7 hűsítő nyári édesség, amihez a sütőt sem kell bekapcsolni

Pásztor Rozi | 2024. Július 27.
A nyári nagy melegben néha jó megúszni a sütés-főzést. Igazán jó édesség márpedig születhet sütés-főzés nélkül is. 7 kiváló recept következik.

Édesség nélkül mit ér a nyár? Ha nem szeretnénk a tűzhely mellett állni, készíthetünk házi fagylaltok és jégkrémeket is, de hagyományos – vagy ahhoz közelítő – desszertek, nassolnivalók is születhetnek sütés-főzés nélkül. A hűtőre persze szükségünk lesz, hiszen ha nyers alapanyagokból készítünk „süteményt” vagy tortát például, fontos lépés lesz a behűtés, amely során végleges formát nyer.

Persze egész évben készíthetünk sütés nélküli desszerteket, de különösen jólesnek a hűs falatok nyár közepén. Ráadásul most gazdagon rendelkezésre állnak a legjobb a hazai gyümölcsök, amiknek most van szezonjuk: a friss magyar görögdinnye, sárgadinnye, málna, őszibarack, sárgabarack, szeder, ribiszke, szilva és a hosszan érő szamóca is most terem. 7 édesség receptjét mutatjuk meg, amit nem csak megenni, hanem elkészíteni is jólesik a nagy melegben!

Nem mondanád meg róla, hogy nyers: 6 hozzávalós sajttortakocka

Gondolnád erről a süteményről, hogy sütőt nem látott, és csupán néhány hozzávalóból készül? A receptben majd több alapanyagot találtok, de ebből kettő a mogyoró két formájában, földimogyoróként és mogyoróvajként szerepel. A nyers hozzávalókból készített nassolnivalókhoz márpedig mindig jó ötlet a mogyoró, tápláló, és jól illik hozzá az édes és sós ízvilág is. A mogyoróvaj pedig természetes „ragasztóanyagként” is működik a nyers süteményekben, egyszerre krémesít és össze lehet vele fogni a sütemények, torták több rétegét is. Egy kis változtatással nyers vegán csemegét is varázsolhatunk belőle, ha zsíros kókusztejszínnel helyettesítjük a mascarponét és kókuszzsírral a vajat.

Tovább a receptre: 6 hozzávalós sajttortakocka

6 hozzávalós sajttortakocka / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Ételfotó Nosalty

Nyári kiadás: könnyed málnás tiramisù

Ha jobban belegondolunk, a tiramisù alapvetően egy nyers édesség. Maga az olasz szó annyit tesz, hogy dobj fel! Ennek a kívánalomnak eleget is tesz a klasszikus itálai édesség: a kávé és a kakaó is feldob, emellett a sok nyers tojás is energiát ad. A tejszín krémesít, és a tésztagyúrással sem kell bajlódnunk, hiszen babapiskóta képezi az alapot. Ha a hagyományos tiramisù önmagában nem volna elég ütős, ezt a nyár közepi változatot málna gazdagítja. Ha nagy melegben készítjük, különösen figyeljünk oda arra, hogy gyorsan elfogyjon, és addig is hűtve legyen. Ne feledjük, hogy nyers tojást tartalmaz ez a desszert. Egy nagy jénaitál alá ne adjuk a mennyiséget!

Tovább a receptre: könnyed málnás tiramisù

Könnyed málnás tiramisu / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

Mese habbal: mennyei citromos álom

Az előbbi recept továbbgondolt, egyúttal egyszerűsített verziója ez a citromos finomság. A tiramisùhoz hasonlóan babapiskóta az alapja, rajta pedig könnyed citromos-tejszínes rétegek alkotják a felhőszerűen habos borítást. Szükség lesz habfixálóra hozzá, ami tartást ad a tejszínhab és tejföl vagy mascarpone alkotta fehér rétegnek. Ha van olyan gyümölcs, ami igazán hűsít a nagy melegben, az a citrom és a fanyarkás erdei gyümölcsök. Érdemes tehát valamilyen savanykás bogyóval megszórni, ribizlivel példéul, és bekészíteni egy tállal ebből a citromos-habos ínyencségből, ha újra 35 fok körül alakul a hőmérséklet!

Tovább a receptre: mennyei citromos álom

Mennyei citromos álom / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

Házi Raffaello-golyó – nem csak karácsonykor bomba ötlet!

A házilag készített Raffaello-golyó egész évben jó ötlet, sokan karácsonykor, újévkor is szeretik a hógolyószerű édességgel díszíteni az ünnepi asztalt. Ilyenkor is jó ötlet pedig, és különösen ajánlott azoknak, akiknek nincs nagy sütési tapasztalatuk (vagy kézügyességük), hiszen gombócot formázni mindenki tud! Szükség lesz hozzá egy kis kekszre, hogy legyen tartása, ezenkívül a kókuszreszelék, kókusztej és a mandula határozza meg az ízét. Ha nem szeretnénk állati eredetű hozzávalókat használni benne, a vajat kókuszzsírral, a tejport pedig kókusztejporral válthatjuk ki benne. Egy könnyed, roppanós, nyárias édesség az eredmény, ami behűtve még jobban esik egy forró napon!

Tovább a receptre: házi Raffaello-golyó

Házi Raffaello-golyó / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

Ha trópusi az időjárás: Bounty smoothie-tál

Ha épp nincs az a szerencsénk, hogy a smaragdkék tengervízben áztassuk magunkat, a Bounty mindig egy kis vigasz, hogy a trópusokon érezhessük magunkat. Ebben a tál finomságban egy joghurt alapú smoothie-t gazdagít a friss banán, a kesudió és roppanós kókuszchips, és igazán mámorítóvá az olvasztott tejcsokoládé, no és egy kis Bounty csoki teszi. Ezt a receptet a fejünkbe is véshetjük, hiszen egy lustálkodós napon remek kényeztető reggeli vagy uzsonna is lehet!

Tovább a receptre: Bounty smoothie-tál

Bounty smoothie-tál / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

Szeretnivaló szabálytalanság: mogyoróvajas „banánmagnum”

Ez az édesség zseniálisan egyszerű, mindössze 5 hozzávalóból készül, és még egy kis tiszta, növényi energiát is ad. Hozzáadott cukrot nem is tartalmaz. A „banánmagnum” a földimogyoró, a mogyoróvaj és banán hármasára épít, és egy kis növényi tejtől (vagy tejtől) lesz teltebb ízvilágú. A nyersen készült tortákkal és süteményekkel ellentétben ez a desszert úgy jó, ha szabálytalan és göröngyös, mondjuk csak rá, hogy rusztikus! Jól hűtsük be, és jobban fog csúszni, mint a ragacsosra agyoncukrozott bolti jégkrémek. A csokiréteg alatt ropogós mogyorók lapulnak!

Tovább a receptre: mogyoróvajas „banánmagnum”

Mogyoróvajas „banánmagnum” / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Ételfotó Nosalty

Mexikó ihlette: gyümölcssalsa fahéjas tortillával

Elsőre talán meglepő lehet, hogy mit keres a mexikói konyhából ismert tortilla és a salsa egy gyümölcsös finomságban? Ez az édesség egy édes salsa, vagyis egészen apróra vágott gyümölcsök alkotják (a jól ismert hagymás, chilis, paprikás salsákkal ellentétben). A fahéjas tortillához sem kell feltétlenül sütni. Elég, ha csak beszerzünk bolti búzatortillalapot, és mixeljük a cukros, fahéjas keveréket, ami a gyümölcssalsával fog együtt is értelmet nyerni.

Tovább a receptre: gyümölcssalsa fahéjas tortillával

Gyümölcssalsa fahéjas tortillával / Fotó: Nosalty Ételfotó

Exit mobile version