5 ital, ami garantáltan megkönnyíti a dolgodat – A dietetikus tanácsai székrekedés ellen

Sz.Cs. | 2024. Október 09.
A felmérések alapján a mindennapokban sokan küzdenek székrekedéssel, éppen ezért a szakértők olyan otthoni praktikákat javasoltak, amelyeknek köszönhetően garantáltan leszámolhatunk a problémával.

A szakértők szerint az Egyesült Államokban az egyik leggyakoribb bélrendszeri panasz nem más, mint a székrekedés, azonban a világ számos részén küzdhetnek hasonló problémákkal az emberek.

Beth Czerwony, a Cleveland Clinic dietetikusa szerint a székrekedés egyik leggyakoribb oka, ha valaki nem eszik elég rostot, ugyanis ez elengedhetetlen az egészséges bélrendszer támogatásához. Hogy miért? A rostok elősegítik a jó bélműködést, mivel a vízkötő képességének köszönhetően növelik a béltartalom térfogatát és gyorsítják a táplálék bélcsatornán keresztül történő áthaladását. Mindez elősegíti és megkönnyíti a rendszeres székletürítést.

Ennek ellenére a szakértő azt is hozzátette, miszerint a rostoknak folyadékra van szükségük ahhoz, hogy az emésztőrendszeren keresztül mozogjanak. Éppen ezért az sem szerencsés, ha úgy növeljük a rostbevitelt, hogy közben nem fogyasztunk kellő mennyiségű folyadékot. Ez a szerencsétlen kombináció szintén székrekedéshez vezethet. A szakértők éppen ezért összeállítottak egy listát azokról az italokról, amelyeknek köszönhetően garantáltan a vécén kötünk majd ki. Íme öt ital, amitől elmúlik a székrekedés!

Szilvalé 

Dr. Carolyn Newberry szerint az aszaltszilvalé azonnal segít kitisztítani a beleket, a legújabb kutatások szerint pedig a rosttartalmán túl számos előnnyel rendelkezik. A Food & Function című folyóiratban megjelent 2022-es tanulmány kimutatta, hogy aszalt szilva javítja a bél mikrobiomját és csökkenti a gyulladásos markereket. Mindamellett, hogy enyhíti a székrekedést, jótékony hatással van a szív egészségére is. 

Kivilé 

A szakértő szerint a magas cukortartalom bélmozgást válthat ki, éppen ezért erre a célja kifejezetten a kivit javasolja. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint a kivi hozzájárul a normális bélműködéshez. Egy szintén 2022-es kutatás során azt vizsgálták, hogy a kivi milyen hatással van az emésztőrendszerre. Azt találták, hogy hashajtó hatásának köszönhetően enyhülhet a székrekedés, továbbá a bél mikrobiomjára is pozitív hatással van – írja a The Healthy

5 ital, ami segíthet a székrekedésen (Fotó: Unsplash)

Kávé 

A kávé két olyan hormon felszabadulását válthatja ki, amelyek bélmozgást válthatnak ki. (Ez nem más, mint a gasztrin és a kolecisztokinin.) Ennek ellenére a dietetikus hangsúlyozta, hogy a mértékletesség kulcsfontosságú. A túl sok kávé dehidratáltságot okozhat, és csak ronthat a székrekedésen. 

Kombucha tea

A kombucha egy baktériumokkal és élesztőkkel erjesztett tea, amelyet már i. e. 200-ban is fogyasztottak Kínában, azonban csak az 1990-es években lett ismert. A kombucha erősíti az immunrendszert, hidratál, segít elmulasztani a puffadást, javítja az emésztőrendszer hatékonyságát. A dietetikus szerint fontos odafigyelni az olyan adalékanyagokra, mint a cukor, a mesterséges édesítőszerek vagy a koffein, mivel ezek nagy hatással lehetnek a bélműködésre.

Szenna tea

„Vannak olyan gyógyteák, amelyek természetes úton szennát tartalmaznak, ennek pedig hashajtó hatása van” – mondja a dietetikus. 

A szenna egy olyan gyógynövény, amelyet az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) a székrekedés enyhítésére engedélyezett a két évnél idősebbek számára. A hivatal ennek ellenére azt tanácsolja, hogy ne szedjük egy hétnél tovább. Hangsúlyozzák, hogy a gyomor- és bélrendszeri betegségben szenvedőknek nem szabad szennát szedniük.

Exit mobile version