A gombás gnocchi szegfűgombából az igazi, de bolti csiperkéből is el lehet készíteni

Belső Olga | 2024. Október 11.
Gombaszezon van, most könnyű különleges vadgombához jutni. Főzzünk belőle gombás gnocchit!

Itt a szép ősz, és vele együtt a gombaszezon. Na, nem mintha máskor ne lehetne gombát kapni a boltban, de ilyenkor némi gyakorlattal, jószívű gombász ismerőssel vagy szerencsével megáldva finomabbnál finomabb vadgombákhoz is hozzájuthatunk. Érdemes keresgélni az erdőn-mezőn vagy a piacon!

A szegfűgomba, amiből ezt a gombás gnocchit készítettem, réteken nő, méghozzá olyanokon, amiket – mit szépítsük – gyakran látogatnak és trágyáznak az állatok. Apró kis gomba, éppen ezért macerás szedni, de az illata és az íze mindenért kárpótol, az egyik legfinomabb faj, ami szinte az egész országban megterem.

Így néz ki a szegfűgomba konyhakészen. A szerző fotója

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy másféle gombából nem készíthető el ez az étel, sőt a magam részéről biztatnék is mindenkit, hogy kísérletezzen bátran! A boltban mindig kapható csiperke – (más néven champignon, amit sampinyonnak ejtünk és franciául gombát jelent – és laskagomba mellett nyissunk kíváncsian más ízek felé is, és ismerjük meg őket!

Ügyelj rá!

Nagyon fontos, hogy csak megbízható helyről vásároljunk vagy fogadjunk el gombát, és mindig legyen szakellenőr által bevizsgálva! A gomba hamar romlik, ahogy a belőle készült étel is, ezért a lehető leghamarabb dolgozzuk fel és fogyasszuk el! Ha marad belőle, mindenképpen hűtsük az ételt!

Ezt a gombás gnocchi receptet az egyik sikeres gombászatom után találtam ki, a családom pedig hangos ovációval jutalmazza azóta is, amikor ilyet főzök. Szerencsére hamar készen van – már ha nem számítjuk a réten, gombaszedéssel töltött pár órát.

A házi gnocchi (ejtsd: nyokki) elkészítésével nem zaklatnék senkit. Ha van benne rutinja és van hozzá ideje, le nem beszélném róla, hogy megcsinálja, de kiváló minőségű, kész gnocchikat lehet kapni a boltban – a hűtést igénylő fajta mindig finomabb, mint a polcon található. Használjuk bátran!

Szegfűgombás gnocchi. A szerző fotója

Gombás gnocchi

Hozzávalók (2-3 főre)

Elkészítés

  1. Először is megtisztítjuk a gombát. Ha szegfűgombából dolgozunk, akkor lecsípjük és eldobjuk a tönköket, kiszedjük belőle a fűszálakat, majd egy tálba vizet engedünk. Beledobjuk a gombát, lötykölünk rajta egyet és azonmód ki is szedjük, nehogy megszívja magát.
  2. Ha másféle gombából dolgozunk, azokat szintén megtisztítjuk, a földes részeket levágjuk. A csiperke kalapbőrét nem kell lehúzni, ez egy tévhit, de aki ragaszkodik hozzá, dolgozzon vele. Szeleteljük fel.
  3. Apróra vágjuk a hagymát és a bacont. Egy serpenyőben olajat hevítünk és mindkettőt rádobjuk. Mire a hagyma megdinsztelődik, a bacon is pont jó lesz.
  4. Ekkor rálöttyintjük a bort, ami ügyesen felszedi a serpenyő aljáról a letapadt pörzsanyagokat, miközben savasságot kölcsönöz az ételnek.
  5. Most beletesszük a gombát, jól megkeverjük, és hagyjuk, hogy kieressze, majd elfője a levét. Sózzuk, borsozzuk.
  6. Egy nagy fazékban vizet forralunk és a használati utasítás szerint feltesszük főni a gnocchit. Amint feljön a víz felszínére, kész, szűrőkanállal kiszedjük, majd leöblítjük hideg vízzel.
  7. Amint a gomba elfőtte a levét, ráöntjük a tejszínt, amit csak hozzá melegítünk, de már nem forraljuk tovább. Hozzáadjuk a kifőtt gnocchit, összeforgatjuk, és kész is az étel.
  8. Tálaláskor reszelünk a tetejére parmezánt és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, majd elégedetten elfogyasztjuk az ételt.
Exit mobile version