Megdöbbentő mennyiségű mérget találtak ezekben az édességekben

Vad Rózsa | 2024. Október 16.
Számos kakaó tartalmú élelmiszer - így a csokoládé is - kadmium-, illetve ólomtartalmú lehet. A bio-csokik sem kivételek, sőt!

Attól, hogy egy élelmiszer bio- vagy organikus címkét kap, még közel sem biztos, hogy mentes minden vegyszertől, illetve káros anyagtól – derítette ki a Consumer Reports tesztje. A szakértők 48 különböző terméket teszteltek; volt közöttük kakaópor, ét- és tejcsokoládék, valamint brownie-k, meg többféle főző csokoládé is.

A termékek egy része multicégek terméke volt, mellettük kézműves csokik is bekerültek a vizsgálatba. Az eredmény pedig lesújtó: közel felükben a megengedettnél több ólom volt, bő harmadukban pedig a kadmium haladta meg a határértékeket. Az is kiderült, hogy a

bio- vagy organikus csokoládékban jóval nagyobb

arányban volt nehézfém, mint a hagyományos termékekben. Bár a nehézfém tartalmú csokoládék időnkénti fogyasztása nem okozhat gondot egy egészséges felnőtt számára, ám a rendszeres bevitel hosszú távon egészségkárosító lehet. A nehézfémek ugyanis lassan ürülnek ki a szervezetből, így könnyen felhalmozódhat benne az ólom és kadmium. A tüdő-, a vese- és a csontok károsítása mellett növelik a szív- és keringési betegségek kockázatát, roncsolják a szaporító szervrendszert és az immunrendszert, emellett

emésztőrendszeri problémákat is előidézhetnek.

A szerdán közzétett eredmények szerint mind a 48 vizsgált termékben kimutatható mennyiségű ólmot és kadmiumot mutattak ki, 16-ban pedig mindkét nehézfém valamelyikére vonatkozó szintet. Emellett rákkeltő hatásúak és az idegrendszert is károsítják.

Exit mobile version