Ha kifogyott a hűtő, 3 hozzávalóból is isteni kovászosuborka-krémlevest készíthetsz!

Pásztor Rozi | 2024. Augusztus 11.
Néha a kevesebb több! A kovászosuborka-krémleves még annál is gyorsabban elkészíthető, mint eddig gondoltam.

A kovászos uborka főszezonja van, sokunknál már több nagy üveggel elfogyott a nyár hűs ropogtatnivalója. Tudni érdemes, hogy a kovászos uborka nem csak savanyúságként – és magában – finom, hanem komplett ételeket is készíthetünk vele. Ebben a cikkünkben például nyári babfőzeléket dúsítottunk kovászos uborkával, és egy hideg krumplisalátát is kovászos uborkával dobtunk fel. Tokányokban is remekül helyt áll, a klasszikus hentes tokányban eredetileg csemege uborka szerepel, de még izgalmasabb kovászos uborkával, aminek a savai feldobják a szalonnás-sertéshúsos ételt.

A nyár másik nagy slágere a kovászos uborkából készített krémleves. Aki szokott főzni, tudja, hogy a receptek jó része nem szentírás. Ez egy alapjában is egyszerű, főzés nélkül készülő étel, de mint kiderült, egy-két kötelezőnek hitt alapanyag nélkül is egy üdítően finom levest turmixolhatunk össze – mégpedig percek alatt.

Kovászosuborka-krémleves / Fotó: Nemes Nóra – Dacota, Nosalty Ételfotó

Kovászosuborka-krémleves 3 hozzávalóból

Az eredeti receptekben zöldségalaplé és egy-két gerezd fokhagyma is szerepel. Díszítésnek tökmagolajjal vagy olívaolajjal locsolhatjuk meg, feltétként pedig jól illik hozzá a pirított tökmag, a morzsolt kecskesajt, a sült bacon, kolbászmorzsa vagy kolbászchips.

Nekem se alaplevem nem volt épp otthon, a fokhagymám pedig látszólag ép volt, de a fejből „kifogytak”, elporladtak a fokhagymagerezdek, úgyhogy egyik sem volt épp kéznél. Akárcsak kecskesajt, bacon vagy kolbász. A leves mégis remekül sikerült összesen csak a kovászos uborka és a leve, görög joghurt és friss kapor hozzáadásával. Tetszőleges mennyiségű vízzel engedjétek majd fel, hogy ne legyen túl sűrű!

NLC tipp

A kovászosuborka-krémleves natúr joghurttal is finom, de ez esetben érdemes a görög joghurthoz ragaszkodnunk. A krémesebb, enyhén édeskésebb görög joghurt szépen ellensúlyozza a kovászos uborka savasságát.

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version