A lilahagyma-lekvár nyári párja: édes-savanyú lilahagyma

Haranghy Orsi | 2024. Július 30.
Mutatjuk a lilahagymalekvár nyári változatát: édes-savanyú lilahagyma!

Nyáron savanyítunk, kovászolunk, hogy megőrizzük a friss termények ízét és erejét, az édes-savanyú lilahagyma viszont egy olyan ínyencség, ami csak kicsit tér el a megszokott savanyított lilahagymától, mégis izgalmasabb. Teltebb ízű és levű, nem érdemes kihagyni belőle a kakukkfüvet, és meglepően sok ételnek tudunk adni vele egy olyan csavart, amilyen eszközzel a jobb séfek szoktak élni.

Jelesül én is éttermekben kóstoltam először az édes-savanyú lilahagyma prototípusát. Ez nem a lilahagyma-lekvár, amit megfőzünk, babérlevéllel ízesítünk, és egy igazán ütős, de puha állagú finomság készül belőle. Az alábbi édes-savanyú lilahagyma sajátossága, hogy a méznek köszönhetően a savanyított lilahagymához képest tartalmasabb, krémesebb, édesebb a leve, de mivel nem sütjük-főzzük, jobban megőrzi a zöldség a feszességét, haraphatóságát.

A már említett lilahagyma-lekváron kívül közeli rokona a marinált, illetve a hagyományos savanyított lilahagyma. Ez utóbbi úgy készül, mint bármelyik magyar savanyúság: ecetes-cukros lében tesszük el, a lilahagyma pedig a savanyításnak köszönhetően megőrzi szép színét és állagát. Ebben az édes-savanyú lilahagymában lényeges, hogy nem kristálycukorral, hanem mézzel édesítjük. A hőkezelés során pedig nem marad sem nyers, de nem is főzzük meg, mint a lilahagyma-lekvár esetében.

Bárki elkészítheti, nem drága és nem bonyolult: édes-savanyú lilahagyma / Fotó: photosimysia, Getty Images

Milyen ételekbe tegyük?

Mexikói ételekben is remek az édes-savanyú lilahagyma / Fotó: knape, Getty Images

Édes-savanyú lilahagyma – recept

Hozzávalók:

Készül az édes-savanyú lilahagyma / Fotó: Ernesto r. Ageitos, Getty Images

Elkészítése:

Exit mobile version