Tapasnak mondjuk, de inkább úgy kellene, hogy tapa. Egy tapa viszont nem tapa! (Többes számban már valóban tapas.) Spanyolország méltán világhírű eledele nem egy étel, hanem egy műfaj. Kis adag ételek, amiket borozás, sörözés mellé fogyasztanak a spanyolok komótosan, kiélvezve az ízeket, nem a gyors degeszre evés céljából. A közel-keleti mezzék vagy mezék ugyanezt a funkciót töltik be, a muszlim közösségekben persze alkohol nélkül. Oroszországban pedig a zakuszki hasonló, ami magyarul annyit tesz, hogy „harapásnyi falatok”.
A tapas egy gyűjtőfogalom. Egy tapa lehet hideg és meleg. Csak felvágott, sajt, olívabogyó, marinált zöldség vagy hal, de érkezhet sercegve, forrón is. Egy igazi tapasvacsorán a sok kis tányér és tálka az asztal közepére kerül, és az asztaltársaság egymás finomságaiból is falatozgat.
A meglepetés aztán akkor ér a barcelonai kiruccanáson, ha betérünk egy tapasbárba, amelynek üveges pultjaiban kis szendvicsek sorjáznak. A néhány falatnyi ételek neve pintxo (ejtsd: pincsó). Maga az elv ismerős itthon is, a hasonló kis nyitott szendvicseket kanapéknak nevezzük. Bagetteken vagy kisebb kenyérszeleteken ülnek a feltétek, mégis semmi köze sincsen a magyar zsúrszendvicsekhez. A jobbnál jobb, szigorúan spanyol alapanyagokból készült feltétek elképesztően ízletesek, a szabad levegőn érlelt sonkák és akár éveken át érett sajtok, a chorizo kolbász, a spanyol véres hurka vagy vörösborban főtt bikafarok olyan csemegék, amelyek össze sem hasonlíthatóak más nemzetek ételeivel. Eredeti, kissé vad, „nyers” ízek, amolyan spanyolosak.
Tapas mindenhol kóstolható Spanyolországban, míg a pintxo észak-spanyol specialitás, különösen Baszkföldön, Navarrában, La Riojában, Asztúriában és Cantabriában népszerűek. Ha van alkalmunk kint vagy Magyarországon igazi tapasbárba menni, ne hagyjuk ki az élményt.
Számtalan variációban készülnek a pintxók és tapasok, mi most 20 autentikus finomságot mutatunk a falatnyi finomságok közül.
Kattints a galériánkra!
Fotó: Alexander Spatari, Getty Images
Paprikákban is verhetetlenek. A padrón és a pimiento paprika is grillezve, tengeri sóval készül. Pimiento szerepel a képen. / Fotó: HandmadePictures, Getty Images
Patatas bravas, az aiolival és pikáns paradicsomszósszal kínált spanyol sült krumpli / Fotó: Alexander Spatari, Getty Images
A chilis, fokhagymás gambas pil pil világhíres. / Fotó: John James Wood, Getty Images
Pan catalan, az egyszerűségében nagyszerű alapétel (balra) / Fotó: JackF, Getty Images
Jamón de croquetas, bechamel mártás teszi csodálatosan krémessé a roppanós krokettet. / Fotó: Cris Cantón, Getty Images
Andalúziai tapa: huevo e la flamenca, a tojásos, paradicsomos-paprikás egytálétel spárgával / Fotó: Felipe Rodriguez, Getty Images
Kagyló paradicsomos-paprikás raguval / Fotó: Joachim Kietzmann, Getty Images
Pintxo lágy, érlelt spanyol sajttal és lekvárral / Fotó: Maria Teresa Tovar Romero, Getty Images
Tortilla de patatas bagetten, a tojásos krumplis spanyol alapétel. Itt pintxo formájában. / Fotó: Cris Cantón, Getty Images
A spanyol véres hurka isteni finom. Szintén pintxóként. / Fotó: alexsalcedo, Getty Images
38 hónapig érlelt spanyol sonka, jamón, szintén pintxóként. / Fotó: Gado, Getty Images
Andalúziai ínyencség: pintxo kékúszójú tonhalhal és szardíniával / Fotó: barmalini, Getty Images
Espinacas con garbanzos. Spenót csicseriborsóval, római köménnyel. / Fotó: Malcolm P Chapman, Getty Images
Két alapvetés: balra a citromos csirke, jobbra a vörösborban párolt chorizo. / Fotó: Paul_Brighton, Getty Images
Ha autentikus helyen jártok, még olyan tapát és pintxót is érdemes megkóstolni, aminek egyébként egyébként nem kedveled az alapanyagait! Kellemes meglepetések érhetnek. A képen Tapas olívabogyóval és szardellával. / Fotó: Maria Teresa Tovar Romero, Getty Images