84 éve volt utoljára ilyen péntek 13

Kari Szilvia | 2019. Szeptember 13.
Babonás vagy? Mit gondolsz a péntek 13-ról? Félelmet kelt benned ez a nap? Szerencsétlennek tartod? A csillagok állása miatt most valóban nem olyan nagyon egyszerű ez a szeptemberi péntek 13, izgalmakat és különlegességeket ugyanakkor bőven tartogat. Nem mellesleg 84 éve történt ilyesmi utoljára...

Igaz, Magyarországon csak szombaton reggel lesz telihold, de hatását már ma, péntek 13-án is érzékelheted. Sőt, ha az égboltra pillantasz, úgy tűnhet, a Hold máris teljes fényében ragyog. Tőlünk keletre természetesen már pénteken pontosan szemben áll a Nap és a Hold egymással. Nos, ennek a szeptemberi teliholdnak a jelentősége nemcsak péntek 13 okán különleges. Mivel az ősz a betakarítás, a szüret ideje is, ezért ezt az őszi teliholdat a hagyomány nagyon termékenynek tartja.

Péntek 13. telihold: learathatod a babérokat

Bármiben is szeretnéd szimbolikusan szólva begyűjteni a gyümölcsöket, bármiben is aratnád le a babérokat, most végre megteheted. Ez a legjobb időszak erre. Az angol Harvest Moonnak, vagyis magyarra fordítva termékeny holdnak nevezi a szeptemberi teliholdat. Persze mindez lehet szójáték is, hiszen ugyanígy fordítható a holdtölte is. A lényeg, hogy ezekben a napokban minden adott a siker learatásához.

Ritka mint a fehér holló a péntek 13-i telihold (iStock)

Nagyon ritka jelenség a péntek 13-i telihold

Csillagászati és asztrológiai értelemben a teliholdnak mindenképpen nagyon fontos a szerepe, hogy ez most szeptemberre és péntek 13-ra esik inkább csak még érdekesebbé teszi a bolygóállást. Utóbbi ugyanis rendkívül ritkán fordul elő, legutóbb például 1935-ben, vagyis 84 évvel ezelőtt! Persze, 2000. szeptember 13-án is telihold ragyogott az égbolton, tehát az is termékeny és betakarító hold volt, csak éppen az a szeptember 13. nem péntekre, hanem szerdára esett. Szeptember 13-i teliholdat nagyjából 20 évenként jegyeznek fel a kalendáriumok, de hogy éppen pénteki napra esik, az már ritka, mint a fehér holló. A következő szeptember 13-i teliholdra 2038. szeptember 13-án kerül sor, és az is biztos, hogy 19 évvel később, 2057-ben is ezen a napon ragyog a telihold az égen, ahogyan pontosan 19 évvel ezelőtt volt a legutóbbi is. Viszont míg 2038-ban hétfőre, 2057-ben csütörtökre esik ez a dátum.

Veszélyeket is rejt a szeptemberi telihold

Amellett tehát, hogy érdemes most élni ezzel a különleges lehetőséggel, amely az elkövetkező 100 évben biztosan nem ismétlődik meg, nagyon fontos, hogy magadra is figyelj már ma, és szombaton is. Feszültséget, türelmetlenséget tapasztalhatsz magad körül, és könnyen összetűzésbe kerülhetsz a többiekkel. A telihold hatására a közlekedésben a szembejövőkkel ütközhetsz, szóval az óvatosság, a körültekintés tényleg nem árt. Vegyél ma minél több mély lélegzetet, a körülmények ellenére is próbálj lassítani, és akkor a péntek 13. biztosan nem jelent balszerencsét. Élj a kedvező alkalommal, a negatív érzelmek helyett a gyümölcsöket gyűjts be és szüreteld le, így lesz ma igazán termékeny napod.

(via buzzFeed)

Exit mobile version