fogás, ami akár egy könnyű főételnek is megfelel. Savanykás felhangjai révén jólesik még a nyári nagy melegben is, és közel másfélszáz éve nem megy ki a divatból.

Palócleves / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

Palócleves nagy fazékkal – modernizált recept

Az eredeti ürühúsos palócleves receptjét modernizáltuk, és a sertéshúson kívül más pontokon is frissítettük. Citromlével például, ami frissítő savanykásságot kölcsönöz a levesnek. Sokkal mélyebb íze lesz a levesnek, ha csontos húsból fő, de az egyszerűsített receptek csak színhúst írnak. Mi azzal csavartunk egy kicsit rajta, hogy 1/3 arányban szaftosabb lapockából főzzük a pörköltalapot, így még egy kicsit teltebb lesz. Egyes receptekben az szerepel, hogy egy külön fazék vízben főzzük elő a krumplit, pedig a belőle kifővő keményítő is ad egy sűrűséget a levesnek.

Főzzünk az alábbi mennyiségekkel, vagyis egy jó nagy fazékkal, és napokig ezt az isteni levest kanalazhatjuk!

Hozzávalók:

Pörköltalap palócleveshez / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

Elkészítése:

Exit mobile version