Kincset találtak egy 200 éves hajóroncsban: sok üveg pezsgő vár kibontásra

Vad Rózsa | 2024. Július 25.
Lengyel búvárok 19. századi vitorláshajó roncsaira bukkantak Svédország partjainál, sok-sok üveg pezsgő is van fedélzeten.

Pezsgő, ásványvíz és porcelán is volt azon a 19. századi vitorláson, aminek roncsát lengyel búvárok találták meg a Balti-tengeren, a svéd partok közelében. A búvárok az első szonárképek alapján azt hitték, sima halászhajóra bukkanhattak – írja a BBC. Merüléskor viszont nagyon megörültek az értékes rakomány, köztük a 100 üveg bontatlan pezsgő láttán. Tomasz Stachura, a Baltitech búvárcsoport vezetője elmondta, hogy a hajó Stockholmba vagy Szentpétervárra tartott a Balti-tengeren,

rakományát az orosz cárnak szánhatták.

 

A hajó elsüllyedése idején az ásványvíz volt

a legfájóbb veszteség, amit régen gyógyszerként fogyasztottak a gazdagok, ma viszont már a pezsgő számít nagy fogásnak. Az agyag vizes palackokon a német Selters márkanév olvasható, ez a cég 1850 és 1867 közt működött, a hajó is ekkor merülhtett hullámsírjába. Az ismert, hogy egy orosz vitorlás 1852-ben elsüllyedt a Balti-tengeren, könnyen lehet, hogy most ez került elő, Öland szigetétől harminc tengeri mérföldre, délre.

A felfedezői szerint a pezsgő és az ásványvíz megőrizte minőségét,

de ez csak akkor lesz biztos, miután szakszerűen, régészek által a felszínre hozták a rakományt. Most a svéd hatóságoknál pattog a labda, ők adják ki a szükséges engedélyeket, de a lengyelek nyugodtak: „170 évig pihentek a tengerfenéken, egy évig még otthagyhatjuk őket” – mondta Stachura.

Exit mobile version